Podjeli

OBJAVA ZA MEDIJE

Zagreb, 17. prosinca 2020.

IGNORIRANJE 14.400 ČLANOVA I NJIHOVIH ZAPOSLENIKA


Nije točno da se Vlada RH sastala s poduzetnicima

 

Predstavnici Vlade RH ne sastaju se s predstavnicima privatnog sektora, već s ljudima koji im odgovaraju

 

Ministar Ćorić održao je jučer sastanak s predstavnicima Hrvatske gospodarske komore, Hrvatske obrtničke komore i Hrvatske udruge poslodavaca. Iako Vlada Republike Hrvatske tvrdi da se radi o sastanku s predstavnicima poduzetnika, moramo istaknuti da to naprosto nije istina. Sastali su se s gospodarstvenicima koji su pokazali nebrojeno puta kako ne zastupaju interese privatnog sektora.

Iako je udruga Glas poduzetnika daleko najveća dobrovoljna udruga poduzetnika i obrtnika u cijeloj Hrvatskoj, s preko 14.400 članova, Vlada RH nas ponovno ignorira. S takvim načinom sustavno ignoriraju probleme poduzetnika koje predstavljamo. Moramo istaknuti da na navedenom sastanku s ministrom Ćorićem nije bilo pravog predstavnika poduzetnika koji bi se doista izborio za mikro, male i srednje poduzetnike koji su temelj svakog gospodarstva. Ponovno se nisu dogovorile mjere koje bi omogućile opstanak poduzetnicima i obrtnicima te koje bi osigurale da se tvrtke ne zatvore. Prema analizama našeg Ekonomskog savjeta, prije ovog lockdowna, ugroženo je bilo gotovo 7000 tvrtki i mnogobrojna radna mjesta. S mjerama u prosincu broj ugroženih se znatno povećao. Ono što Vlada RH i njeni predstavnici rade, jednostavno nije dovoljno.

„Nisu se jučer ministri sastali s poduzetnicima, nego s gospodarstvenicima i mahom stranačkim kolegama. Gospodarstvenici su mitska bića, ostaci prošlog sistema, niti poduzetnici, niti menadžeri, niti obrtnici, već oni koji preko stranačkih/partijskih knjižica dobivaju poslove.“ – rekao je Hrvoje Bujas, predsjednik udruge Glas poduzetnika.

Mjere koje su dogovorene na sastanku možemo podržati samo djelomično i to dio vezan za participiranje u neto plaći i otpis davanja državi za istu. Osim toga, djelomično podržavamo participiranje u fiksnim troškovima. Međutim, smatramo da je nužno da se pomogne svim tvrtkama koje imaju pad veći od 60%, a ne samo onima koje su zatvorene. Na ovaj način neće više biti radnih mjesta koje treba čuvati jer će mnoge tvrtke propasti!

Udruga Glas poduzetnika od Vlade RH traži sljedeće:

 

 1. Kratkoročne mjere

 

– nastavak Mjera za očuvanje radnih mjesta po modelu, svi s padom 40%- 4000 kn participiranje u neto plaći + otpis poreza i doprinosa.

 

– za sve s padom prometa većim od 60% tražimo dodatno participiranje u fiksnim troškovima.

 

– COVID-19 krediti preko HAMAG-BICRO-a svima s padom od 20% na više, (a ne samo onima s padom prometa od 60%)

 

 1. Dugoročne mjere

 

 • porezna reforma/manji PDV u turizmu, ugostiteljstvu i uslužnim djelatnostima, ukidanje većine parafiskalnih nameta, ukidanje poreza na reinvestiranu dobit, promjena zakona o doprinosima za mikro poduzetnike i sl.

 

 • reforma pravosuđa/uvođenje jasnih rokova

 

 • reforma javne uprave i lokalne samouprave/digitalizacija, transparentnost, a samim time i smanjenje rashodovne strane proračuna

 

Ponavljamo, sada je vrijeme za reforme i za donošenje dugoročnih mjera. Hrvatski poduzetnici nemaju vremena za sastanke s gospodarstvenicima i mjerama koje služe samo kako bi se spriječio kolaps. Potrebno je osmisliti set mjera koje će doista biti korisne poduzetnicima i koje će doprinijeti što bržem oporavku gospodarstva.

Također, smatramo kako sredstva iz fondova oporavka Europske unije moraju utrošiti na investicije u gospodarstvu, a ne na krpanje javnih gubitaša i projekte u javnom sektoru koji ne donose vrijednost.

Scenarij u koji idemo je onaj u kojemu nedostaju sredstva za mirovine i plaće, a sve zbog nespremnosti Vlade RH da posluša poduzetnike. Propast tvrtki znači manjak u proračunu, pa se pitamo od čega će se nakon zime financirati, između ostalog, plaće liječnika, profesora i policajaca?

Inicijativa GLAS PODUZETNIKA pokrenuta je kao samoorganizacija građana, mahom malih poduzetnika, a nakon objave prvog paketa gospodarskih mjera Vlade RH koje su pokretači ocijenili nedostatnima. Budući da je u manje od 15 dana okupio više od 100.000 poduzetnika, obrtnika, samozaposlenih i zaposlenika privatnog sektora te privukao veliku medijsku pozornost svojim beskompromisnim zahtjevima i istupima, GLAS PODUZETNIKA se pozicionirao kao relevantan čimbenik u javnim raspravama vezanim za određivanje novog gospodarskog smjera Hrvatske. Isto je potvrdila i Vlada RH koja je, unutar drugog paketa gospodarskih mjera, usvojila neke od prijedloga inicijative te time potvrdila njezin neosporan utjecaj. Na zahtjev članova inicijative, osnovana je Udruga GLAS PODUZETNIKA koja je od osnivanja prikupila više od 14.400 članova, a Udrugu podržava preko 200.000 građana Hrvatske.

 

Za dodatne informacije slobodno se obratite na sljedeće kontakte:
Dražen Oreščanin
098 390 099
Maruša Stamać
[email protected]
091 934 5920
Hvala Vam na praćenju naših aktivnosti!
 
Udruga Glas poduzetnika


Podjeli
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Gospodarstvo