Podjeli

Zagreb, 17. prosinca 2020.

 

M E D I J I

 

Predmet: PRIOPĆENJE

 

Zagreb, 17. prosinca 2020. – Hrvatski suverenisti poručili su da izjava ministra vanjskih i europskih poslova Gordana Grlića Radmana prema kojoj će korist za Hrvatsku nakon proglašenja isključivog gospodarskog pojasa biti činjenica da se iz akvatorija isključuju ribarice trećih država, u teoriji zvuči dobro, ali s obzirom na drastičnu razliku u moći hrvatske u odnosu na talijansku ribarsku flotu, u praksi to znači ogromnu dobit za Italiju, a malu ili nikakvu za Hrvatsku.

Iz tog je razloga Klub zastupnika Hrvatskih suverenista, kao jedini saborski klub, uputio amandman na Prijedlog odluke o proglašenju isključivog gospodarskog pojasa Republike Hrvatske u Jadranskom moru.

U amandmanu stoji da Vlada Republike Hrvatske u roku devedeset dana od stupanja Odluke na snagu, Europskoj komisiji treba uputiti zahtjev za potpunu zaštitu isključivog gospodarskog pojasa od bilo kakve vrste ribolova i izlova drugih morskih organizama. Obrazloženje je da je prostor isključivog gospodarskog pojasa iznimno važan za reprodukciju riba i drugih morskih organizama te bi se njegovom potpunom zaštitom značajno zaštitila bioraznolikost i omogućilo hrvatskim ribarima koji uglavnom ne love u tom pojasu da u našem teritorijalnom moru ostvaruju značajno veće ulove.

„Nemoguće je da imamo iste uvjete kao Talijani jer hrvatska flota je uništena novcem Europske unije i postoje samo dva broda koja su sposobna izlovljavati na zajedničkom dijelu Jadrana. U Registar ribarske flote Republike Hrvatske upisano je 4039 plovila, ali preko 80 posto flote čine plovila manja od 12 metara duljine, a 45 posto registrirano je kao višenamjenska plovila. Ispada da plovila za kočarski ribolov čine tek oko 14 posto ribolovne flote Republike Hrvatske, što jasno govori kako ćemo biti u apsolutno podređenom položaju nakon proglašenju IGP-a.

Tražimo da se naš amandman usvoji ako doista želimo dobro hrvatskom ribarstvu“, ovom je prigodom izjavio Marko Milanović Litre, saborski zastupnik Hrvatskih suverenista.

„U ovom se proglašenju očituje sav jad hrvatske politike. Proglašavamo IGP samo zato što ga je proglasila Italija. Ovime se ništa pozitivno ne mijenja za naše ribarstvo, promijenilo bi se samo kada bi Vlada uvažila naš amandman te bi se u isključivom gospodarskom pojasu ribolov zabranio i Hrvatima i Talijanima. Nama bi to odgovaralo jer rijetko koja hrvatska ribarica lovi ribu u tom prostoru koji su Talijani opustošili i sveli bioraznolikost na nulu. No, kako je taj prostor mrijestilište, 90 posto te ribe kasnije ide prema hrvatskim teritorijalnim vodama. Nije vrijeme za slavlje, radi se o prevari jer se pod krinkom borbe za suverenost izigrava hrvatska država. Talijanske koče će i dalje na 25.000 kvadratnih kilometara raditi što god žele. Žao mi je što kroz sva desetljeća hrvatske državnosti niti jedna Vlada nije zauzela odlučan stav kojim bismo zaštitili ono što je naše. Godišnje gubimo milijardu kuna kroz izlov u našem dijelu IGP-a i zato trebamo preispitati odnose s Europskom unijom“, sa saborske govornice poručio je predsjednik Kluba Hrvatskih suverenista, Hrvoje Zekanović.

LINK: https://youtu.be/QyNvpvQjFQM

Hrvatski sabor

Klub zastupnika Hrvatskih suverenista

Trg Sv. Marka 6

10000 Zagreb

T.: + 385 1 45 69 523

F.: + 385 1 63 03 014

E.: [email protected]


Podjeli
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Gospodarstvo