Podjeli

Na kraju o milozvučne balade o svehrvatskoj idili, priče o čvrstom kormilaru i nadolazećem blagostanju jedna bolna točka.
Nakon što je ispričao priču požalio se naš Premijer na nedostatak povjerenja.
 A ovaj tjedan koji još i nije završio čitamo svaki dan da su banke pokrale klijente za 700 milijuna, da je Gabrijela oprala 13 milijuna kuna, da se sumnja da je remont helikoptera preplaćen 10 milijuna kuna, da je po pitanju Agrokora još uvijek moguć preokret situacije tako da će Todorić od države dobiti odštetu.
 Da se mulja s obnovom, da je Beroš platio 83 radna sata na dan.
Dok se u Saboru pričalo o Švicarskoj po našim gradovima masovno se hapsilo, iz Porschea u “maricu”, puno više je ličilo na Siciliju nego na Ženevu.
Rezultat od jučer 40 uhapšenih , 50 milijuna ukradeno,
 Premijer nakon što je osvojio Ameriku kreće u osvajanje Švicarske.
Povod za to je 48 eura veći minimalac, 350 kuna više na računima onih koji su ostavljeni u 8 krugu pakla gdje ih nesmiljeno guli siromaštvo.
Bez srama priča nama ” Kolumbo”, a mirna i čista glava vidi da pored što te ljude osuđuje na siromaštvo sada, stvara ogroman uteg nekim budućim generacijama koje će tim ljudima morati isplaćivati mirovine .
 Od 500 eura plaće radnik u mirovinsko izdvojio oko 1000 kuna, godišnje 12 000 , za 40 godina 480 000 što je dostatno za 13,8 godina minimalne mirovine. Sve preostale godine života idu na teret budućih generacija.
Ova naša “uspješna” Vlada krade budućnost našoj djeci, pored velike mirovinske rupe ostavlja im dugove i za isplatu ovoga što sada isplaćuje.
Slovenija ima minimalnu plaću 1000 eura, Njemačka se sprema uvesti minimalnu satnicu 10 -12 eura , radnik u Njemačkoj na minimalcu zaradit će za 6 dana, radnik u Sloveniji za 15 dana, onoliko koliko se kod nas dobije za mjesec dana.
Kod nas je samo bahatost velika, jučer smo čuli podatak da za mirovinu od 4000 kuna treba u  “mirovinski” uplatiti milijun kuna, radnik na minimalcu trebao bi 83 godine uplaćivati da bi imao tu mirovinu.
 .Ovakvo stanje je neodrživo, proklinjat će nas sljedeće generacije.
Ova država naslijedila je mirovinski fond  iz kojega su se isplaćivale mirovine od 73% prosjeka plaće, danas imamo mirovine 37% prosjeka plaće.
Da smo održavali zatečeno stanje danas bi mirovina u prosjeku iznosila  5 500 kuna a ona iznosi oko  2600 kuna.
Naš ministar u svojem izvještaju govori da mu je budžet siromašan zbog 63 kune veće mirovine, i iz dana u dan slušamo kako mirovina raste.
Nikada veće krađe, nikada većeg siromaštva, ukrali su nam cijelu mirovinu i još svaki dan slušamo kako su vrlo uspješni u tome.
Istina je da drugi znaju, a mi ne znamo. U Grčkoj socijalna mirovina bez ostvarenog jednog dana radnog staža  iznosi 360 eura ili 2700 kuna, veća je od naše prosječne mirovine za staž za 32 godine rada.
Kod njih je litra ulja  1,3 eura, a kila pilećeg filea  30 kuna.
 U Grčkoj je prosječna  mirovina 5100 kuna za 30 godina ostvarenog staža.
U okrugu Ženeva, u jučer spominjanoj Švicarskoj, minimalna plaća je oko 4000 švicarskih franaka što iznosi oko 28 000 kuna, no to je najbogatija regija, u siromašnijim krajevima plaća hotelske sobarice je 25 000 kuna mjesečno, kod nas plaća sobarice  prosječno 4750 .
 U EU nema zemlje s kojom bi se mogli usporediti, u Italiji socijalna mirovina 500 eura bez ostvarenog radnog staža.
Umirovljenici u Hrvatskoj imaju manje mirovine nego besposličari i zgubidani u susjednim zemljama, a mi smo ovu zemlju izgradili, sačuvali ono što sad oni prodaju.
Mi i naša djeca smo ju obranili u ratu, radnici i žene koje su čuvale obitelji i radile u bolnicama i školama u pekarna, trgovinama, nisu ratovali, ali su ratnim porezom  financirali vojsku.
 Danas se ova Vlada sprda s nama stavila nas u kategoriju EU” ZGUBIDANA”, u dugoročnoj strategiji oporavka za nas se predviđa  povišica od 2 x 1,5%.
Dragi umirovljenici nemojte dopustiti da su vaših radnih 40 godina izgubljeni u bescjenju, da su 40 godina jutarnjih ustajanja otišle uzaludno.
 Hoćemo
 i moramo pronaći ljude koji će htjeti i znati drugačije, koji će biti bolji.
Dragica Trumbetaš


Podjeli
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Gospodarstvo