Podjeli

Jučer smo svašta čuli, samo ne dvije najvažnije stvari. U najgoroj energetskoj krizi do sada, rafinerija Rijeka prestaje s radom i 63 energane koje su od dobile milijunske poticaje za izgradnju energana prestaju s isporukom električne energije državi. Radi se o 37% ukupne proizvodnje struje.
Odgoda povećanja cijene goriva od tjedan dana samo je kratki predah od katastrofe koja nas čeka.
Što se dizela tiče ostajemo na milost i nemilost Mađarima i sad se vide dalekosežne posljedice odluke Premijera koji je odlučio da se rafinerija Sisak ugasi.
Mađari mogu što hoće s našom naftom prodanu ispod cijene, a mi ćemo izgleda po dizel u okolne zemlje koje nemaju tako jako uspješnu Vladu, usred zime.
Za rafineriju u Rijeci  predviđa se bude zatvorena do 1. 4. a zbog izgradnje novog postrojenja, ako nešto ne pođe u krivo, a obično pođe, onda još i dulje, alternative nema.
Sa strujom je drugačije, proizvođačima se više ne sviđa ugovorena povlaštena cijena, jer je ona trenutno manja od tržišne, a država u ugovore s njima prilikom dodjela potpore, nije ugradila i zaštitni mehanizam o obaveznoj isporuci , pa će oni sada struju koju proizvode prodavati na tržištu onome tko da više.
Priče o sjajnoj turističkoj sezoni progutala je magla jesenja, nesposobnost ove i ovakve vlade otkriva se u svakom novom danu .
Tužna priča o tome kako generacije grade, skrbe se i nadograđuju, onda dođe vrijeme kada jedna generacija uništi sve sačuvano, proda u bescjenje i nasilno brani pravo da se prodaje  zajedničku nacionalnu imovinu.
Teoretičari koji nemaju  jedan dan staža u realnom sektoru vode nam  gospodarstvo, uništili su što se uništiti dalo, Martina Dalić je počela s Agrokorom, jasno je sada da je pripreman da ga preuzme Vujnovac koji će ga opet uvaliti građanima. U Podravci se pripremaju na akcije u zaštiti prava radnika jer UO odbija povećati plaće radnicima, nakon to su sebi dodijelili nagrade za uspješno poslovanje u obliku bonusa i opcijskih dionica.
Na isti način preuzet je Pevec, ponuđene dionice na prodaju, vlasnicima dionica većinski vlasnici ( Vujnovac,  Radić) ove godine odbili su isplatiti dividendu iako je poslovni rezultat bio rekordna dobit pa se dividenda imala od čega isplatiti. Predsjednik UO usprotivio se takvoj odluci, smijenjen je u roku “keks”, došao je drugi koji je zaplesao kako Vujnovac svira.
Poslovni rezultat dobar je jer radnici imaju male plaće, prosjek 6 200 ,a cijene se u  formiraju u ludilu inflacije kako se kome sprdne i koliko kome treba. Prosjek 6200 govori da radnici u dućanu nemaju više od 5000 kuna što je daleko ispod medijalne plaće u Hrvatskoj.
Dioničari tuže Pevex , ali kako to kod nas ide, prije će Pevex otpjevati svoje, nego će dioničari dobiti dividendu.
 Bilo je loše, ali nikad lošije od kada Plenković bira kadar, otkrivene pljačke samo su kap u moru sveopće pljačke građana .
Analitičarka Mamić uvjerava nas da nemamo boljeg kandidata za Premijera od ovoga koji je omogućio rasprodaju po dampinškim cijenama nacionalnog bogatstva, nije u stanju izgraditi više od jedne kuće na godinu za stradalnike u potresu, nije u stanju naći poštene ljude koji bi u državnim firmama radili u korist države, a ne u svoju.
Rada i Dane Škugor živući su spomenik nesposobnosti vlade Andreja Plenkovića i po njima se treba zvati budući Muzej korupcije koji hitno treba izgraditi kao dodatni sadržaj na Markov trgu.
Zidove ukrasiti slikama ministra i državnih dužnosnika, gradonačelnika koji su uhvaćeni, procesuirani optuženi i osuđeni.
 Treba zbrojiti koliko su ukupno ukrali i koliko nas koštaju sudski procesi koji se vode, i sve to odbiti od imovine koja je nezakonito stečena.
Jučer su dan siromaštva čestitali bogati koji su uzrokovali siromaštvo, bez srama što je svaki treći čovjek u Hrvatskoj na rubu pakla koje nosi siromaštvo.
Danas se priprema novi igrokaz u Saboru nova prilika bahatom Plenkoviću da javno vrijeđa sve one koji nisu za njega glasali.  Ne dajmo mu nikad više priliku da nam  soli pamet, da se uzdiže iznad nas, bahati i podcjenjuje, on je naš zaposlenik i on je tu dok mi tako hoćemo. Treba mu jasno poručiti da ga više nećemo!
Dragica Trumbetaš


Podjeli
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Gospodarstvo