Podjeli

HZZMO još nije isplatio energetski dodatak koji se najavio prije pola godine. Vele da obrada dugo traje, ali su sproveli istraživanje koliko poslodavaca želi zaposliti umirovljenike.
Oni isti poslodavci koji su do nedavno smatrali da žene poslije 50 nije više za rad sada njih 68,1% želi zaposliti umirovljenike.
Plaća je naravno onolika kako se dogovore, bolovanja se ne plaćaju, Božićnice, regresi i sve druge naknade nisu obavezne.
Nova jeftina radna snaga, a nisu Nepalci za koje treba osigurati smještaji dati im nekakva minimalna prava.
Zaposleni umirovljenici, koji su zaposleni zbog toga što im bivši poslodavci nisu uplaćivali dovoljno za mirovinu od koje bi mogli živjeti, sada trebaju radnu snagu, da bi oni preživjeli, ali po mogućnosti onu još jeftiniju koju su otjerali iz rada kada su još mogli raditi.
Novi kolektivni ugovor daje na volju poslodavcu da ostavi ili ne ostavi radnika da radi, kada je stekao uvjete za penziju, radnika se ništa ne pita.
Menadžment s ugovorima, da si mogu dati otkaz prije uvjeta za mirovinu, pobrati otpremninu i vratiti se na posao kao VD u više mandata, ili kao savjetnik nove uprave se ne dira. To je kao u kamen uklesano, Sindikati o tome šute.
A što rade umirovljenici i fakultetsko obrazovani mogu hodati od kuće do kuće raditi ankete, mogu biti noćni čuvari cijelu noć, a prizna im se 4 h, mogu po dućanima prenositi kutije, voziti palete i čistiti.
Još se sjećamo kako su na Rebru istjerali doktora Paladinu , jučer doktorica na TV kaže da poslije noćne ide odraditi 8 h ambulante smjene, jer nema tko da radi.
Kriteriji jedini koji vrijede su: “Moraš imati nekoga tko stoji iza tebe”pa će za tebe vrijediti ekstra kriteriji, ako toga nema, moraš raditi duplo da bi imao ono što drugi zaradi bez imalo truda
 Dopustili smo da vladajući stvore  dvojake uvjete, dvojake moralne kriterije, pa imamo ljude koje mole za čednost i sudce koji smanjuju  kaznu za silovanje i nije isključeno da je od tih barem jedan, koji su klečali, sudac koji je krivosudac.
HZZMO ne želi sprovesti temeljito istraživanje koliko zapravo imamo lažnih braniteljskih invalida koji su u mirovini dulje nego što treba imati staža ,a još nisu stari 60 godina. Ima ih koji su politički aktivisti 100 % invalidi, glasaju po lokalnim zajednicama za poskupljenje Domova za starije, najaktivniji su u kampanjama za političke moćnike koji su im omogućili da dobro žive a ne rade ništa cijeli život .
Blaž Curić koji je sad u zatvoru zbog “spački” koje je radio s Vargom , 100% je braniteljski invalid, a bio je zaposlen u ministarstvu kao šofer ministra. Usput je radio i honorarno “spačke” po narudžbi.
Taj blaže osuđeni radi silovanja, radi braniteljskog statusa, nanio je više štete braniteljskom ugledu od najgoreg neprijatelja, sudac je za odmah poslati u mirovinu, napravio nenadoknadivu štetu ljudima koji su pošteno odradili svoju braniteljsku dužnost i primili se posla poslije rata i sada imaju dodatak na mirovinu iz rada 0,49 kuna.
 Ovu državu nije sramota dati pripadniku HVO, s prosječnim stažom od 6,8 godina 3 600 kuna mirovine mjesečno, a našem branitelju koji se poslije rata vratio na posao i odradio staž i njegov braniteljski doprinos valorizira sa 60 eurocenti na mirovinu.
Ova vlada ne razumije da su takvi primjeri direktan poticaj na sve užasne malverzacije koje su upropastile državu. General Zagorec opljačkao je državu,u mirovini je od 35 godine života s mirovinom preko 10 000 kuna ima svoj biznis u Austriji.
Generali su spriječili Ademija koji je napisao knjigu istine da u prostorijama generalskog zbora održi predstavljanje knjige, valjda nije pisao po narudžbi ljepotana koji bi da je o ružnoj istini pisao lijepim biranim lažima.
Brigadni general Gabričević, kada se dodvoravao umirovljenicima da ga izaberu za predsjednika HSU -a, u svojoj kampanji naglašavao je da ima malo mirovinu jer si nije na vrijeme “pribavio” invalidninu pa je i zadnji na redu dobio i stan u Zagrebu, a živi u Trilju.
 Mesić ga je” ispedelirao” iz službe i dao mu mirovinu uz uvjet da se politikom ne bavi, no čovjek je uzeo mirovinu i rascjepkao HSU kako ne bi umirovljenici imali  svoju stranku koja se bori za njihova prava.
Svi koji nisu bili za HDZ izbačeni su po kratkom postupku, a on se otišao pokloniti Plenkiju mrzitelju umirovljenika.
Svi umirovljenički predstavnici odmarah su pohvalili velikodušnost  Pinokija, koji je obećao , ali još nije isplatio, tu mizeriju od pomoći, iako ju je inflacija odavno progutala.
Obavještajac iz Zenice vrhunski je odradio posao u HSU u korist HDZ-a, u HV je došao nakon što je potpisan “Sarajevski sporazum” i Nojko Marinčević stao na nagaznu minu, pa se otvorilo mjesto zapovjednika, na južnom bojištu.
Policija ga je morala deložirati iz prostorija koje su pripadale Ademiju, a on ih je zauzeo dok je još Ademi bio na putu za Hag u koji je dobrovoljno otišao i časno sprao optužbe na svoj račun i učešće u ratu.
Ti i takvi danas traže da se nekada umanjena povlaštena mirovina, za koju nije važno koliko je za nju uplaćeno, ukine umanjenje, što bi značilo da se povlaštene mirovine povećaju za 10% , pozdravljaju odluku Vlade da se zaposle umirovljenici bez ikakvih prava, da se vrate u porezne obveznike i da im se trećina onoga što zarade na novom poslu odmah oduzme za porez, zdravstveni osiguranje  i prirez.
Umirovljenici masovno umiru,  7000 umirovljenika umrlo je više u prvih 6 mjeseci ove godine, nego lani u najvećem jeku pandemije.Umiru zbog toga što im zdravlje curi dok čekaju na listama za dijagnozu i preglede, za privatne doktore nemaju novaca, za kvalitetnu prehranu nemaju novaca, država ne poboljšava uvjeta života nego radi istraživanje kako iz njih izvući još onu preostalu snagu, kao polu besplatnu radnu snagu.
 Radnici budući umirovljenici i sadašnji umirovljenici iz svojih redova moraju izbaciti trojanske konje, lažne borce, lažne sindikaliste i sve korisnike dvojakih kriterija i udruženi, stvoriti osnove da se rad u Hrvatskoj počne cijeniti.
Cijena rada za radnike u Hrvatskoj nacionalna je sramota baš kao i rasprodaja nacionalnog bogatstva.
Država koja svojim radnicima ne omogućuje normalan život od rada, a umirovljenicima uskraćuje pravo na mir u starosti, nije država već udruženje ljudi opakih namjera.
Moramo to promijeniti !
Dragica Trumbetaš


Podjeli
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Gospodarstvo