Podjeli

Svega smo se do sada nagledali i naslušali od naših vlastodržaca, koje smo da ne bude zabune mi sami birali, tako da najava šefa Nacionalnog stožera kako ove godine neće biti „Božića“ odnosno ne na način kako smo ga do sada imali, ni Nove godine također…..

Umirovljenici su već odavno naučili da im Božić baš i nije svake godine već uglavnom u onim izbornim godinama kada se održavaju neki izbori na nacionalnoj razini jer se tada Božićnice dijele šakom i kapom. Dakako da te Božićnice u navedenim prilikama nemaju nikakve veze sa božićnim darivanjem onih do kojih je Vladi stalo već isključivo kako bi ih se smuljalo odnosno pokušalo jeftino kupiti za njihov glasove….   Na žalost ne mogu tvrditi da u toj jeftinoj kupovini glasova vladajući nisu uspješni jer je već bezbroj put dokazano kako najveći broj glasova umirovljenika ide upravo strankama koje su ih dovele u nikada lošiju materijalnu situaciju.

Umirovljenici, a to je više od četvrtine stanovnika lijepe naše su dakle oni koji će se najlakše prilagoditi „novom normalnom“ u kojem bez Božićnice ove godine neće biti „Božića“ ni „Nove“….  Neki sretnici od onih 1,2 milijuna umirovljenika će vjerojatno imati sreću da im njihova JLS udijeli Božićnicu, neke bogme i popriličnu, no velika većina njih će na žalost i ovaj Božić dočekati u svom siromaštvu, a takvih je više od pola od onih 1,2 milijuna. Njima će najmanje teško pasti što ove godine neće biti velikih slavlja i bogate Božićne trpeze jer je njima u njihovoj bijedi u stvari Božić svaki dan, no Vlada njih ne želi ni vidjeti ni ćuti, izuzev dakao u izbornoj godini kada su im jedino važni.

Biti će zanimljivo vidjeti i kako će uz mjere koje je odredio Stožer ove godine svi oni koji Božić dočekuju na Misi polnoćki, a znamo da je Badnjak noć kada su u pravilu sve crkve dupkom pune, sudjelovati u misnom slavlju ako ih na Misnom slavlju ne može biti više od 25, pa radilo se o maloj crkvi ili pak katedrali. Običaji su svi znamo nešto što snažno definira svaki narod, i nije bez veze ona narodna mudrost koja kaže da „selo propasti može ali običaji ne smiju nikada“.

Bez Božićnice će ove godine mnogi moći kao što su i do sada, ali ne i bez Božića pa što god Stožer smislio…..

 

U Zagrebu, 11.12.2020.

Predsjednik BUZ

Milivoj Špika


Podjeli
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Gospodarstvo