Podjeli

Danas će opet biti povijesni dan, donosi se novi zakon o obnovi. Nakon što su milijuni potrošeni na potrebnu dokumentaciju, sada se to pojednostavljuje, mogu se uzeti novci u gradnju krenuti sam.
 Kako će se to odraziti na cijenu građevinskog materijala sada je nepredvidivo s obzirom i na potres u Turskoj. Novci za obnovu su fiksni, troškovi nepredvidivi, velika je to odluka svakog tko ulazi u to.
Opet drugog načina nema, moglo bi se dogoditi da će puno kuća na Baniji doći do prve “deke” koja će dugo čekati krov.
Dugo se čekalo, potrošilo vrijeme i sada treba u 4 mjeseca napraviti ono što je trebalo u tri godine, ako želimo novce EU.
EU strogo kontrolira kako se troše novci koje je dodijelila i ako neće biti namjenski potrošeni mogu tražiti da se novci vrate.
S njima nema labavo ministar “Niš koristi” dobio je veliku pljusku,europska komisija tužila je Hrvatsku zbog toga što nije postupila po  presudni od 2.05 2019 godine i ispunila svoje obaveze o uklanjanju brda crne troske na odlagalištu otpada kod Benkovca.
Europski sud je  utvrdio da je 140 000 tona feromangana i silikomangana mora zbrinuti, u Benkovcu za to nemaju novaca, država nije po tom pitanju ništa učinila i sad nam prijete penali u iznosu od oko 42 000 eura dnevno od 02. 05 2019 pa do donošenja nove sudske odluke. Da se sudska odluka donese danas to bi bilo oko
32 340 000 eura.
Ministar Filipović koji je dobio “depešu” iz Bruxellesa odmah se sjetio kako da to riješi. Gospodarenje otpadom prebacio je u ministarstvo prostornog uređenja, novom joker ministru Bačiću.
Ministar Filipović nema vremena da se bavi sanacijom troske koja je gospodarski otpad, on isprobava aplikaciju zbog koje će građanima olakšati život.
” Bijela lista nadrealista ” olakšat će bitno život građana od danas u jednoj aplikaciji mogu usporediti cijene u tri trgovačka lanca, do sada su to mogli u činiti listajući njihove promidžbene kataloge, isto na internetu, no aplikacija koja je objedinila ta tri trgovačka lanca, a koštala je oko 26 000 eura platili su ju građani Hrvatske, nudi cijene za 1200 proizvoda.
Ne zna se hoće li penzionerima koji se slabo snalaze s tehnologijom pokloniti i kalkulatore za izračun uštede.
Penzionerima bi trebala skraćena verzija te nadrealističke liste za maksimalno 10 artikala, dok prelistaju cijelu aplikaciju potrošit će “gige”na internetu i opet ništa od uštede.
22.02. opet povijesni dan. Taj dan građani Hrvatske moči će  upisati kupnju obveznica RH.
Kupnja obveznica znači posuditi novac izdavatelju obveznica na određeni rok uz dogovorenu kamatu. Veli ministar Primorac da će kamata biti veća od 3% , službena inflacija je u studenom bila oko 13% a jako optimistička predviđanja za 2023 govore da će biti oko 7,5% .
Dakle, građani Hrvatske pozivaju se da posude novce državi za nepoznatu namjenu, što će biti, kako HDZ odluči potrošiti, ali i za dospjela potraživanja. U dospjela potraživanja bit će i troškovi za sudske troškove sudskih postupaka, koje državno tužiteljstvo vodilo protiv Todorića i izgubilo.
Tu su i troškovi arbitraže za MOL, tu će biti kazna za odlagalište otpada i još nam visi nad glavom arbitraža za Agrokor koja se vodi pred sudom u Washingtonu, ako to izgubi Hrvatska će Todoriću morati platiti odštetu u vrijednosti cijele kompanije.
Znači građani Hrvatske imaju priliku posuditi novce HDZ -u, po kamati od oko 3%, a HDZ -e im u navali optimizma ove godine najavljuje da će ti novci vrijediti samo 4,5 % manje , no najava ne znači da će i tako biti.
Građani Hrvatske najbolje znaju koliko HDZ-u treba vjerovati na riječ, Oni su nam obećali Švicarsku, ali smo fulali skretnicu i sad se vozimo prema Albaniji.
 Pitali su novinari ministra financija hoće li on kupiti državne obveznice,  a on je rekao da će se dogovoriti sa ženom.
Pitanje je, ako u kućnim ulaganjima odlučuje njegova žena , zašto ona nije onda ministrica financija ?
Gospođa Iskra Primorac ravnateljica je Regosa a oni se bave održavanjem registra podataka za obavezna mirovinska osiguranja, a poseban naglasak imaju na pračenju racionalno i transparentno trošenje proračunskih sredstava i optimalnu alokaciju izvora financiranja.
Kako stoji s registrom najbolje znaju umirovljenici kada im nešto treba, a za transparentno trošenje proračunskih sredstava mogu se napisati horor trileri u bezbroj nastavaka.
Gospođa je i članicama UO KBC Zagreb koji konstantno proizvodi najveće gubitke u zdravstvu.
 Mi malo stariji, sjećamo se obveznica za hrvatske ceste. Tada je Hrvatska  a to je bila 1976, god tražila pozajmnicu za gradnju cesta, obećala solidnu zaradu.
Čast je bila odazvati se, svi zaposleni učinili su to s voljom i na vrijeme. Kad se približio rok dospijeća naplate obveznica država je ponudila imateljima obveznica kupone za kupnju odjeće u Varteksu.
Nikada veći promet nije imao Varteks, red za ulaz u trgovinu vijugao je u dva smjera s istoka kroz Jurišićevu,
sa zapada iz Ilice.
Na vratima gdje se spajao red policija je propuštala naizmjenično. Za dva dana Varteks na trgu imao je prazne. police.
Bili su to slavni dani Varteksa, a građani su rekli, daj što daš. Za bolnicu u Blatu država nije izdavala obveznice nego smo izdvajali 1,5 % iz plaće. I taj doprinos neslavno je završio. Danas umjesto bolnice imamo ruglo na kraju grada. Za bolnicu smo izdvajali punih 10 godina, 400 000 zaposlenih izdvojilo je više od 160 milijuna eura.
Na dan 14. 12 2022 godine dug prema veledrogerijama u kojemu su najveći dužnici bolnice iznosi oko 5 milijardi kuna.  Dug u zdravstvu 4 puta je veći od onoga što su građani uplatili za izgradnju bolnice u Blatu., 10 godina
( 83 – 93), po 1,5% iz svojih plaća.
Gdje HDZ korača, raste samo korov, od kada upravljaju novcima iz zdravstva jedino raste dug i liste čekanja na usluge.
Samo da nam je doživjeti i povijesni dan kada će HDZ pasti, nade ima i još će rasti. Obruč pravde se steže,
dolaze ljudi koje vele, dosta lopovluka:
Hoćemo pravedno !
Dragica Trumbetaš


Podjeli
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Gospodarstvo