Podjeli

Nema dana kada se u medijima ne potenciraju barem jedna od tema iz područja farmacije, IT-a ili energetike, u pravilu kao najpotentnijim i razvojnim gospodarskim područjima na kojima počiva budućnost svake razvijenije zemlje. Hrvatska je prije desetak ili više godina u svojim rukama imala sve što je potrebno da u sva tri navedena područja bude ne samo potpuno neovisna već u nekima i među vodećima u svijetu. Danas, tri desetljeća od samostalnosti Hrvatske nikada kao država nismo bili u većoj ovisnosti o drugima, i to doslovno u svemu.

Imali smo tako nekada u svijetu poznatu tvornicu lijekova Plivu, kao i Imunološki zavod koji je proizvodio krvne pripravke i cjepiva. Obje tvrtke su bile među svjetski veoma poznatim i prepoznatljivim „igračima“ u farmaceutskoj industriji. Danas je činjenica da je Pliva već odavno prodana i izvan našeg utjecaja, a Imunološki zavod pod do sada još uvijek nejasnim okolnostima potpuno uništen i izvan funkcije. O Plivi već odavno više nitko ne govori dočim se Imunološki zavod u proteklim godinama često spominjao, posebno u zadnjih godinu dana pod pojave pandemije, kao jedan od prioriteta Vlade ili Grada Zagreba, no dalje se od ispraznih prigodnih obećanja političara nije pomaklo sa mjesta.

Možemo samo zamisliti kakva bi uloga i značaj Imunološkog zavoda za Hrvatsku bila danas da je u funkciji i da se uključio u izradu i proizvodnju svog cjepiva protiv korone oko kojeg se sada vrte deseci milijardi EUR-a profita. Sada više nije primarno niti toliko važno tražiti krivca za to tko je odgovoran za slom Imunološkog zavoda, ali zato bez previše razmišljanja znamo tko je u posljednjih pet godina isključivi krivac i odgovoran zato što isti nije vraćen u funkcionalno stanje. Vlada premijera Plenkovića se ničim ne može opravdati za svoje, blago je kazati neodgovorno ponašanje, a još manje za moguće teške posljedice u gospodarstvu, posebno nadolazećoj turističkoj sezoni, poradi nedostatka cjepiva odnosno  nemogućnosti postizanja dovoljne procijepljenosti ugroženog dijela populacije čime bi se osiguralo ukidanje epidemioloških mjera, a time i potpuno nesmetani gospodarski tijekovi.

Ako je uništavanje Imunološkog zavoda nešto čime se ugrožava nacionalnu sigurnost onda je jasno tko su i što su svi oni koji su na bilo koji način odgovorni za to nedjelo koje se možda može okarakterizirati i kao veleizdaja. Uvažavajući prethodno navedeno nije li logično zapitati se što su i tko su svi oni koji tako uporno i dalje opstruiraju njegovu reaktivaciju??

U Zagrebu, 13.03.2021.

Predsjednik BUZ

Milivoj Špika


Podjeli
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Gospodarstvo