Podjeli

27 milijuna kuna potrošeno je na reklame i brošuru o euru, slikica  našeg Pinokija došla je skoro pa sve poštanske  sandučiće u Hrvatskoj. U brošuri je pisalo da ništa neće poskupjeti više od 0,1, 0,2 % ,poruka je išla u stilu “Radujte se narodi, veliki Plenki misli na vas !”
Šesti je dan,  a već trebaju novi milijuni kako bi se građani uvjerili da je Vlada dobro mislila, a loši trgovci su joj pokvarili plan. Da je lova išla za prevenciju, a ne “slavopojku” možda bi i bilo tako, no nisu mogli odoljeti da spiskaju lovu iz proračuna za reklamu velikog lažca baš u svemu.
Proročanski je bilo skinuti rampe na granicama baš isti dan kad se uveo euro, puno lakše će se putovati u susjedne zemlje po špeceraj nego smo to do sada mogli .
 Schengen je pun pogodak, malo bolji mobitel u Brežicama 250 eura jeftiniji od tog istog u Hrvatskoj, veš mašina  100 eura jeftinija, a bolji laptop i do 300 eura manje.
Brežice će ponovo doživjeti procvat, niknuti će limeni dućani na prilazima, potrošnja koja puni proračun dići će ih opet dvije tri stepenice iznad nas.
Jedini problem biti će puni auti toalet papira koji zaklanjaju .stražnje staklo na automobilima.
Jučer predsjednik Udruženja trgovaca nehotice obznanio svu promašenost hrvatske gospodarstvene politike.
Veli čovjek, da Hrvatska ima najviše u EU, prodajnog prostora u kvadratnim metrima na najmanju kupovnu moć građana.
Svjetski paradoks, ali su trgovci našli svoju računicu, s ovim cijenama i ovom Vladom ruše se sva tržišna načela  osim one da se jednako isplati prodati manje po puno višoj cijeni , nego prodati više, po manjoj cijeni.
Proizvodnju gdje se stvara dodatna vrijednost zamijenili smo trgovačkim lancima koji prodaju stranu robu po višoj cijeni nego ju mogu prodati u svojoj zemlji.
Lokalnim šerifima najlakše je prodati zemljište za  šoping centar, osiguraju priliv u lokalni proračun za cijeli mandat, sebi kupe kakav dobar terenac i zapjevaju :” U mom kraju svi me znaju, najveći sam Lola ja!”
 Prodali smo  HT uz veliku pompu i reklamu, ljudi su kupovali dionice po 260 kuna na kredit s kamatama, banke su imale specijalnu ponudu kredita za tu namjenu,  prodali smo infrastrukturu koju su građani platili čistim novcem prilikom plaćanja priključka na telefon i nije bilo malo, većina je za to dizala kredit na dvije godine.
Danas dionica na burzi vrijedi 177, 81 kunu ili za oko 80 kuna manje nego je koštala, svi teleoperateri najavili su poskupljenje svojih usluga. Tragikomično  zvuči prijetnja ministra Filipovića koji sam zna da su njegove riječi pišanje uz vjetar, da im može staviti soli na rep, prodali ste, a sada kmečite.
Hrvatski građani nasamareni su dvaput, gradili su infrastrukturu koja je prodana, dokapitalizirali su stranog kupca kupnjom dionica, isplaćena dividenda nije pokrila bankovne kamate za kredit dionica. Banke su zaradile kada su građani na kredit platili telefonski priključak i opet kad su na nagovor pokvarenog Premijera, tada Sanadera, išli kupovati dionice.
Kontinuirana politika daj sve strancima i onda kmeči, nastavlja se dalje.
HRT je već počeo propagandu za nadolazeću turističku sezonu, vele oni da se Hrvatima ne isplati koristiti naše auto ceste, a nove, puno veće cijene cestarine već su u najavi, a to je najefikasniji argument, drugim riječima maknite se s autoputa da stranci dugo ne čekaju naplatu cestarina pa bi se moglo dogoditi da se blagodat koju donosi Schengen mogao urušiti kod prve naplate cestarine.
Sve projekcije i usporedbe s drugim zemljama padaju u vodu. Kad je u Italiji uveden euro Talijani nisu dolazili kupovati rižu i toaletni papir kod nas, nikada Slovenci nisu kupovali automobilske gume kod nas, niti jedan Slovenac neće naći bolje plaćen posao u Hrvatskoj nego u Sloveniji.
Naši penzioneri za 5 godina rada u SLO dobivaju mirovinu kao za 10 godina rada u HR, a radili su u istoj državi, a sve je to zbog korumpirane izdajničke profiterske HDZ -ove korupcijske hobotnice.
Jedan krak odsiječemo dva na istom mjestu narastu i tako 30 godina, u skupim odijelima s korumpiranim novinarima s unaprijed dogovorenim pitanjima, ispiru nam mozak svaki dan novim “poslanicama”.
27 milijuna potrošeni na “Pinokio propagandu” koja se pokazala lažljivom prvi radni dan u Novoj Godini, a za to se moglo   izgraditi minimalno 15 kuća na Baniji, oko 30 djece moglo je imati dom u kojem imaju wc , kupaonu i svoju sobu. Danas se oni bude u kontejneru, a  brošura o uvođenju eura završila je u tvornici toalet papira kao sirovina..
Moj fb frend K.M. je jučer citirao M.L.Kinga Jr
“Naši životi su počeli završavati onog dana kada smo počeli šutjeti o stvarima koje su važne.”
Vratimo živost životu, nitko nema pravo odustati, mi samo :
Hoćemo pravedno!
Dragica Trumbetaš


Podjeli
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Gospodarstvo