Podjeli

Ukrali nam blagdan Sveta tri kralja!

Naime, na ovaj dan (6. siječnja) u Hrvatskoj je u prvom planu trebao biti, a nije, blagdan Sveta tri kralja, Bogojavljanje  i Vodokršće,  jer su sveta tri kralja u kršćanskoj tradiciji, koja ih naziva Gašpar, Melkior i Baltazar, kraljevi ili mudraci koji su se prema Evanđelju  došli pokloniti Isusu Kristu nakon rođenja u Betlehemu.

Međutim, ta vijest i taj blagdan svake godine, pa tako i ove, pao je u drugi, treći plan, i nije se uopće spominjao na tradicionalnom božičnom prijemu udruge Srpskog narodnog vijeća (SNV), koja ne okuplja ni deset posto Srba koji žive u Hrvatskoj, a koji je u „raskošu i sjaju“ organiziran na pravoslavni Badnjak (6. siječnja 2023.), a kojem su bili nazočni i premjer Vlade RH Andrej Plenković sa ministrima te s druge strane iznimno jaka srpska politička ekipa predvođena Malim Slobom, tj. Ivicom Dačićom, potpredsjednikom Vlade Srbije i ministrom vanjskih poslova Srbije, kojeg isključivo pamtimo kao čovjeka koji je tijekom svog političkog angažmana govorio niz notornih laži i kleveta, protiv Hrvatske, Hrvata, pa i njezina predsjednika Vlade Plenkovića, za što se nikada nije ispričao. Tako je jednom besramno izjavio da se ispričava  „anemičnom hrvatskom premjeru zato što ne zna pjevati „Lili Marleen“.

  • „Izvini Plenkoviću, ne znam da pevam Lili Marleen ili Thompsonov „Za dom spremni“. A i vama, Hrvatima, bolje je bilo da ste se zadržali na šlagerima“, sarkastično je izjavio Dačić te dodao da hrvatski premijer „očigledno nema šta drugo raditi, nego svakodnevno napadati Srbiju, jer mu je „potreban neprijatelj“ da bi poboljšao svoj rejting anemičnog političara“.

Sada, na svečanom božićnom  prijemu, Milorada Pupovca (SNV), stajali su gotovo jedan do drugoga, i pljeskali jedan drugome, što znači da su se stvari promijenile, ili su Hrvati opet zaboravili što se zaboraviti ne može.

Dakle, pravoslavni božični prijem minorne udruge SNV-a ponovno se pretvorio u „politički događaj“, u političku tribinu, gdje osim riječi “Mir Božji, Hrisos se rodi“ nije se ništa drugo čulo o ovoj svetkovini, već isključivo o „srpsko-hrvatskim odnosima“ i dijeljenju „packe“ i u svezi pozdrava „Za dom spremni“.

Zahvaljujući marljivim organizatorima, politika je ponovno došla u prvi plan, a gledajući izravan prijenos na N1 cijelom smo vrijeme imali dojam da se ovaj skup, na kojem je sudjelovao i patrijarh srpski Porfirije  (pamtimo ga kao rasnog pjevača i četničke  pjesme i „što to se ono na Dinari sjaji…“) održava usred Beograda, a ne u Zagrebu.

Nu, ono što je također žalosno je činjenica da je  u „centralnim“ hrvatskim medijima vijest  o „srpskom domjenku“ zauzela prvo mjesto, a obilježavanje blagdana Sveta tri kralja tek kao nešto „marginalno“.

Ako je Pupovac želio, a želio je i na ovaj dan, organizirati političku tribinu, onda je to mogao u nekom drugom terminu, osim u vrijeme kad i pravoslavni vjernici žele obiteljski mir, kad se žele odmaknuti od politike i politikanstva. Ali, ne ovaj…tzv. Pupi nastoji iskoristiti svaki događaj, pa makar bio on i  sveti za prodavanje „boze“, odnosno magle.

Također je na ovom domjenku bilo zanimljivo kako su predstavnici SNV-a „sami sebi“ dodjeljivali nagrade i priznanja, pa čak i onima koji najviše pljuju po Hrvatskoj i Hrvatima – predstavnicima biltena Novosti, koje nažalost financira i hrvatska Vlada!

Mladen Pavković, predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata91. (UHBDR91.)


Podjeli
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Branitelji