Podjeli

Pukla je ljubav između nerazdvojnih prijatelja !!!

Prvi slijeva, Igor Ivanković, predsjednik Uprave HOPS-a, u sredini Ivan Sičaja, direktor PrP-a Zagreb i

Mario Gudelj, bivši predsjednik Uprave HOPS-a 2018.-2019., s najkraćim mandatom u povijesti HOPS-a

Prije dvije godine, portal: bezcenzure.hr, u više nastavaka je pod nazivom Lupeška kriminalna hobotnica u Hrvatskom operatoru Prijenosnog sustava d.d., upoznao javnost o kriminalnim aktivnostima koje se događaju u državnoj tvrtki vezano za pogodovanje u postupcima javne nabave, i o sumnjama na koji način pojedinci dolaze u posjed velikog broja stambenih nekretnina.

Što se od dana objave do danas promijenilo, da se onemoguće kriminalne aktivnosti u državnoj tvrtki ? Odgovor glasi, ništa se nije promijenilo ! Jedine promjene koje su se dogodile da je umjesto Tomislava Plavšića za predsjednika uprave HOPS-a postavljen Igor Ivanković i da je prije nekoliko dana, radni odnos sa HOPS-om raskinio Mario Gudelj. Odlazak Marija Gudelja iz HOPS-a nije neka bitna vijest, lakše će HOPS bez njega nego sa njim, ali je bitno upoznati javnost da je Mario Gudelj dok je bio zaposlen u HOPS-u bio veliki kolekcionar stambenih nekretnina čija tržišna vrijednost znatno premašuje ukupne prihode stečene redovnim prihodima u HOPS-u. U klub HOPS-ovih kolekcionara stambenih nekretnina spada i direktor Prijenosnog područja Zagreb Ivan Sičaja, direktor Prijenosnog područja Split, Zoran Sinovčić i pomoćnik direktora Prijenosnog područja Split, Boris Avramović. Navedeni kolekcionari stambenih nekretnina imaju i vrlo istančani ukus u pogledu odabira lokacija u gradovima gdje kupuju nekretnine. U Splitu, Mario Gudelj preferira Pazdigrad, Ivan Sičaja Meje, Zoran Sinovčić Mertojak i Spinut a Boris Avramović Pazdigrad i otok Šolta. Da se sva četvorica udruže, mogli bi osnovati agenciju sa promet nekretnina, sa pristojnim brojem nekretnina, čija je tržišna vrijednost ogromna za nas obične smrtnike, na vrlo atraktivnim lokacijama u Zagrebu,  Splitu, Makarskoj i otoku Šolta.

Mario Gudelj, postavljen je ZNA SE, za direktora Prijenosnog područja Split, 2008. god. Par godine prije nego je postavljen za direktora, kupio je stan u Splitu u Pazdigradskoj 24. Do tada je bio sirota, podstanar. Za vrijeme četverogodišnjeg mandata direktora PrP-a Split Mario Gudelj je kupio zemljište i izgradio novu kuću u rodnim Zmijavcima i kupio super luksuni dvoetažni stan u urbanoj vili, u Splitu, Pazdigradska 52A. Prema računovodstvenim podatcima ukupni redovni prihodi Maria Gudelja za period 2008. -2012., pretvoreni u Euro, iznose cca 100 000 Eura a tržišna vrijednost obiteljske kuće u Zmijavcima i stana u Splitu, Pazdigradska 52A, u vrijeme izgradnje i kupovine, iznose cca 550 000 Eura. Današnja procijenjena tržišna vrijednost predmetnih nekretnina iznosi cca 900 000 Eura.

Nakon isteka plodnog četverogodišnjeg mandata od 2012. god, do travnja mjeseca 2018. god. obavljao je poslove savjetnika u Sektoru za razvoj i priključenja, sa znatno manjim prihodima, u odnosu na period kad je bio direktor Prijenosnog područja Split. Sunce mu je ponovno svanulo 2018. god. kad ZNA SE postaje predsjednik Uprave HOPS-a. Na sreću HOPS-a, stolicu je grijao samo jednu zimu zbog svog nestašluka prema poslovima javne nabave i gramzljivosti prema posjedovanju stambenih nekretnina. Smijenjen je od strane ministra Čorića. Svi su tada mislili da je gotovo sa nekretninskim biznisom od strane Maria Gudelja i gadno su se prevarili. Godinu dana nakon što je smijenjen, 2020. god.  Mario Gudelj kupuje građevinsko zemljište u Zagrebu, na Krugama, Vranovina 19 A, i započinje gradnju obiteljske kuće. Procijenjena tržišna vrijednost obiteljske kuće od cca 200 m2 iznosi cca 700 000 Eura.

Ukupna tržišna vrijednost stečenih nekretnina u periodu 2008. – 2020. godina iznosi cca 1.600 000 Eura bez stana koji je kupljen prije nego je postavljen za direktora Prijenosnog područja Split. Evidentan je nesrazmjer u odnosu na redovne prihode iz radnog odnosa. Kako je to moguće ? Moguće je iz dva razloga.

Prvi razlog je da nadležna porezna tijela ne obavljaju svoj posao na zakonom propisani način. Moguće je da Ispostava Porezne uprave u Imotskom nema uvida u stanje nekretnina Marija Gudelja u Splitu, moguće je da Porezna uprava u Splitu nema uvid u stanje nekretnina Maria Gudelja u Imotskom i da porezna uprava u Zagrebu nema uvida u stanje nekretnina Maria Gudelja u Splitu i Imotskom. Drugim riječima možda te dane kad je Mario Gudelj kupovao/knjižio nekretnine navedeni uredi nisu bili umreženi, nije funkcionirao informatički sustav. Ako te dane nije funkcionirao informatički sustav u poreznoj upravi ili službenici koji su obrađivali predmete nisu to obavili u skladu sa zakonom, porezni uskok ako ovo pročita, ima priliku da se upozna sa stanjem nekretnina i da provjeri da li je prisutan nesrazmjer između redovnih prihoda Maria Gudelja i vrijednosti nekretnina.

Drugi razlog je da lova curi i iz drugih izvora. Koji su to izvori ? Kad se dođe do spoznaje gdje završava dobit tvrtke EP Inženjering d.o.o. iz Splita stvar će možda biti jasnija. Tvrtku EP Inženjering d.o.o., „slučajno“ je osnovala sestra Zorana Sinovčića, sadašnjeg direktora Prijenosnog područja Split. Tvrtka je osnovana „slučajno“ u vrijeme kada je Mario Gudelj bio direktor Prijenosnog područja Split. Tvrtka EP Inženjering d.o.o. „slučajno“ svake godine ostvari dobit od 200 000 – 500 000 E i tako 15 godina. Tvrtka EP Inženjering „slučajno“ izvodi radove u objektima Prijenosnog područja Split većinom kao neugovorni podizvođač. Zavisno od godine do godine tvrtka EP Inženjering radove izvodi sa 3 – 4 radnika i „slučajno“ ostvari dobit u iznosu koja je 400% veća nego što su ukupni troškovi za radnike ili ostvari dobit u iznosu od 50% iznosa troškovničke stavke. Takvu dobit može ostvariti samo tvrtka EP Inženjering d.o.o., izvodeći radove u objektima PrP-a Split. Nije nikakav problem ostvariti takvu dobit kada procijenjenu vrijednost nabave za troškovničke stavke koje će izvoditi tvrtka EP Inženjering d.o.o. predlažu i odobravaju Boris Avramović, pomoćnik direktora PrP-a Split i Zoran Sinovčić, direktor PrP-a Split.

Pored brojnih apsurda, tvrtka EP Inženjering naplaćuje u PRP-u Split, troškovničke stavke (parametriranje i funkcionalno ispitivanje uređaja sekundarnih sustava) čiji se iznosi kreću ovisno o vrijednosti investicije od 20 000 do 30 000 E, a navedene radove izvedu radnici HOPS-a, „slučajno“ po nalogu pretpostavljenog rukovoditelja iz HOPS-a“ iako to nije njihova obveza, ponekad za marendu, ponekad za sitni džeparac i ponekad bez ikakve naknade.

Dok u HOPS-u bude odnos prema neugovornim vanjskim izvođačima radova kakav je do današnjeg dana, zahvaljujući i sadašnjem predsjedniku Uprave Igoru Ivankoviću, lova će teći na sve strane na konto kolekcionara stambenih nekretnina.

Nakon objave serijala o Lupeškoj kriminalnoj hobotnici u HOPS-u, obavljena je interna revizija u svim organizacijskim jedinicama vezano za odobravanje izvođenja radova neugovornim izvođačima radova. Pored ostalog utvrđeno je da brojni podizvoditelji izvode radove protivno zakonskim i internim aktima iz područja javne nabave. Temeljem nalaza interne revizije napisan je prijedlog novog internog akta kojim se regulira postupak ulaska i izvođenja radova u elektroenergetskim objektima. Na predloženi prijedlog dostavljene su brojne primjedbe i prijedlozi iz svih organizacijskih jedinica i do današnjeg dana nema nikakvih spoznaja što je sa predloženim internim aktom, za što odgovornost snosi predsjednik Uprave Igor Ivanković.

Dok je ovakvo stanje u HOPS-u, svi kolekcionari stambenih nekretnina i dalje će povećavati stanje svojih nekretnina ili kako se to kaže u Zmijavcima, dat će dragi Bog, Gospa Sinjska, sveti Denis, Baso, Zoran, Boro i ostali pa će niknuti još koja kućica ili stančić.

Anđelko Jeličić


Podjeli
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Energetika