Podjeli

Hrvatska elektroprivreda planira ojačati suradnju s francuskom elektroprivredom EDF, najavljeno je iz HEP-a

U planu je potpisivanje ugovora o suradnji u područjima pametnih mreža, pametnih brojila, energetske učinkovitosti, proizvodnje električne energije te korištenja iskustava iz ostalih područja istraživanja i razvoja. Potpis između dvije elektroprivrede bi se, kako doznajemo, mogao dogoditi uskoro – Francuzi su već spremni. I prilično napredni kad su u pitanju pametna brojila.

Rezultat je to nedavne stručne posjete HEP-ovaca EDF-u, odnosno tvrtki ENEDIS i laboratoriju EDF Lab u kojem je razvijeno napredno brojilo. U posjetu se išlo na inicijativu energetskog stručnjaka Milana Puharića koji je radio u EDF Labu pet godina, a tijekom posljednjih 20 godina surađuje s tom institucijom.

EDF Lab je, inače, razvojno istraživački centar koji raspolaže budžetom od 600 milijuna eura i već je potpisao ugovore o znanstvenoj suradnji s Njemačkom, Italijom, Velikom Britanijom i Poljskom. Mnoge svjetske elektroprivrede izdvajaju u istraživanja i razvoj znatna sredstva jer je to strateški cilj svake tvrtke koja želi preživjeti u okruženju brzorastućih poduzeća.

– HEP bi se trebao povezati s razvojnim institutima u svijetu u cilju stjecanja znanja i iskustava vezanim na nove tehnologije. EDF Lab je zasigurno institut koji pruža širok aspekt suradnje – komentirao je Puharić.

Tijekom posjete najvećem europskom operatoru distribucijskog sustava ENEDIS, predstavnici HEP-a upoznati su s zvojem na području zakonskog mjeriteljstva i naprednih brojila u Francuskoj. Trenutačno je ugrađeno oko 4,3 milijuna naprednih brojila, plan je do kraja 2017. ugraditi ukupno osam milijuna brojila, a do 2021. na više od 95 posto mjernih mjesta oko 35 milijuna naprednih brojila.

PAMETNA BROJILA – KRAJ PRIVATNOSTI

Europska unija želi da do 2020. godine na taj sustav bude priključeno 80 posto kućanstava. U Hrvatsku su se nedavno, bez ikakve javne rasprave o utjecaju na zdravlje i narušavanju privatnosti, počela uvoditi pametna brojila pod izlikom manjih računa za struju.

Vjerojatno se vode logikom da će ljudi koliko god narušili svoju privatnost i patili od potencijalnih štetnih nuspojava zračenja na sve to pristati samo zato što je jeftinije. Nažalost, sudeći po iskustvima diljem svijeta takvi bi se mogli neugodno iznenaditi kad dobiju svoje prve račune za struju.

Čovjek zadužen za sigurnost podataka Europske unije upozorio je da pametna brojila, iako donose potencijalne prednosti, isto tako se mogu koristiti za praćenje jesu li obitelji „na praznicima ili rade, koristi li netko specijalan medicinski uređaj za nadzor djeteta, kako vole provoditi njihovo slobodno vrijeme itd..“


Podjeli
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Energetika