Podjeli

Ovaj je portal možda najcjelovitije objasnio kako se odvija javna nabava u Hrvatskoj elektroprivredi, koji su problemi i naposljetku da li nacionalni junak može isplivati iz kaljuže koja se naziva javna nabava. Shodno naslovu predmet ove objave su takozvana pametna brojila, da li su ona pametnija od Hep-ovih  stručnjaka zaduženih za osmišljavanje tehničkih specifikacija, pokušat ću raščlaniti u daljnjem tekstu.

Neposredni je povod ovog uratka objava čuvenog DKOM-a kojom na nevjerojatnih 46. stranica obavještava „Urbi et orbi“ hrvatsku javnost da je žalba tvrtke Brodometalurgija d.o.o. usvojena te da osim plaćanja 20.000,00 kuna HEP mora preuzeti brojila iz grupe 2. po petnaest milijuna višoj cijeni (vrijednost nabave 64,1 milijun kuna; ponuda tvrtke IKOM 49,125 milijuna kuna).

Za kratku napomenu čitaocima da je žalba IKOM-a za grupu 1. glede PLC brojila odbačena ( IKOM je nudio brojila jeftinija 28 milijuna kuna) te da je Brodometalurgija praktički od početka uvođenja PLC brojila dobila sve natječaje, jer nitko u svijetu nije sposoban napraviti takvo znalački osmišljeno brojilo. O ovome je napisano dosta teksta pa se neću zadržavati na grupi 1.

U objavi DKOM-a se krije nekoliko veoma bitnih stvari a tiču se procedure koje su predmet ZAPISNIKA o testiranju brojila iz grupe 2. tj.  IKOM-ovih brojila. U tom se dokumentu, kojeg je potpisalo sedam osoba, između ostalog i HEP-ov djelatnik, konstatira da je brojilo GPRS/LTE ispravno odnosno da udovoljava kriterijima koje je propisao HEP. Kako je moguće da se nakon žalbe Brodometalurgije d.o.o. državna komisija odlučila na prihvaćanje njihova osporavanja,  te eliminirati brojilo koje je prošlo proceduru ispitivanja!?

Ovdje se radi da i u slučaju kada nacionalna elektroprivreda-HEP  želi nabaviti po svim kriterijima ispravna i tehnički zadovoljavajuća brojila, DKOM presuđuje u korist skuplje ponude, jer eto na 46. stranica odluke se državni kontrolor odlučio igrati državnog stručnjaka- inženjera specijalistu. To što će građani sve to skuplje platiti u vidu skupe energije, to se DKOM-a naravno nimalo ne tiče. Uostalom, ovo je pitanje za DORH pa se dalje neću baviti očitim nelogičnim postupanjem DKOM-a.

Europska je komisija odlučila nagraditi Hrvatsku državu iz fonda NPOO (Nacionalni program oporavka i otpornosti), iz kojeg se portfelja namjerava izdvojiti oko 800 milijuna kuna za napredne mreže i pametna brojila. Pozivam Vladu Republike Hrvatske i posebno premijera Plenkovića da se ozbiljno prihvate posla, naravno u smislu kontrole državne elektroprivrede, posebno sektora nabave. Svako daljnje odugovlačenje će rezultirati uskratom ogromnih EU donacija te u konačnici urušavanju Hrvatske elektroprivrede.

Treba li nam nova Industrija nafte-INA !?

Anđelko Jeličić


Podjeli
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Energetika