Podjeli

Trakavica zvana Frane Barbarić, traje mjesecima. Oporbeni političari kao i novinari koriste svaku priliku da pitanju Andreja Plenkovića kad će smijeniti predsjednika Uprave HEP-a Franu Barbarića. Andrej Plenković kao faraon odgovara, kad on odluči.  Na čemu Andrej Plenković temelji svoje pravo da on odlučuje o smjeni Frane Barbarića. Pita li se Andrej Plenković tko je imenovao Franu Barbarića na mjesto predsjednika Uprave HEP-a. Ako Vlada ne imenuje predsjednika Uprave HEP-a onda Andrej Plenković nema pravnih osnova za svoje izjave, ako se izjave trebaju temeljiti na zakonima .

Temeljem odredbi Zakona o trgovačkim društvima imenovanje i opoziv članova uprave i predsjednika uprave imenuje nadzorni odbor. Opravdani razlozi za smjenu predsjednika uprave propisani su Zakonom o trgovačkim društvima. Zašto nadzorni odbor nije smijenio predsjednika uprave Franu Barbarića bez naloga Andreja Plenkovića ako za to postoje opravdani razlozi. Zakonom o trgovačkim društvima propisano je da i Skupština društva može pokrenuti postupak opoziva članova i predsjednika uprave. Skupština trgovačkog društva HEP dd je ministar Davor Filipović. Gdje je nestao čovjek zvan skupština HEP-a.

Na Markovu trgu Andrej Plenković izjavljuje da je Frane Barbarić na odlasku, to ćemo riješiti prema proceduri. Na koga misli Andrej Plenković kada izjavljuje „to ćemo“.

Budući da nadzorni odbor HEP dd nije smijenio Franu Barbarića bez miga Andreja Plenkovića, zakonom propisana je procedura da skupština društva pokreće zahtjev prema nadzornom odboru za opoziv Frane Barbarića. Nadzorni odbor HEP dd, jedini može donijeti odluku o opozivu ili smjeni Frane Barbarića.

Zašto se Davor Filipović, skupština HEP-a, ne oglašava na ovu temu ?  Gdje je nestao čovjek ?

Zašto se Andrej Plenković obraća javnosti u svojstvu glasnogovornika skupštine HEP-a. Nije HEP podružnica HDZ-ea, nego trgovačko društvo u državnom vlasništvu.

Franu Barbarića, trebalo je opozvati prije podizanja optužnice DORH-a. I prije podizanja optužnice od strane DORH-a, bilo je osnova za pokretanje opoziva. Zahtjev za opoziv Frane Barbarića kroz mjesec studeni 2023. god. nije bio moguć, je društvu HEP dd nije imenovan nadzorni odbor od strane Vlade, pa se nije moglo opozvati Franu Barbarića, što nije na ponos Andreja Plenkovića.

Slučajno ili namjerno poklopili su se termini imenovanja nadzornog odbora i podizanja optužnice od strane DORH-a da se može pokrenuti postupak za opoziv Frane Barbarića.

Anđelko Jeličić


Podjeli
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Energetika