Podjeli

Sva javna glasila ovih dana pišu o plački u INA-i i svi se čude kako je to moguće. Sad se eto već zna da pljačku nisu otkrili hrvatski uredi za nadzor poslovanja, državna i komercijalna revizija, interna revizija, interna kontrola, uprava, menadžment, vlasnici niti itko u Hrvatskoj nego strane banke. Službena vlast i politika se čude, prijete kaznama počiniteljima, a Predsjednik Vlade kaže „Sustav je podbacio, pa ćemo istražiti i popraviti sustav da se to više ne dogodi“. Zanimljiv komentar. Evo, čuje se i da će se ovaj nemio slučaj pokušati iskoristiti kako bi se INA vratila u vlasništvo Hrvatske, pa se čudom čudim. Sve mudrije i mudrije misli i izjave! Zašto se čudim i na što se čudim? Kao prvo, čudim se što se hrvatska politika čudi! Zašto? Čudim se i ne mogu se načuditi koliko je neznanje, ali i bahatost u redovima hrvatske politike. Nije to samo u redovima vladajuće stranke nego cijele višestranačke hrvatske političke scene.

Pa da objasnim.

Kao prvo, „preletimo“ pitanje vlasništva INA-e. Kao što znamo već smo jedan međunarodni spor sa INA-om izgubili, a sve jer ne razumijemo snagu vlasnika u tržišnom gospodarstvu niti pravo koje ga štiti. Naše pravo i pravna znanost još je uvijek nepriznata u neupotrebljiva izvan Hrvatske. Dakle, nije ni u povojima. Ali što se tiče INA-e znam da postoji jedna grupa znanstvenika i domoljuba koji razmatraju mogućnost povrata INA-e Hrvatskoj, ali njihove ideje i prijedlozi ne odgovaraju „mudrim“ glavama hrvatske politike. Nema potrebe ovo komentirati dalje, ali neka se zna barem ovo.

Idemo dalje na pljačku INA-e.

Dakle, strane banke su otkrile pljačku iako su tek periferno bile u poslovanju INA-e. Isto tako svjedoci smo i niza drugih pljački pa ima samo jedan zaključak, a to je, ne radi se samo o lošem poslovnom sustavu INA-e, sustavu bez učinkovitog nadzora, nego je neučinkovitost dominantna kod temeljnog makro nacionalnog sustava. Cijeli hrvatski makro sustav je neučinkovit. Stoga, kao što sam dosta puta pisao, a sada izlazi i jedna stručna i znanstvena knjiga o makro sustavima, Hrvatska nema stabilan, a ni oblikovan makro nacionalni sustav. Dakle, u takvom okruženju u Hrvatskoj, na pljačku u INA-i ne treba se čuditi. To je bilo za očekivati. Također, imamo zasigurno niz ne neotkrivenih pljački i u drugim tvrtkama, posebno državnim, dakle pljačka je svakodnevna pojava u poslovnom svijetu Hrvatske, poslovnom svijetu koji je neuređen i koji je kombinacija neznanja i političke (ne)volje da se sredi stanje u državi. Zato gospodo hrvatski političari, jer svi ste istog soja, ne izražavajte čuđenje, jer je sve to logično, a svi ste vi krivci za ovo stanje u Hrvatskoj. Vaša bahatost i neznanje stupa na scenu u trenutku kada voljom ovog napaćenog naroda stupite na političku scenu sa koje odlučujete u ime hrvatskog naroda. Odlučujete na način da čim stupite na tu scenu za sebe mislite da ste bogovi i da ste puni znanja i mudrosti, i da su svi drugi glupi, a vi jedini pametni i sveznajući. Usuđujete se voditi Hrvatsku umjesto da joj služite, a uz to je pljačkate. A narod, jedva izlazi na izbore sa 40tak posto, jer mu je svega dosta, ali ipak treba biti neka vlast u državi pa je sve prilagođeno tome, i eto nas tu gdje jesmo. Ovo malo znanosti, posebno ekonomske, ne želite niti blizu sebe pa smo svi mi koji se bavimo ekonomijom i istražujemo, za vas opasni. Koristite pravnike, one koji su u politici podobni te servirate ovom narodu 300tinjak zakona godišnje i provodite neku „vladavinu prava“, a radi se o vladavini besciljnog prava koje o ekonomiji nema pojma, a uz to omogućava korupciju i pljačku ove države. Stoga ste svi izgubili vjerodostojnost, izgubili ste dostojanstvo i naklonost naroda koji u okruženju „ne talasaj“ šuti, a u sebi bjesni.

Gospodo političari, ne možete se više pravdati na nikoga, ni na recidive Domovinskog rata, ni na Srbe, ni na ludosti onog cirkusanta Vučića, ni na sugestije EUa koje ne poštujete i spretno ih izbjegavate,…. i da ne nabrajam dalje, nego je sve u krugu hrvatskog nacionalnog tijela, politike, ekonomije, društva i naroda. Doveli ste ovu državu do rugla svima u EU, Hrvatsku koja je bogata resursima i da je malo pameti među vama mogli smo biti bolji od Švicarske. Pokrali ste je, naveli sve da se ponašaju po modelu „tko je jamio je jamio“, doveli ste ovaj narod da prihvati kulturu zla i nepoštenja, a ono što nije otišlo direktnom korupcijom otišlo je prikrivenom korupcijom i prodajom strancima umjesto da ste razvili hrvatsko poduzetništvo i izgradili sustav da svi rade i zarade i sretno žive od svog rada.

U svemu tome, sad smo, kako ja vidim ono što nam slijedi, pred trojakim scenarijom koji bi bio kao nekakav izlaz iz ovog hrvatskog kaosa i jada. Dva su prva scenarija dobra, ali teško ostvariva, a jedan, treći, jadan je i tužan da je tu, ali najizvjesniji je, pa idem redom po scenarijima:

 1. Mogla bi se pojaviti neka nova, poštena, domoljubna i jako sposobna stranka koja bi okupila znanost i struku te preokrenuta ovaj slijed loših događaja u Hrvatskoj tako da sve krene na bolje i to jako brzim tempom, jer se nema više vremena. Ovo je nažalost ipak više želja i iluzije nego realna opcija.
 2. Na sceni je sada dominantno HDZ za koga mislim da ga ništa ne može skinuti sa vlasti kakav god da jest, ne zato što je HDZ dobar nego su drugi loši i mizerni pa narod ne može u nikome vidjeti leadera koji će izvući Hrvatsku iz ovog groznog stanja. Uz to činjenica je da Plenković ima gard, ostavlja dojam, a uz to nije lopov, ali njegova ekipa je uh,,, uh,,, pa je stoga odgovoran za sve. Obzirom na to, za Hrvatsku bi bio izlaz da se onaj dio HDZa koji je ipak pošten, domoljuban i koji želi dobro Hrvatskoj pobuni protiv onog lošeg dijela HDZa i prevlada. Dakle, HDZ bi trebao unutar sebe riješiti problem i napraviti zaokret. Da li će to uraditi Plenković ili netko drugi, za Hrvatsku je malo važno, jer je važno da HDZ krene pravim putem. Trebali bi izbaciti sve uhljebe, arogantne budale i neznalice iz HDZa i ekipirati se, ne po stranačkom ključu nego po ključu domoljublja i znanja. Onaj stari model „tko nije za nas taj je protiv nas“, a koji vlada hrvatskom političkom scenom HDZ bi trebao otkloniti. To je nasušna potreba kako bi ova država krenula konačno putem poštenja i svekolikog razvoja, a pritom ipak uz pomoć HDZ-a. Ovaj scenarij nije previše izvjestan, ali je moguć.
 3. Obzirom na sve, Hrvatska, koja je zasjela na začelje država EUa zajedno sa Bugarskom, jer su nas svi u svemu prestigli, dovela je sebe u položaj kada EU više ne može blagonaklono gledati na nas. Teret smo ciljevima EUa i sasvim je izvjesno da nam slijedi stav: „gospodo političari u Hrvatskoj, imali ste vremena 30 godina i niste napravili ništa, teret ste nam, pa sad pustite nas da riješimo ekonomske vaše hrvatske probleme.“ Ovo je veoma izvjesna opcija, a koja je već počela. Ulaskom u Schengen prestaje važiti sustav prodaje nekretnina putem kvota i počinje razdoblje slobodne kupnje. Po mom viđenju strane kompanije veoma brzo kupiti će Slavoniju i razviti intenzivnu poljoprivredu, a Hrvati će se zapošljavati u tim kompanijama i biti će sretni da rade. Dalmaciju već sada Nizozemci intenzivno kupuju i grade kuće i vile za svoje građane, pa će se i Dalmacija prodati. Pelješac, Primošten i druge destinacije već su prodane Nizozemskim kompanijama. Na taj način stvoriti će se vlasnička klima pogodna interesima novih stranih vlasnika u Hrvatskoj te će služiti interesima njihovog kapitala. Obzirom da ekonomija oblikuje politiku, to neće više biti važno koja je stranka u Hrvatskoj na vlasti, jer ekonomija određuje sve pa tako i hrvatsku politiku. Ova je opcija najvjerojatnija i već je u tijeku.

I sad na kraju, kao profesor na ekonomskim fakultetima u Hrvatskoj i mnogim državama EU-a, iznio sam svoje mišljenje. Ali, obzirom da ovo potpisujem kao dragovoljac 91. i predsjednik jedne od udruga dragovoljaca Domovinskog rata HRM-a, usmjeravan naredni tekst u tom pravcu. U tom svojstvu izražavam svoju ogorčenost prema vama političarima koji ste omogućili pljačku ove države i uništili naše hrvatske domoljubne ideale. Pridružujem se, kao i svi članovi ove udruge, svim drugim udrugama hrvatskih branitelja koje ovih dana izražavaju svoju ogorčenost vezano za pljačku INA-e, uz napomenu da se ne radi samo o INA-i nego o svim drugim pljačkama. Dižemo glas prema vašoj političkoj bahatosti te se zgražamo i pitamo „odakle vama morala da uđete u politiku i odlučujete u ime ovog naroda kada ste nesposobni“. Zato se i mi u ovoj udruzi dragovoljaca Domovinskog rata HRM-a pridružujemo svim drugim udrugama i braniteljima, kao i svima koji traže od vas da budete odgovorni i da preokrenete ovaj tijek razaranja Hrvatske. Pritom ne želimo rušiti nikoga niti pozivamo na bunt, ali pozivamo na odgovornost vas hrvatskih političara, na selekciju u politici obzirom na osobne kvalitete i sposobnosti kao i domoljublje svakog od vas. Pozivamo vas i prozivamo i tražimo od vas da unesete znanje i struku u politiku kod svih odluka, a sukladno struci, primjerice dopustite da ekonomiju prvenstveno rješavaju ekonomisti, a da im druge struke pruže podršku. Tražimo od vas da uz pomoć struke i moderne e-tehnologije ubrzano razvijate makro nacionalni model uz hitno postavljanje sustava nadzora, a koji nam mogu postaviti oni razvijeniji i iskusniji od nas, prijatelji iz EU-a, primjerice Nijemci ili Danci. Tražimo mi branitelji da se uhvatite ozbiljnog posla gradnje Hrvatske kao socijalne države, koja danas to nije jer svi moraju živjeti, pa i penzioneri, jer kada kopaju po kantama pitamo se kako smo to dopustili u našoj Hrvatskoj. Tražimo da ako ulazite u politiku prihvatite ulogu služenja državi i narodu, a ne vladanja nad nama. Ima toga još, ali ovo je osnovno.

Pitamo se svi mi branitelji, kako vas nije sram uništavati Hrvatsku za koju smo svi dali barem dio našeg zdravlja, da ne govorimo o onima koji su poginuli braneći Hrvatsku i ostavili iza sebe udovice i djecu bez oca. Pitamo se svi odakle vam pravo diskreditirati branitelje koji su temelj ove države, koji su, temelji, sazdani od naših braniteljskih truda, zdravlju, krvi i smrti. Pitamo se svi zašto ste ovo malo znanja i struke koje imamo u Hrvatskoj odbacili i sotonizirali, a uveli umjesto znanja neznanje i korupciju. Pitamo se zašto ste toliko nadmeni pa ne čitate i ne učite kako bi se vaše odluke temeljili na znanju, istraživanjima, struci i znanosti, a ne na vašem neznanju. Pitamo se odakle vam moral i drskost prihvatiti se prava odlučivanja o životima građana Hrvatske kada za to niste sposobni. Pitamo se odakle vam hrabrosti donositi odluke o kojima zavisi razvoj Hrvatske kada nemate niti domoljublja, a ni pameti. Pitamo se odakle u vama toliko zla da umjesto da radite svoj posao za koji ste se školovali vi težite vladati životima poštenih hrvatskih građana, umjesto da služite Hrvatskoj i Hrvatima. Mnogo toga se mi branitelji, kao i cijeli hrvatski narod ovih dana pitamo, ali ostajemo bez odgovora. Da li će te sada doći pameti ostaje otvoreno pitanje na koje opet nema odgovora.

Bože čuvaj Hrvatsku i hrvatski Dom.

 

Prof. Dr. sc. Tihomir Luković,

Predsjednik Udruge Dragovoljaca Domovinskog rata Hrvatske ratne mornarice 1991.


Podjeli
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Branitelji