Podjeli

Napadi na HOS i ZDS krenuli su poslije MEMORANDUMA SANU 2. Hrvatska vlast služi tome jer je takva želja svjetskih moćnika. Simbol HOS-a odobren od hrvatskih vlasti, pa tako i Plenković (skinuo spomen ploču poginulim jer ima od nevoljene države odobren simbol, a u Kninu ih pozvao pa hapsio) i Milanović (bacio bi tu istu ploču u smeće, zabranjivao HOS-ovcima da nose taj simbol koji je odobrila nevoljena država i zabranjivao im da budu na proslavama akcija u kojima su sudjelovali). Zato su zanimljiva njihova reagiranja s tim da je očito teže Predsjedniku vlade jer je on i skinuo ploču u Jasenovcu prije ispada Predsjednika Države, a on je i hapsio u Kninu.

Mnogo puta sam napisao i ponekad i rekao da se sluge svjetskih moćnika lako prepoznaju po lažima o:

 1. STEPINCU
 2. JASENOVCU
 3. ZDS

Najvažniji dokaz sluganstva im je ZDS jer se tako izravno napada Domovinski rat kada su branitelje nazivali ustašama, a Hrvatsku Tuđmanovom ustaškom državom.  Predsjedniku Tuđmanu na sprovod nisu došli bijesni što je u ratu pobijedio. Ostali su im jedino sluge po onoj uputi kineskog filozofa i ratnika Sun Tzua  (Umijeće ratovanja):

Najveća umjetnost je slomiti otpor neprijatelja, bez borbe na bojnom polju. Samo indirektna metoda može jamčiti pravu pobjedu.

… Iskoristite rad najnižih i najodvratnijih ljudi. Širite nejedinstvo i svađe među građanima neprijateljske zemlje … Poništavajte sve vrjednote. Budite velikodušni u ponudama i darovima da biste kupili informacije i ortake. Svugdje smjestite svoje ljude. Nemojte štedjeti ni u novcu, ni u obećanjima, jer to donosi visoke kamate.

Znalački su na vlast doveli takve jer su svjesni podjele na Hrvate i one koji za sebe kažu da su Hrvati.

Zato ovdje dajem dva najnovija reagiranja dvojice predsjednika koji uopće ne spominju ni uklanjanje spomen ploče, ni ružni postupci prema HOS-ovcima sve do hapšenja u Kninu. Njima je tolerancija kada iskazuju nepoštivanje braniteljskih obilježja koje je odobrila hrvatska država, a iskazi ljubavi prema oznakama fašističkih agresora na Hrvatsku.

Da lakše je biti sluga nego slušati naputak velikog hrvatskog kardinala Franje Kuharića:

Razgovarajte s velikima s polazišta principa, nikada na koljenima. Principi su oružje. I zato kad Hrvatska čistih ruku i čiste savjesti nastupi pred svijetom, ona je jaka i pred jakima (u Predsjedničkim dvorima, 29. rujna 1997.).

 

1.

PLENKOVIĆ: DOMOVINSKI POKRET ZLORABI KLJUČNE DANE HRVATSKE POVIJESTI

 

03/11/2023

Foto: Hina

 

Predsjednik Vlade Andrej Plenković osvrnuo se na izjave predsjednika Domovinskog pokreta Ivana Penava koji je zatražio ostavku ministra hrvatskih branitelja te na potpisivanje peticije u Škabrnji, istaknuvši da Domovinski pokret (DP) zlorabi ključne dane hrvatske povijesti.

Nakon što je jučer objavljeno kako stanovnici Škabrnje potpisuju peticiju u kojoj traže da u delegaciji Vlade na Dan sjećanja ne bude predstavnika srpske nacionalne manjine, Plenković je u petak ocijenio da se radi o djelovanju Domovinskog pokreta i politizaciji.

“Imali smo tu sličnu situaciju lani, sad vidim da su išli korak dalje. Sve je to djelovanje Domovinskog pokreta u Vukovaru i Škabrnji, dakle čista politizacija, kada jedna politička stranka nastoji zlorabiti ključne dane hrvatske povijesti”, rekao je Plenković novinarima u Zadru, gdje je sudjelovao na sastanku Otočnog vijeća.

Komentirajući današnji istup predsjednika DP-a Ivana Penave koji je zatražio ostavku ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda, Plenković je poručio da “ne zna dokle to sve skupa kani ići”.

Poručio je kako je Medved, kao najdulji ministar tog portfelja, učinio iskorake u zaštiti prava i interesa hrvatskih branitelja, nestalih u Domovinskog ratu, inicirajući niz zakonskih izmjena.

“I nije mi jasno kako je sad, najedanput, 2023., eto baš uoči parlamentarnih izbora, sad pod navodnicima, Tomo Medved ukrao kolonu u Vukovaru”, upitao je Plenković, dodavši da ranijih godina za to nije bio optuživan.

“Što se to sad dogodilo, pa da je najedanput nešto drugo”, upitao je Plenković te istaknuo da nije dobro za hrvatsko društvo da se sada stvaraju neke umjetne podjele, i da se stvar do te mjere politizira.

Ocijenio je da Penava ima želju za jakim politiziranjem obilježavanja Dana sjećanja, čiji program, kao gradonačelnik Vukovara, odbija usuglasiti s Vladom preko Vijeća za domovinski pijetet.

Premijer je poručio i da Vlada suosjeća s obiteljima, sa svima koji su izgubili svoje najmilije u najgorim, najstrašnijim zločinima koji su se dogodili u Domovinskom ratu. Ipak, smatra da Hrvatska, koja je ostvarila sve svoje nacionalne ciljeve, ima snage za uključivost, toleranciju i pomirdbu.

“U jednom trenutku moramo poslati političku poruku pomirdbe. I to je ono što radim posljednjih sedam godina”, rekao je, dodavši da svjesno, čak i računajući na dio političke štete koju ima u tradicionalnom biračkom tijelu, namjerno drži manjine u svojoj koaliciji.

Dolazak predstavnika srpske nacionalne manjine u Vukovar i Škabrnju te u Kolonu sjećanja, kao što je to prošle godine bio dolazak potpredsjednice Vlade Anje Šimprage u Škabrnju su po riječima premijera važne političke i simboličke geste.

“Tridesetak godina kasnije moramo gledati prema budućnosti na jedan način koji nije ni naivan, vrlo bitno, nije naivan, ali je konstruktivan”, istaknuo je premijer. (Hina)

 

2.

MILANOVIĆ: PENAVINI STAVOVI SU MALO PRETJERANI

 

03/11/2023

 

 

Predsjednik Republike Zoran Milanović ocijenio je u petak da su stavovi vukovarskog gradonačelnika Ivana Penave oko Kolone sjećanja malo pretjerani, a uz to je ocijenio kako u ovo doba godine skoro uvijek postoje tenzije te da očekuje malo više fleksibilnosti i razuma.

Milanović je u petak posjetio Tehnički i Ekonomski fakultet Sveučilišta u Rijeci nakon čega su ga novinari upitali kako doživljava stavove gradonačelnika Penave.

“Pa kao malo pretjerane, ali razumijem s kim ima problem. Ali, na kraju krajeva, ta HOS-ova zastava je svake godine tamo u prvom redu. HOS je bio u Vukovaru, kasnije ih je Tuđman zabranio jer su skoro njemu došli glave, ne oni koji su branili Vukovar, nego neki drugi”, odgovorio je Milanović.

Tu je bilo dosta prevratničkih ambicija među vodstvom HOS-a i zato su prije svega došli na udar Tuđmana i HDZ-a, rekao je, dodavši kako “taj obračun ne prestaje”.

Prethodnih dana negativne reakcije na političkoj sceni izazvala je odluka vukovarskog Odbora za obilježavanje Dana sjećanja te izjave gradonačelnika Penave da će Kolonu sjećanja predvoditi pripadnici HOS-a, plakat sa velikim slovom “U” te poruka “svima onima koji imaju nešto protiv HOS-a” da ne dolaze u Vukovar.

Također, stanovnici Škabrnje potpisuju peticiju protiv dolaska članova SDSS-a na obilježavanje Dana sjećanja.

Milanović je to nazvao “neveselim”.

“Skoro uvijek su tenzije u ovo doba godine. Mislim da to nije toliko prema SDSS-u nego prema nekom drugom”, ocijenio je.

Upitan hoće li on ići u Vukovar, Milanović je odgovorio kako bi išao te poručio kako “očekuje malo više fleksibilnosti i razuma”.

“Ne bi trebalo sad zaoštravati na način na koji se zaoštrava”, rekao je. (Hina)

 

3.

 

CRKVA ZANIJEMILA KNINSKI ŽUPNIK OČITAO ‘LEKCIJU’: ‘NIJE LIJEPO OVO ŠTO SE DOGAĐA, MOLIM DA SE PREKINE OVAKVA PRAKSA’

 

Vojni biskup u Republici Hrvatskoj Jure Bogdan predvodio je svečanu misu u subotu 5. kolovoza u Kninu u prigodi Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja, 28. obljetnice VRO „Oluja“ i svetkovine nebeske zaštitnice Vojnog ordinarijata u RH Gospe Velikoga Hrvatskog Krsnog Zavjeta

Autor D.D. / Foto: ScreenshotSubota, 5.08.2023, 16:24

 

Vojni biskup u Republici Hrvatskoj Jure Bogdan predvodio je svečanu misu u subotu 5. kolovoza u Kninu u prigodi Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja, 28. obljetnice VRO „Oluja“ i svetkovine nebeske zaštitnice Vojnog ordinarijata u RH Gospe Velikoga Hrvatskog Krsnog Zavjeta.

Misu u crkvi Gospe Velikoga Hrvatskog Krsnog Zavjeta koncelebrirali su umirovljeni šibenski biskup Ante Ivas, provincijal Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja fra Marko Mrše, svećenici Vojnog ordinarijata i drugi svećenici.

Prije početka mise okupljene je pozdravio biskup Bogdan, prenijevši čestitke za Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja šibenskog biskupa Tomislava Rogića i dubrovačkog biskupa Roka Glasnovića koji s mladima iz Hrvatske sudjeluju na Svjetskom danu mladih u Portugalu, piše IKA.

 

Biskup Bogdan u propovijedi je istaknuo „tri stijene na kojima smo kroz povijest gradili svoju sadašnjost, a to su: Petrova stijena – Rimokatolička crkva, domovina i obitelj“. Poručio je da „imamo obvezu prema potomcima i sretnoj budućnosti nastaviti poštovati i promicati vrjednote svojih predaka.“ Pozvao je da te tri stijene „čuvamo i branimo poput naših branitelja u Oluji 95. i to čestitošću, profesionalnom stručnošću, vrlinama i krepostima ljudskoga i kršćanskoga života.“

 

U završnoj riječi gvardijan i župnik u Kninu fra Josip Gotovac istaknuo je da „svaka obljetnica VRO ‘Oluja’ u svima nama vraća jake emocije ponosa i zajedništva koje smo imali nakon oslobođenja domovine 1995.“ Kazao je da „Republika Hrvatska nije sljednica ni ustaškog nacizma ni partizanskog antifašizma. Država Republika Hrvatska stvorena je u Domovinskom ratu.“ Izrazio je uvjerenje da je naša pobjeda izvojevana uz Božju pomoć kao i zajedništvo našeg kroz povijest napaćenog hrvatskog naroda.

Upozorio je da u isto vrijeme ponosa na slavnu pobjedu u „Oluji“ nije lijepo što se događa na proslavi ovoga dana. Naime, svake godine dolazi sve manje branitelja i posjetitelja. Mnogo je onih koji dođu, ali moraju ostati iza prepreke. Stoga je fra Josip pozvao da se prekine ta praksa jer su nam upravo branitelji omogućili da se slavi ovaj dan.

„Naša domovina je vlasništvo cijelog hrvatskog naroda. Imamo svoju vlast, vojsku, policiju, institucije, mi smo jedan narod i jedno tijelo. Želio bih da proslava ‘Oluje’ bude spontano svenarodno veselje bez ikakvih velikih ograda i podijeljenosti“, kazao je fra Josip.

Rekao je da je visoka cijena kojom smo platili slobodu. Često spominjemo broj žrtava – 15.000 poginulih i nestalih, od kojih je 402 djece. Mnogi su ranjeni, porušeni su nam domovi, uništena nam je ekonomija. „I upravo zbog visoke cijene slobode nemamo pravo biti nemarni i molim predstavnike vlasti da u strateškim odlukama slušaju volju naroda kroz institut i referenduma“, dodao je fra Josip. Istaknuo je najzaslužnije za stvaranje samostalne Republike Hrvatske, najprije zagovor Blažene Djevice Marije, zatim mudro političko vodstvo na čelu s dr. Franjom Tuđmanom, dobrog kardinala blagopokojnog Franju Kuharića, hrabrost hrvatskih branitelja i zajedništvo cijeloga naroda.

Primijetio je da nije lijepo da se hrvatske branitelje spominje i stavlja u bilo kojem obliku u negativni kontekst. „Hrvatski branitelji su časni ljudi na koje je rat ostavio duboke ožiljke. Oni kao i njihove obitelji s tim ožiljcima i dan-danas žive“, primijetio je fra Josip. Obrativši se braniteljima, fra Josip je rekao: „Dragi branitelji, ma što tko govorio o vama, vaše zasluge u stvaranju Hrvatske su u pravom smislu herojske.“ Kazao je da se snaga zajedništva pokazala i po završetku rata. Izgradili smo porušeno. „U ratu koji nam je nametnut mi smo pobijedili, ali nikoga ne mrzimo, štoviše mi molimo kršćanski za svoje neprijatelje. Ali, zbog visoke cijene slobode imamo moralnu obavezu od napadača tražiti dva uvjeta: iskreno kajanje i nadoknadu svekolike štete“, poručio je fra Josip.

Pozvao je na obnovu zajedništva našega naroda „jer to je jedini put i jedina naša snaga i naša budućnost“. „Zaustavimo podjele. Neka nam dobrobit domovine i naroda bude na prvom mjestu. Odrecimo se osobnih, privatnih interesa“, potaknuo je fra Josip, zaključivši: „Ne sumnjam da će doći vrijeme procvata naše drage domovine.“

 

Na misi su sudjelovali predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković i saborski zastupnici, predsjednik Vlade Andrej Plenković, potpredsjednici Vlade, ministri, izaslanici predsjednika Republike Hrvatske i vrhovnog zapovjednika Hrvatske vojske, gradonačelnik Knina, župani, predstavnici kulturnih ustanova i lokalnih vlasti, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga admiral Robert Hranj, vojnici, dočasnici, časnici, generali, glavni ravnatelj policije Nikola Milina, pripadnici i djelatnici policije, branitelji, obitelji hrvatskih branitelja, hrvatski ratni vojni invalidi, obitelji poginulih, nestalih i preminulih hrvatskih branitelja i drugi hodočasnici i vjernici.

 

https://www.dalmacijadanas.hr/crkva-zanijemila-kninski-zupnik-ocitao-lekciju-nije-lijepo-ovo-sto-se-dogada-molim-da-se-prekine-ovakva-praksa/

 

POGLEDAJTE I POSLUŠAJTE:

https://www.facebook.com/bujicavelimirbujanec/videos/propovijed-za-pam%C4%87enje-pogledajte-kako-je-fra-josip-gotovac-u-kninu-o%C4%8Ditao-bukvi/189057284166651/

 

4.

 

KOLIKO TREBAŠ BITI GLUP PA MISLITI DA HOSOVCI VEĆ ODAVNO NISU ISTAKNUTI ZA ODSTREL – ILI SE RADI SAMO O POKVARENJACIMA?

JEDNOSTAVNO TREBAŠ BITI ČLAN VIJEČA ZA DOMOVINSKI PIJETET.

 

Sramotno viječe koje ne zna da su vlasti:

Uklonile poginulim braniteljima HOS-ovcima spomen ploču u Jasenovcu uz obrazloženje da je na njoj oznaka HOS-a odobrena od hrvatskih vlasti.

Sramotno vijeće koje ne zna da godinama proganjaju Hosovce zbog njihovog ratnog pozdrava

Sramotno vijeće koje ne zna za izjave o spomenutoj ploči Predsjednika države.

Sramotno vijeće koje ne zna za incidente prilikom dolaska HOS-ovaca na proslave u kojima su same sudjelovale.

Sramotno vijeće koje ne zna za zatvaranja HOS-ovaca u Kninu ove godine.

ZNAJU LI ONI UOPĆE ZNAČENJE RIJEČI PIJETET?

Znaju li oni da su takvim postupcima ISTICALI HOS-ovce za odstrel?

Vijeće za pijetet bi trebao biti protiv takvog isticanja.

Što reći nego: JADNICI!

Kako ih nije sramota negirati jednog Sinišu Glavaševića koji je još u studenom 1991. ISTAKAO HOS-ovce!

Oni sebe stavljaju ispred Siniše Glavaševića. Da imaju imalo ljudskosti u sebi odmah bi se povukli iz tog vijeća!

 

VIJEĆE ZA DOMOVINSKI PIJETET PROTIV PENAVINOG PLAKATA, A ISTICANJE HOS-A I BILO KOJE POSTROJBE SMATRAJU NEPRAVEDNIM

 1. studenoga 2023. u 18:30

 

 

 

 

 

Foto: fah, Montaža: Narod.hr

 

Vijeće za domovinski pijetet je raspravljalo je o obilježavanju Dana sjećanja na žrtvu Vukovara. Nakon objava vukovarskoga gradonačelnika Ivana Penave o postrojbi HOS-a koja bi predvodila kolonu, predstavljanju plakata i drugih izjava i političkih konstatacija, Vijeće je izdalo priopćenje. Sam Penava, kao što je najavio, nije došao na sjednicu, prenosi HRT.

Vijeće je razmotrilo programe koje su pripremili Grad Vukovar i Općina Škabrnja te su prihvaćena oba programa obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje. Razmatralo se i plakat koji je izradio Grad Vukovar. No, Vijeće smatra da je „plakat neprimjeren i kao takav neprihvatljiv jer je u javnosti potaknuo brojne negativne rasprave i reakcije“. Što se tiče HOS-a na čelu kolone, Vijeće smatra da „da je isticanje jedne postrojbe nepravedno u odnosu na doprinosu svih koji su sudjelovali u herojskoj obrani Grada Vukovara“. Istaknuli su da će Vlada i sva nadležna tijela Republike Hrvatske „pružiti potporu obilježavanju dana posebnog domovinskog pijeteta“.

>HOS-ovci na čelu ovogodišnje Kolone sjećanja u Vukovaru; Penava: Ako vam se to ne sviđa…

Što je Vijeće za domovinski pijetet

Vijeće za domovinski pijetet, mir i razvoj međuresorno je tijelo osnovano 2020. Zakonom o proglašenju Vukovara mjestom posebnog domovinskog pijeteta. Sastoji se od 17 članova, koji imaju i svoje zamjenike. Vijeće imenuje Vlada. Na čelu mu je ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, a njegov zamjenik je dr.sc. Špiro Janović.

Vijeće je tijelo koje “koordinira i prati aktivnosti obilježavanja posebnog domovinskog pijeteta, može predložiti mjere i aktivnosti radi njihova unaprjeđenja i prati njihovo provođenje te prati i može predložiti mjere poticanja društvenog razvoja”.

Članovi vijeća i njihovi zamjenici su:

– general-pukovnik MARIJAN MAREKOVIĆ, predstavnik Ureda predsjednika Republike Hrvatske, član; IVANA PUŠONJIĆ, zamjenica člana
– mr. sc. ZVONIMIR FRKA-PETEŠIĆ, predstavnik Ureda predsjednika Vlade Republike Hrvatske, član; MIRNA IVANČIĆ, zamjenica člana
– ANTE DEUR, predstavnik odbora Hrvatskog sabora nadležnog za pitanja ratnih veterana, član; STIPO MLINARIĆ, zamjenik člana
– IVICA AKMADŽA, kao predstavnik Ministarstva hrvatskih branitelja; IVONA PALTRINIERI, zamjenica članice
– NADA ZRINUŠIĆ, predstavnica tijela državne uprave nadležnog za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, članica; TATJANA KATKIĆ STANIĆ, zamjenica članice
– IVICA ŠUŠAK, predstavnik tijela državne uprave nadležnog za znanost i obrazovanje, član; NEVENKA PAŠALIĆ, zamjenica člana
– IVANA PRGIN, predstavnica tijela državne uprave nadležnog za kulturu, članica; DRAŽEN KLINČIĆ, zamjenik članice
– IVAN JUŠIĆ, kao predstavnik tijela državne uprave nadležnog za obranu; DARJA PAVLIČIĆ, zamjenica člana
– ALEN KLABOT, predstavnik tijela državne uprave nadležnog za unutarnje poslove, član; SANDRA VEBER, zamjenica člana
– KRUNOSLAV ŠEREMET, predstavnik Javne ustanove »Memorijalni centar domovinskog rata Vukovar«, član; ANA IŠTUK, zamjenica člana
– dr. sc. ANTE NAZOR, predstavnik Hrvatskog memorijal¬no-dokumentacijskog centra Domovinskog rata, član; MATE RUPIĆ, zamjenik člana
– dr. sc. LJILJANA BLAŽEVIĆ, predstavnica Fonda za obnovu i razvoj Grada Vukovara, članica; DIJANA JOLIĆ, zamjenica članice
– mr. sc. DRAGUTIN GUZOVSKI, predstavnik Vukovarsko-srijemske županije, član; IVAN KOVAČIĆ, zamjenik člana
– TOMISLAV JOSIĆ, predstavnik Grada Vukovara, član; PILIP KARAULA, zamjenik člana
– FRANJO ŠOLJIĆ, predstavnik hrvatskih branitelja i stradalnika iz Domovinskog rata s područja Grada Vukovara, član; MARINKO ČAČIĆ, zamjenik člana
– MATO DUDIĆ, predstavnik hrvatskih branitelja i stradalnika iz Domovinskog rata s područja Grada Vukovara, član; ANTE LJUBIĆ, zamjenik člana
– ZLATKO ZAOBORNI, predstavnik hrvatskih branitelja i stradalnika iz Domovinskog rata s područja Grada Vukovara, član; DAVOR ŠPADIJER, zamjenik člana

U nastavku pročitajte priopćenje Vijeća za domovinski pijetet, mir i razvoj o Danu sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Danu sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje:

Povodom organizacije ovogodišnjeg obilježavanja Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje, u Ministarstvu hrvatskih branitelja 3. studenoga održana je sjednica Vijeća za domovinski pijetet, mir i razvoj.

Možda će vas zanimati

Hrvatska

Ovako su mediji iskoristili riječi 80-godišnje Nicolierove majke, a pogledajte što danas objavljuju

 1. studenoga 2023. u 09:30

Mediji su riječi Nicolierove majke krivo prenijeli. Ona je, kako tvrdi Paul Nicolier, nakon što je pročitala članak ”morala uzeti 3 tablete”.

U uvodnom dijelu sjednice potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved podsjetio je da Zakon o proglašenju Vukovara mjestom posebnog domovinskog pijeteta, definira značenje i status Vukovara radi očuvanja trajne uspomene i sjećanja na žrtvu Vukovara u Domovinskom ratu i izgradnje mira.

Vukovar – mjesto posebnog domovinskog pijeteta

Vukovar je proglašen mjestom posebnog domovinskog pijeteta jer ima posebno važnu ulogu u hrvatskoj povijesti uspostave samostalne, nezavisne, suverene i demokratske države te predstavlja simbol otpora, žrtve, pobjede i zajedništva odnosno obrane državnog suvereniteta i teritorijalnog integriteta Republike Hrvatske u Domovinskom ratu.

Poseban domovinski pijetet, u smislu ovoga Zakona, predstavlja posebno poštovanje prema poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima u Vukovaru i svim hrvatskim braniteljima koji su branili slobodu, demokraciju i zajedništvo hrvatskog naroda, svim civilnim stradalnicima iz Domovinskog rata te Vukovaru, simbolu otpora, hrabrosti, zajedništva i mira, koji je tijekom velikosrpske agresije na Republiku Hrvatsku pretrpio velike ljudske gubitke i razaranja materijalnih dobara odnosno kulturne baštine.

>Novinari uočili slovo ‘U’ na Penavinom plakatu; Raspudić: Svako slovo je ravnopravno i dobrodošlo

Zakonom je propisano da nositelji u planiranju i poduzimanju aktivnosti odavanja počasti, surađuju međusobno i s drugim tijelima koja sudjeluju u programu obilježavanja, a Vijeće za domovinski pijetet, mir i razvoj je stalno tijelo koje koordinira i prati aktivnosti obilježavanja posebnog domovinskog pijeteta te može predložiti mjere i aktivnosti radi njihova unaprjeđenja i prati njihovo provođenje.

„U duhu Zakona te uvažavanjem posebnosti Vukovara želimo da ovo Vijeće svojim radom i zaključcima oda priznanje podnesenim žrtvama, Vukovara, ali i svih krajeva Hrvatske, a da se izbjegne dodatna politizacija koja opterećuje kako stradalnike i hrvatske branitelje Vukovara tako i cjelokupnu hrvatsku javnost“, istaknuo je ministar Medved, dodavši kako to posebno dolazi do izražaja u danima sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje kada se Kolonom sjećanja na dostojanstven i primjeren način odaje duboko poštovanje herojstvu i mučeništvu hrvatskih branitelja i civila.

>Penava optužuje: Ministar Medved ukrao je Vukovarcima kolonu sjećanja

Izrada drugog plakata

Na sjednici su sudjelovali svi članovi Vijeća, osim predstavnika Grada Vukovara i jednog od predstavnika hrvatskih branitelja i stradalnika iz Domovinskog rata s područja Grada Vukovara, koji su odbili sudjelovati u radu Vijeća. Ranijih godina uobičajeno su bili nazočni i gradonačelnik Vukovara, koji je već ranije najavio svoj nedolazak, te načelnik Općine Škabrnja, koji je i ove godine sudjelovao na sjednici.

Možda će vas zanimati

Hrvatska

Nicolierov brat: Slažemo se s korištenjem njegove slike, riječi moje 80-godišnje majke su pogrešno prenesene

 1. studenoga 2023. u 11:30

Moja mama ima uskoro 80 godina, narušenog je zdravlja i jučer se loše osjećala nakon objavljivanja članka koji je pogrešno prenio njene riječi

Vijeće je razmotrilo programe koje su pripremili Grad Vukovar i Općina Škabrnja te su prihvaćena oba programa obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje.

>Hrvatski generalski zbor uključio se u raspravu o Vukovaru, tvrdi kako je riječ o privatizaciji Domovinskog rata

Vijeće je razmotrilo i plakat koji je izradio Grad Vukovar, a čiji izgled i sadržaj prije javnog predstavljanja nije usuglašen s Vijećem, te je stava da je plakat neprimjeren i kao takav neprihvatljiv jer je u javnosti potaknuo brojne negativne rasprave i reakcije, izazvao podjele i uznemirenost u velikom dijelu braniteljsko-stradalničke populacije i ne šalje poruku pijeteta ni odavanja jednake počasti žrtvama, uz napomenu da nikada ranije na plakatima nisu bile isticane pojedine postrojbe ili osobe.

>‘Otvoreno’ u režiji HRT-ovog Smrtića: Tri sudionika protiv Mlinarića zbog Penave i slova ‘U’

Zbog svega navedenoga Vijeće nije suglasno s korištenjem predstavljenog plakata kao službenog promotivnog materijala obilježavanja dana posebnog domovinskog pijeteta te se usuglasilo o potrebi izrade plakata koji će izgledom i sadržajem odražavati duh Zakona o proglašenju Vukovara mjestom posebnog domovinskog pijeteta, pozivati na zajedništvo braniteljsko-stradalničke populacije i čitave javnosti te poslati jasnu poruku da je Grad Vukovar simbol otpora, žrtve i zajedništva u Domovinskom ratu.

Isticanje jedne postrojbe nepravedno

Uvažavajući doprinos Hrvatskih obrambenih snaga u obrani Vukovara, Vijeće skreće pozornost na činjenicu da su svih proteklih godina Kolonu sjećanja predvodili branitelji Vukovara, među kojima i pripadnici HOS-a, zajedno s članovima obitelji poginulih, umrlih i nestalih hrvatskih branitelja te je stava da je isticanje jedne postrojbe nepravedno u odnosu na doprinosu svih koji su sudjelovali u herojskoj obrani Grada Vukovara.

Vijeće je zaključilo da će Vlada i sva nadležna tijela Republike Hrvatske, unatoč izostanku suradnje od strane Grada Vukovara, u okviru svojih zakonskih ovlasti i sukladno propisima, i ove, kao i ranijih godina, pružiti potporu obilježavanju dana posebnog domovinskog pijeteta kako bi se dostojanstveno obilježio državni blagdan i kako bi se u miru i zajedništvu odala počast žrtvama.

Podsjećamo kako je upravo na tom tragu i na inicijativu Grada Vukovara donesen Zakon o Vukovaru kao mjestu posebnog domovinskog pijeteta, na temelju kojega je formirano i ovo Vijeće. Ne zato da bi se nešto nekome branilo, nego da bi se štitile vrijednosti za koje su mnogi žrtvovali svoje živote.

>Penava: Neki su si dali za pravo negirati žrtvu Nicoliera i manipulirati njegovom majkom. Sram ih bilo!

Upravo je tim Zakonom stavljen fokus na žrtvu Vukovara kako bi se u zajedništvu i dostojanstveno odala počast najzaslužnijima za našu slobodu i neovisnost, a Zakonom o blagdanima Vlada je 18. studenoga proglasila Danom sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Danom sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje.

Zaključno, Vijeće poziva sve da se priključe obilježavanju Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje kako bismo na dostojanstven način u jedinstvu obilježili dane posebnog domovinskog pijeteta i odali počast svima koji su branili Vukovar, a time i cijelu hrvatsku državu:

>Radić podsjetio na događaj u Kninu ove godine: Zato će HOS biti prvi u koloni sjećanja

Pozivamo sve kojima je Hrvatska u srcu – dođite u Vukovar i Škabrnju, budimo ponosni i dostojanstveni, poklonimo se žrtvama i pokažimo svehrvatsku snagu zajedništva.

https://narod.hr/hrvatska/vijece-za-domovinski-pijetet-protiv-penavinog-plakata-a-isticanje-hos-a-i-bilo-koje-postrojbe-smatraju-nepravednim

OdgovorProslijedi


Podjeli
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Branitelji