Podjeli

U utorak, 6. prosinca u dvorani Matice Hrvatske u Zagrebu bilo je iznimno svečano.

Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata91. (UHBDR91.) u suradnji s drugim Udrugama proizašlim iz Domovinskog rata dodijelila je Matici Hrvatskoj „Veliku zlatnu plaketu-Da se ne zaboravi“.

Plaketu je uručio Mladen Pavković, predsjednik UHBDR91., a primio je Miro Gavran, predsjednik Matice Hrvatske.

Svečanosti su, uz ostale, bili nazočni i članovi Glavnog odbora ove kulturne institucije, branitelji i pojedini članovi matičinih Ogranaka. Pored Gavrana i Pavkovića, govorili su i general u miru i književnik Ivan Tolj, i sam dugogodišnji član MH, publicist i povjesničar Ante Beljo te izaslanik potpredsjednika Vlade RH i ministra hrvatskih  branitelja general Josip Lucić, inače ravnatelj Javne ustanove Veteranski centar.

General Tolj je naglasio da je iznimno veliki broj matičara sudjelovao u obrambenom Domovinskome ratu i stvaranju hrvatske države, te dodao da je Matica Hrvatska  stožerna ustanova hrvatskog naroda, koja je osnovana čak i prije JAZU (današnji HAZU) i da nikada u svojoj 180.-obljetnici  nije mijenjala ime, već je proživljavala sve nevolje sa svojim narodom.

Pavković je pak istaknuo da s ovim priznanjem i hrvatski branitelji iskreno i toplo žele zahvaliti ovoj kulturnoj ustanovi za sve što su njezini članovi učinili i čine za hrvatsku kulturu, a poglavito za njezinu slobodu i demokraciju.

 • I mi smo poput pojedinaca iz Matice često bili obilježeni, a bojim se da smo to ostali i do današnjih dana. Međutim, povijesna istina uvijek manje-više ispliva na površinu, pa nas stoga iznimno raduje što je ova istaknuta hrvatska kulturna institucija ostavila iza sebe  sva tegobna vremena i sa novim vodstvom, na čelu s gospodinom Mirom Gavranom došla tamo gdje pripada, Jednom riječju, Matica je ustanova koja ne zaboravlja ljude i događaje, bilo putem svojim mnogobrojnih ogranaka, tribina, i naravno objavljivanja knjiga. Stoga, ako je tko zaslužio da mu se kaže hvala, zaslužila je Matica Hrvatska, pa je Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata91. u suradnji s drugim Udrugama proizašlim iz Domovinskog rata jednoglasno donijela odluku da ovoj kulturnoj ustanovi dodijeli Veliku zlatnu plaketu- Da se ne zaboravi, u želji da i dalje na području kulture budu prvi, kao što su to bili relativno mnogi njezini članovi 1971. ili mi branitelji, zajedno s njima, 1991.- naglasio je predsjednik UHBDR91. dodjeljujući priznanje.

Na ovoj svečanosti bio je i Mario Filipi, jedan od stradalnika Domovinskog rata, 100 postotni ratni vojni invalid. Rekao je:

 • Čini me osobito sretnim kad i branitelji kažu jedno veliko hvala onima koji su poput Matice to zaslužili!- a tim riječima pridružio se i književnik Mile Pešorda, s nadom da će ovo već tradicionalno priznanje uskoro biti uručeno i nekim hrvatskim piscima, koji su također bili među prvima kad je trebalo.

Predsjednik Matice Hrvatske Miro Gavran zahvalio je braniteljima, a poglavito UHBDR91., koja organizira i niz drugih kulturnih manifestacija te podsjetio na plodonosan i dugogodišnji put institucije na čijem je čelu.

Na dodjeli ovog priznanja, čestitali su i ministrica kulture i medija, predsjednik HAZU, gradonačelnik Grada Zagreba i drugi.

UHBDR91.


Podjeli
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Branitelji