Podjeli

Županijski sud u Zagrebu, jučer (21. srpnja 2022. godine) je na 95 godina zatvora nepravomoćno, u odsutnosti osudio srpske zločince, koji po pravilu izmiču pravdi i danas, 30 ili više godina nakon počinjenih zločina.

Ovoga puta, zbog ratnog zločina počinjenog u srpnju 1991. godine na području Struge Banske i Zamlače (Banovina) tijekom zločinačke operacije agresora pod kodnim nazivom “Žaoka” (koju je vodio danas osuđeni zločinac Dragan Vasiljković – započela 26. srpnja 1991.), na 15 godina zatvora, osuđeni su Predrag Orlović (57), Milan Begović (58), braća Predrag (56) i Nenad (52) Korizma i Pero Krnjeta (62), dok su Jan Janković (62) i Nedjeljko Pašić ( 60) dobili po 10 godina zatvora. Svi osuđeni bili su pripadnici terorističke formacije “milicije Krajine”.

Prema optužnici, oni su pucali na kuće u Strugi Banskoj i Zamlači, a mnoge od njih i zapalili, dok su zarobljene civile (uglavnom starce) koristili kao živi štit, tjerajući ih ispred svoga oklopljenog kamiona na koji su montirali dva protuzrakoplovna topa. U tom je živom štitu bilo ukupno 38 civila koje su teroristi gonili ispred sebe s podignutim rukama punih čest sati, te ih usput zlostavljali. Među zarobljenima se našla i jedna djevojka koju je pet zločinaca silovalo pred majkom. Pored četiri civila koji su poginuli od granatiranja (i većeg broja ranjenih) prigodom napada agresora na ova sela, spomenuti zločinci su ubili trojicu zarobljenih policajaca koje su prije toga teško pretukli, potom ih primorali najprije da skinu sa sebe odjeću, natjerali ih u trk preko jedne livade i nakon toga u njih pucali.

Hrabro se žrtvovali kako bi spasili civile: hrvatski junaci Željko Filipović i Mile Blažević Čađo

(Adresa slike: https://domovinskirat.hr/wp-content/uploads/2021/07/Dizajn-bez-naslova-29-2.jpg)

Malobrojni branitelji nisu smjeli pucati na napadače kako ne bi pobili civile iz živog štita, dok su teroristi preko njihovih glava neprestano otvarali vatru na njihove položaje i kuće, tako da su za relativno kratko vrijeme agresorske snage zauzele dio naselja Struge Banske.

Bijes terorista dodatno je izazvao grčeviti otpor branitelja u Strugi Banskoj, koji su riješili po svaku cijenu zaustaviti njihov daljnji prodor. Ostaje zapamćen i u našu povijest trajno upisan besprimjerni herojski podvig naših junaka – hrvatskih policajaca, Željka Filipovića iz Dugog Sela i domaćeg mladića, Mile Blaževića Čađe. Nakon što je Filipović svojim tijelom zaustavio kamion, među zločince je s jednog potpornog zida opasan eksplozivom skočio Čađo. Pored 5 poginulih i 20-ak ranjenih četnika, poginula su oba spomenuta policajca uz još dva civila iz živog štita, a bilo je i nekoliko ranjenih hrvatskih policajaca i civila. Ova svjesna žrtva hrvatskih junaka ne samo da je spasila civile iz živog štita, nego je ohrabrila ostatak branitelja da nastave i dalje s otporom, nakon čega su srpski zločinci bili primorani povući se i odustati od daljnjih napada na Strugu Bansku.

Video: TV kalendar, 26. 7. ’91.; https://www.youtube.com/watch?v=6zzf-YWnstU&ab_channel=Hjezinac3

Zlatko Pinter


Podjeli
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Branitelji