Podjeli

 • Suvremeni hrvatski pjesnik Ivan Tolj nesumnjivo je danas kao književnik stavljen pomalo u sjenu, a možda čak i namjerno zanemaren, premda je riječ o autoru na kojeg možemo biti ponosni, jer njegovo djelo zaslužuje da autora „odlikujemo“ nazivom poeta vates – napisao je svojedobno uz ostalo, uz pregršt pohvala, hrvatski književnik Đuro Vidmarović o svom kolegi..

A, mi bismo na to tek samo dodali da je častan i uvaženi hrvatski general u miru i književnik Ivan Tolj (Blatnica, Čitluk, 17. 1. 1954.) uistinu iznimno nadareni i veliki pjesnik, ali i ne samo to.. .Napisao je i neke stihove koje su već davno uvrštene u antologije. Domoljublje je njegova životna tema, dakle dom, Bog i obitelj.

Međutim, kad se počela stvarati hrvatska država, ostavio je  literarno pero…

Bio je među prvima kad je trebalo!

Uz ostalo, obavljao je dužnost načelnika Političke uprave u MO RH, bio je i zastupnik u Hrvatskom saboru, glavni urednik Hrvatskog vojnika i na niz drugih istaknutih političkih i inih funkcija. Poglavito ga pamtimo kad je vrsno vodio tiskovne konferencije tijekom Domovinskoga rata, koje smo jedva čekali, a osobito kad se odvijala Vojno-redarstvena operacija Oluja, u funkciji glasnogovornika i zapovjednika Informativnog stožera.

 • Prva knjiga pjesama „Otočanka“ objavljena mi je 1980. Nakon toga krenula je i moja književna karijera, ali s velikim problemima, jer tada nisu prolazili pjesnici s domoljubnim temama-rekao je.

General Tolj je autor  i knjiga „Biokovski val“, „Kozmopolitska jesen, „Slavenske zime“, „Anima Croatorum, „Križnice“, „Drinske elegije“ i druge. Neka njegova djela prevedena su i na strane jezike. Književni kritičari i te kako uvažavaju i cijene njegov spisateljski rad.

Dr. Hrvoje Šošić za njega je napisao da je najveći pjesnik među generalima i najveći general među pjesnicima!

Među njegovim brojnim pjesmama poglavito se pamti i ona s naslov „Palim svijeću“:

Palim danas, crvenu, bijelu

I plavu svijeću.

Za duše umrlih: da nam

Otpustiš duge naše kako

I mi otpuštamo dužnicima našim.

Pa neka vam je pokoj braćo

Rasutih kostiju. I neka je

Lako duši Matinoj, pokošenu

Ni za što. Bratu njegovu Iliji

Neka je lako. Susjedu njihovu

Andriji, pokošenu ni za što.

Mir duši Lukinoj, jedincu

Anđinu, nestalom, Ivanu, Tadiji, Stjepanu, Mladenu,

Nestalim. I svima nestalim…

A i koscima njihovim neka

Bude lako.

Mir kostima zaspalim u zemlji

Hrvatskoj, njemačkoj, ruskoj…

Lako im bilo more Jadransko.

Laki oceani.

Da nam otpustiš duge naše

Kako i mi otpuštamo dužnicima našim.

Palim svijeću.

Tijekom prošle godine, Tolj je u suradnji sa sisačkim biskupom Vladom Košićem objavio i knjigu „Junačka i sveta Hrvatska. Pismo o 30. obljetnici Domovinskog rata“.

Toljeva i Košićeva želja je bila da se ovom knjigom ne samo učvrsti istina o prošlosti, nego i uoči ono  što se trebalo razriješiti u minulu razdoblju, a nije se dogodilo, zbog propusta pa i grijeha nečinjenja  svih političkih garnitura, od završetka Domovinskoga  rata, a posebice od 2000. godine do danas.

 • „Cijela hrvatska povijest je jedan veliki križni put, tj. kako je 14 stoljeća naše povijesti zapravo 14. postaja križnog puta. Knjigu je inače osmislio biskup Košić, koji je želio u svojoj biskupiji obilježiti 30. obljetnicu početka Domovinskoga rata“- istaknuo je general Tolj, također jedan od Junaka hrvatskog obrambenog Domovinskoga rata, kojeg pamtimo i po knjizi „Za Hrvatsku“, a i po mnogim drugim publikacijama MORH-a.

Sada, nakon dužeg vremena, priprema i neke svoje nove knjige, ali i neke druge projekte.

Mladen Pavković


Podjeli
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Branitelji