Podjeli

U  dvorani Varaždinske županije u Varaždinu, u utorak, 14. lipnja 2022., održana je iznimna svečanost – dodjela priznanja „Junak Domovinskoga rata“ hrvatskom ratnom pilotu – Danijelu Boroviću, koji je pod dramatičnim okolnostima  avionom lovcem tipa MIG 21 doletio iz Bihaća u pulsku zrakoplovnu luku, 4. veljače 1922. Bio je to  trenutak, kako se čulo na ovom skupu,  koji je trajno obilježio hrvatsku ratnu povijest, tim prije jer u hrvatskom obrambenom Domovinskome ratu od tada više ništa nije bilo isto.

Svečanu dodjelu priznanja je organizirala Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata91. (UHBDR91.), u suradnji s drugim Udrugama proizašlim iz Domovinskog rata, a pored predsjednika ove Udruge Mladena Pavkovića još su govorili i dali iznimnu potporu: izaslanik predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića i potpredsjednika Vlade RH i ministra Tome Medveda  državni tajnik Špiro Janović, izaslanik Ravnateljstva policije RH Dalibor Božić, varaždinski župan Anđelko Stričak, general Ivan Tolj, 100 postotni ratni vojni invalid Mario Filipi i drugi.

 • Svojim je podvigom Danijel Borović postao primjer domoljublja, junaštva i požrtvovnosti. Svi koji ga poznaju znaju da je cijelim svojim bićem  pripadao Hrvatskoj vojsci i da nije samo junak  Domovinskog rata – on je više od toga -simbol i inspiracija, primjer koji potiče i bodri – kazao je Pavković uručujući priznanje koje je već dosad primilo dvadesetak hrvatskih branitelja.

Branitelji su također istaknuli da legitimnost i legalnost hrvatske borbe za slobodu  nitko ne može osporiti, a najmanje Republika Srbija koja je u ovom ratu bila na strani velikosrpskog agresora.

 • S ovim priznanjem želi se i nastoji odati zahvalnost hrvatskim ratnim pilotima, a poglavito danas kad ih neki neopravdano progone – kazao je general Tolj, dok je ratni stradalnik Mario Filipi dodao da je u Domovinskome ratu izgubio nogu i ruku i da još nitko zbog toga nije kao što i ne će odgovarati.

Gdje su optužnice za oko 15.000 pobijenih Hrvata u Domovinskome ratu ili tko će i kada odgovarati za oko 150 dosad otkrivenih masovnih grobnica – pitali su se sudionici ovog skupa, koji je okupio veliki broj prije svega branitelja i stradalnika.

Ratni i poratni zapovjednik  1. lovačke eskadrile, Danijel Borović, primajući ovo priznanje naglasio je da mu ono iznimno znači, jer dolazi od srca hrvatskih branitelja, koji su najbolje prepoznali i prepoznaju sve vrijednosti Domovinskog rata i ne dopuštaju da se mnoge stvari ne zaborave – kazao je Borović, koji je svoj ratni put zajedno sa suprugom Snježanom opisao i u knjizi – „Prelet za Hrvatsku“.

 • Zanimljivo je, kazao je Pavković, da su nam za ovu akciju svi, ali baš svi iz najviših državnih institucija dali priznanje i poticaj, a da je predsjednik RH Borovića još u veljači, istima sa 20 godina zakašnjenja, odlikovao jednim od najviših odličja.

No, kad se govori  o ratnim pilotima nikako se ne smije zaboraviti  da je prije Borovića,  25. listopada 1991., iz zločinačke JNA sa borbenim zrakoplovom  u Austriju  preletio također Junak Domovinskog rata Rudolf  Perešin, jer nije, kako je rekao, mogao pucati po Hrvatima.  Svojim činom, kakav se rijetko događa, Borović je  ohrabrio sve branitelje i domoljube da ustraju u pravednoj borbi za slobodu i nezavisnost, a također je za pozdraviti što su  i neki drugi piloti avionima JNA preletjeli u Hrvatsku.

 • To su bili činovi iznimnog junaštva i  pilotske sposobnosti., rekao je župan Stričak, pohvalivši i mnoge varaždinske branitelje poglavito legendarne Pume i policiju koji su bili – prvi kad je trebalo!

Međutim, treba podsjetiti da sve što danas prolazi Borović i trojica njegovih kolega, tmurne, nepoštene  i podle optužnice Srba, koji su inače i sami  sudjelovali u velikosrpskoj agresiji, podsjeća nas i na sve ono što su nekada prolazili pojedini hrvatski generali na čelu sa Markačem i Gotovinom, koji su također bili neopravdano proganjani. No, i ovog se puta pitamo- je li se to moralo dogoditi, nije li već odavno hrvatska država, odnosno neka od Vlada, trebala i morala reći velikosrpskim agresorima- „dosta“, tim prije što nema nigdje u svijetu da agresor procesuira žrtvu, osim valjda na ovim prostorima, čulo se također na ovoj svečanoj dodjeli.

Tekst i slika: Milan Pišković


Podjeli
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Branitelji