Podjeli

U prepunoj dvorani Knjižnice i čitaonice Bogdana Ogrizovića u Zagrebu, u srijedu je svečano dodijeljeno tradicionalno priznanje „Bili smo prvi kad je trebalo“ za najbolju knjigu iz hrvatskog obrambenog Domovinskog rata za 2022., koje organizirala Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata91. (UHBDR91.)

Prosudbeni sud sastavljen od hrvatskih branitelja, na čelu sa Mladenom Pavkovićem,  od 16 knjiga koje su ove godine pristigle na natječaj, najboljom je proglasio knjigu Rahima  Ademija  „Samo istina: Ratni dnevnik generala Hrvatske vojske“, u nakladi „Večernjeg lista, (urednik Žarko Ivković), a u kojoj se umirovljeni časnik i general uz ostalo opširno osvrće na devet vojnih operacija koje su igrale ključnu ulogu u Domovinskome ratu te donijele slobodu i mir Republici Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, ili drugim riječima – otima zaboravu ljude i događaje.

 • Da mi je netko na račun uplatio pola milijuna eura, ili dao ovu nagradu, vjerujte izabrao bih ovu nagradu – rekao je uz ostalo duboko potresen i neizmjerno sretan general Rahim Ademi, kad mu je predsjednik UHBDR91. Mladen Pavković uručio priznanje.
 • Samim naslovom knjige, autor je, kako je i prigodom prvog njezina predstavljanja, istaknuo častan i ugledan hrvatski general i književnik Ivan Tolj, odredio smjer, namjeru i razlog objelodanjivanja. Međutim, poglavito je zanimljivo poglavlje koje govori o njegovu udaru pod optužbom za albanski nacionalizam, pa sve do izmišljenih optužbi zbog kojih se morao i branio u Haagu, ali i pred hrvatskim sudovima- kazao je Pavković, dok su još govorili i veleposlanik Republike Kosovo u Zagrebu NJ. E. dr. Martin Berishaj, general i dr. znanosti Slavko Barić, dr. Branko Sruk, Miodrag Demo, prof. dr. Domagoj Knežević, inače posebni savjetnik ministra vanjskih i europskih poslova te prof. dr. Josip Jurčević. Moderator je bio dramski umjetnik Dragan Despot.

Zanimljivo je da su pojedini govornici istaknuli, da je nagrađena knjiga već nakon izlaska naišla na različite reakcije, što nije i ne može biti loše, ali da je Ademiju  ipak bilo najvažnije da iznese istinu iz vremena ponosa i slave, bez obzira na to hoće li to i kako će to i na koji način pojedinci ili dio javnosti prihvatiti.

 • Ova knjiga trebala bise naći i kao obvezna literatura u našim vojnim učilištima- naglasio je general Barić.

U svakom slučaju, po mišljenju i Prosudbenog suda, ovo je još jedna knjiga koja otvoreno i jasno daje prikaz pojedinih ratnih operacija, ali od onog koji je u tome i sam sudjelovao, što na kraju krajeva ima posebnu težinu, osobito danas kad se nastoje zamagliti sjećanja na dane ponosa i slave.

Prosudbeni sud, sastavljen od čak 9 hrvatskih branitelja, poglavito je pohvalio i također značajnu knjigu Krešimira ĆOSIĆA „Između prošlosti i budućnosti“ te zbirku domoljubnih stihova Ivanke ZDRILIĆ „Sinovi vječnosti“ i roman Marijana MANDIĆA „Vojnik u pet odora“.

Potporu ovom natječaju dali su:, Predsjednik RH, Ministarstvo hrvatskih branitelja, Ministarstvo kulture i medija, Ministarstvo obrane, Ministarstvo vanjskih i europskih poslova, Gradonačelnik Grada Zagreba, Ministarstvo pravosuđa i uprave i brojni drugi.

Inače, lani su ovo priznanje primili sisački biskup Vlado Košić i general Ivan Tolj za knjigu- „Junačka i sveta Hrvatska“.

Mihaela Vrbanec


Podjeli
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Branitelji