Podjeli

Prije 30 godina,  (25. listopada 1991.) iz tiska je izašao prvi broj “Gardista”. Riječ je o prvom hrvatskom vojnom listu, koji je kontinuirano izlazio sve do 1992., a kojeg su na prvim crtama obrane primali i čitali hrvatski branitelji.

Osnivač i glavni urednik ovih novina, koje su izlazile u sklopu slavne 117. Koprivničko – križevačke brigade, odnosno tada vojne pošte 2139, bio je novinar i natporučnik HV Mladen Pavković, dok u tome velike zasluge imaju i prof. Josip Nakić Alfirević, Vladimir Kostjuk, (grafički urednik), Stanko Gazivoda, Antun i Bojan Mijatović te Dragutin Rendić.

Glasilo se, besplatno, moglo nabaviti i na novinskim kioscima, a često je bilo jedina veza između branitelja i članova njihovih obitelji.

U uvodu ovog lista, Pavković je uz ostalo napisao: “Mora ih se pobijediti”, a  u tom komentaru je uz ostalo dodao i ovo: “Srpski okupatori ne poštuju nikakva pravila. Njih se ne može preokrenuti, njih se  mora – pobijediti!”. I to se dogodilo!

“Gardist” je na svojim stranicama redovno pratio sve što je bilo u svezi tadašnjeg Zbora narodne garde (ZNG), odnosno obrane i stvaranja slobodne, samostalne i neovisne hrvatske države.

Pavković je i o “medijskom ratu Hrvata” objavio i knjigu “Istinom protiv sile”.

Najveće priznanje uredništvu “Gardista” dao je prvi hrvatski predsjednik i vojskovođa dr. Franjo Tuđman prigodom prve (!) ratne izložbe ratnih fotografija u Hrvatskoj, koju su također priredili urednici ovog lista, u Zagrebu, u veljači 1992., kad im je rekao: „Zahvaljujući “Gardistu” i ostalim medijima, ne pobjeđujemo samo na vojnom, već i na propagandnom planu”.

Ove su novine svojedobno objavljene i kao reprint.

Uredništvo „Gardista“, pretežno pod vodstvom Pavkovića, organiziralo je  tijekom  rata i broje druge akcije i manifestacije, od kojih je većina (spomenici, izložbe, sveta misa, ratni plakati, domoljubni nastupi na prvim crtama obrane, tribine, likovne kolonije, radio emisije…) bila prva u Hrvatskoj vojsci!

Njihovi su slogani bili i  – „Hrvatska vas zove“, „Bili su prvi kad je trebalo“, „Da se ne zaboravi“, „Tata, što si radio u ratu?“….!

-„Gardist“ je, u sklopu Hrvatske vojske (ZNG-a), izašao i prije „Hrvatskog vojnika“, a putem njihovih i naših akcija u Domovinskome ratu zajedno smo gradili i jedan drugi medijski prostor, šireći istinu o hrvatskoj borbi za slobodu“ – rekao je general Ivan Tolj, ratni načelnik Političke uprave u Ministarstvu obrane RH, koji ima iznimne zasluge i u ratnim, propagandnim aktivnostima, poglavito ističući  i Pavkovićevu neumornu, kontinuiranu borbu za istinu o stvaranju hrvatske države, dok je Dragutin Kralj, zapovjednik 117-te brigade i ratni zapovjednik Grada Koprivnice dodao da je IPD-e služba ove brigade, koju je vodio Nakić-Alfirević, bila među najaktivnijima, ako ne i najaktivnija u hrvatskom Domovinskome ratu, što Koprivnici i njezinoj županiji  služi na ponos i čast.

Mladen Pavković


Podjeli
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Branitelji