Podjeli

U jeku kolapsa i financijskog sloma zdravstvenog sustava i najave njegove „ente“ reforme, red je da i ja dam svoj doprinos javnoj raspravi na tu temu.

Naime još za vrijeme ministra Nevana Ljubičića uočeno je neodrživo stanje u pogledu troškova zdravstvenog sustava, kao i njegovom  ne efikasnom funkcioniranju. Sukladno tadašnjem stanju nadležno ministarstvo naručilo je kod domaćih i stranih eksperta dubinsko snimanje sustava i izradu smjernica za rješavanje do tada nagomilanih problema i ozdravljenje sustava, a što pak je rezultiralo nastanku tzv „Master plana za reformu zdravstva“.

Osnovna značajka tada predložene dugoročne reforme zdravstva očitovala se u poboljšanju operativnih djelatnosti baziranih na realno mogućim i održivim kapacitetima, poglavito u bolničkoj mreži i van bolničkih djelatnosti koje se financiraju iz proračunskih sredstava HZZO, to jest prikupljenih redovnih i dopunskih doprinosa. „Master planom“ su jasno detektirani uzročnici nastalog stanja, a samim tim su dati i jasni naputci za otklanjanje tih negativnih učinaka u sustavu. Jasno je predlagano ukidanje ne perspektivnih bolnica koje su bile, a i danas su pod kapacitirane opremom i stručnim kadrom kao na primjer: „N.Gradiška, Zakok, Knin, Vukovar“, te njihova postepena prenamjena u centre za produženo liječenje, palijativnu skrb i za smještaj starih i nemoćnih. Isti je plan predviđao i „Funkcionalno spajanje bolnica“ čime bi se u veliko smanjio trošak raznih administrativnih ravnateljstva i rukovoditelja djelatnosti koje samostalno nisu u stanju zadovoljiti današnje standarde liječenja, što bi se moglo najzornije prikazati na predloženom primjeru funkcionalnog spajanja OB Varaždin ŽB Čakovec i OB Koprivnica.

Mijenjale su se kroz ovih sedamnaest godina od Ljubičićeva vremena Vlade i nadležni ministri koji su svatko na svoj način pokušavali reformirati zdravstvo i implementirati barem neke odrednice ovdje spomenutog Master plana, ali sve je ostajalo samo na javno iznesenim željama i najavama kada bi financijsko-materijalni, organizacijski i funkcionalni problemi sustav doveli do sloma.

Vjerujem kako i ova najava reforme zdravstva neće završiti poput dosadašnjih koje su u samom startu bile osuđene na propast zbog jakog otpora raznih interesnih skupina iz državnih i lokalno-političkih struktura, jedino motiviranih za očuvanje svojih stečenih pozicija, te da će usprkos svim opstrukcijama kojih bude, nadležno ministarstvo u ovu reformu zdravstva provesti do kraja, pri tome upotrijebiti sve korisne preporuke ovdje citiranog „Master plana“ na zadovoljstvo pacijenata – korisnika.

Antun Berljak


Podjeli
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Gospodarstvo