Podjeli

Poštovana gospodo,

Sto navijača Bad Blue Boysa u Grčkoj je danima već izvrgnuto teškim kršenjima osnovnih ljudskih prava. Hrvatski građani u Grčkoj imaju tretman kao da su u tamnicama nekakove diktature, a ne u zatvorima jedne članice Europske unije. Njihova sigurnost je egzistencijalno ugrožena, s obzirom na opću histeriju u grčkim medijima kojoj su izloženi. Vi, gospodo, šutite i ništa ne činite da hrvatske državljane vratite doma.

BaBlue Boysi koji su se ogriješili o zakone trebaju u poštenom procesu biti sankcionirani, naravno, razmjerno težini djela. 

Nikakovo, pak, iživljavanje i teroriziranje hrvatskih građana nije prihvatljivo, a presumpcija nevinosti i pravo na pošteno suđenje, te dostojanstveni uvjeti u zatvoru, jesu europski standardi koji su hrvatskim građanima u Grčkoj onemogućeni. 

Dok su hrvatski građani izloženi obespravljenosti, vi, gospodo, koji obnašate dužnosti predsjednika i premijera, ne izvršavate svoje ustavne obveze, već se odmarate u državnim rezidencijama, a na trošak hrvatskih građana koji vas svojim porezima financiraju.

Ustav vas obvezuje da skrbite o interesima hrvatskih državljana i djelujete protiv svake pojavnosti koja ugrožava sigurnost i spokoj hrvatskih građana, što vi grubo ignorirate. 

Obnašati državnu dužnost ne znači konzumirati privilegije, a ignorirati obveze.

Obveza je Predsjednika i Premijera, odmah reagirati na ograničavanje prava hrvatskih građana ili na zlostavljanja, kao što je to slučaj trenutačno u Grčkoj.

Gospodine Milanoviću, jeste li nazvali grčku predsjednicu Sakellaropoulou, i zahtjevali poštivanje prava utamničenih hrvatskih građana, brz i pošten sudski tretman te siguran povratak u Hrvatsku?

Gospodine Plenkoviću, jeste li nazvali grčkog premijera Mitsotakisa, i zahtijevali poštivanje prava hrvatskih građana te povratak istih u Hrvatsku?

Jeste li, gospodo, napisali zajedničko pismo predsjednici Europske komisije Ursuli von der Leyen, i tražili njezin angažman kako bi se hrvatski građani zaštitili od šikaniranja i vratili u svoju Domovinu? Jeste li poslali ministra vanjskih poslova u Atenu kako bi ishodio zaštitu hrvatskih građana?

Ništa od navedenog niste učinili, a dužni ste upravo poduzeti navedene radnje. Svaki odgovoran državni dužnosnik u Europi već bi reagirao, ali vi ništa ne činite osim besplodnog komentiranja. Vi niste komentatori, već predstavnici države, te ste dužni poduzimati sve radnje kako biste zaštitili prava hrvatskih državljana!

Vi ste, nažalost, kao i u svim drugim područijma u Hrvatskoj, državne institucije podredili svojim osobnim intereseima, te ih onesposobili za zakonito djelovanje u interesu hrvatskih građana.

Gospodo, Hrvatska ne postoji kako biste vi imali privilegije, već kako bi hrvatski građani ostvarivali prava putem svoje države.

Vi, gospodo, koristite institucije hrvatske države kako bi se pljačkalo nacionalnu imovinu, kao u slučajevima INA, Croatia osiguranje, HEP-PPD te nizu drugih slučajeva, a hrvatski građani, po vama, služe za punjenje državne blagajne koju vi i vaše strukture praznite!

Varate se, gospodo, ako mislite da će hrvatski građani trajno promatrati zlostavljanje od onih koji su plaćene da štite njihove interese.

Hrvatski građani nisu Europljani drugog reda, već jednakopravni kao i svi drugi narodi u Europskoj uniji, te imaju građanska i ljudska prava, i pravo na zaštitu svoje države.

Pozivam vas da trenutačno poduzmete sve radnje, na koje vas obvezuju hrvatski Ustav i prisega koju ste dali, kako bi hrvatskim državljanima u Grčkoj bila omogućena procesna i ljudska prava, te povratak u Hrvatsku. 

S poštovanjem,

Karolina Vidović Krišto

zastupnica
predsjednica OIP-a


Podjeli
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Politika