Podjeli

Podsjećamo Vladu odnosno HDZ na obećanje još iz 2016. godine kada su u svom programu VJERODOSTOJNO (str. 90.) obećali rast mirovina do 60% prosječne plaće. To znači da je danas uz prosječnu plaću od 1170  prosječna mirovina trebala biti 700  odnosno za gotovo 200  viša od trenutno prosječne mirovine koja iznosi 500 . Stavimo li u relativan odnos prosječnu mirovinu u prosječnoj plaći 2016. god. i taj odnos usporedimo sa istim razdobljem 2023. godine onda je potpuno razvidno da se udio prosječne mirovine u prosječnom plaći 2023. nije ni malo povećao od onog koji je bio na početku mandata 2016. godine.

Usprkos neispunjenom obećanju o realnom rastu mirovina nema doslovno prilike ili dana a da se predsjednik Vlade u medijskom obraćanju ne pohvali sa svime što je Vlada uradila za poboljšanje materijalnog statusa umirovljenika kroz prethodni i aktualni mandat. Tako se u svakoj prilici posebno naglašava rekordni nominalni rast mirovina, najavljuje bolja formula za usklađivanje mirovina, sedam paketa pomoći za umirovljenike, isplatu Božićnice za 2023., najava Uskrsnice za 2024., najavljuje gradnja novih 18 umirovljeničkih centara, besplatna vožnja vlakom itd., dakle sve kratkotrajno i bez ikakvog efekta na povećanje mirovina.

Usprkos činjenici da je umirovljenika više od 1,2 milijuna što čini trećinu ukopnog broja birača koji potencijalno mogu samostalno čak i do parlamentarne većine, već godinama radi nesloge uz izražene osobne interesa pojedinaca nisu uspijevali osvojiti više od jednog zastupnika u Hrvatskom saboru. Ipak, u posljednje dvije godine odnosno pojavom Umirovljenici zajedno – Političke platforme koja okuplja 8 stranaka na čelu sa SU, BUZ  i DSU počele su se događati radikalne promjene na umirovljeničkoj civilnoj i političkoj sceni.

Sa jedne strane su SUH, MUH, HSU i Silvano Hrelja koji uglavnom radi očuvanja osobnih interesa na sve načine podržavaju i podilaze Vladi uz istovremeno sve veću osudu javnosti. Nasuprot njima čvrsto stoji Platforma Umirovljenici zajedno sa jasno iznesenim prijedlogom za ponovni izračun mirovina na bazi 75–80% neto plaće kroz 10 najboljih godina, povećanje AVM-a na 18,5  i ukidanjem penalizacije sa navršenih 65 godina života. Prijedlog koji nudi Platforma Umirovljenici zajedno je zapravo rješenje za neizvršeno obećanja HDZ-a iz 2016. godine kojim se prosječna mirovina realno podiže do 60% prosječne plaće.

Umirovljenicima su predstojeći parlamentarni izbori doista BITI ili NE BITI, a moći će birati između umirovljeničke grupacije SUH, MUH i HSU koja se slizala sa Vladom uz jedan ili ni jedan saborski mandat nakon izbora ili konačno glasati za sebe dajući svoje povjerenje prijedlogu i Platformi Umirovljenici zajedno na čelu sa SU, BUZ, DSU koja se zalaže da u Hrvatskom saboru bude što više saborskih zastupnika umirovljenika jer su samo oni garancija da će nakon izbora doći do korjenitih promjena na bolje za sve umirovljenike.

Umirovljenici na predstojećim izborima trebaju glasati za sebe dajući podršku onima koji nude rješenja za povećanje mirovina, a ignorirati sve one koji im umjesto zaslužene mirovine nude povremene pakete pomoći odnosno „milostinju“.

U Zagrebu, 07.01.2024.

UMIROVLJENICI ZAJEDNO

Milivoj Špika – Koordinator za medije


Podjeli
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Politika