Podjeli

Vlada umirovljenicima servirala još jedno poniženje…..

Za ono što je u članicama EU već niz godina sasvim normalno u Hrvatskoj se uvodi tek sada sa skoro 10 godina zakašnjenja. Radi se naravno o dodatku za energetsko siromaštvo na što građani zemalja EU imaju pravo ako im ukupan trošak energenata prelazi 10% njihovih primanja. Obveza donošenja mjera za ublažavanje energetskog siromaštva je još davno zaboravljena Vlada Zorana Milanovića bila dužna donijeti i primjenjivati samim ulaskom u EU, no tadašnja ministrica Milanka Opačić je usprkos javnom prozivanju od stane BUZ-a očito imala važnijih poslova….. ne/znamo kojih!?

Informacija da će Vlada za 720 tisuća umirovljenika u 2022. godini isplatiti energetski dodatak je zapravo poražavajući podatak budući se radi o preko 60% od svih umirovljenika koji će biti obuhvaćeni ovom mjerom. Za one kojima je promaklo navesti ću da će oni sa mirovinama do 1500 kuna dobiti dodatak od 1200 kuna, potom oni sa mirovinama od 1500 – 2000 kuna će dobiti dodatak od 900 kuna, oni sa mirovinama od 2000 – 3000 kuna će dobiti dodatak od 600 kuna i na koncu oni sa mirovinama od 3000 – 4000 kuna će dobiti dodatak od 400 kuna.

Ako se uzme u obzir visoka inflacija koja već rezultira konstantnim povećanjima cijena doslovno svega, posebno uzevši u obzir enormni porast cijena energenata, te gotovo zanemarivo povećanje mirovina kroz usklađenja, dobivamo još strašniju sliku stanja u kojoj su se našli ne samo umirovljenici već i svi drugi građani Hrvatske, posebno ne mali broj onih sa malim primanjima. Naravno da je umirovljenicima u nevolji dobro došla svaka pomoć od bilo koga pa i od Vlade Andreja Plenkovića koja se odlučila na PR potez kojim se želi prikazati socijalno osjetljivom kroz jednokratni energetski dodatak, no to ni u kom slučaju ne rješava osnovni problem sa kojima se susreću mnogi umirovljenici odnosno njih više od 700 tisuća, a to su bezobrazno male mirovine koje su produkt krajnje nepravedne formule za izračun i usklađenje mirovina a ne nedostatka novaca u proračunu ili pak premalih izdvajanja za mirovine.

Vladi naravno odgovara ovakvo stanje uz izraženo siromaštvo građana jer im tako kreirana pozicija, posebno umirovljenika, omogućava da se po potrebi iskažu kao socijalno osjetljivi „pomažući“ povremenim mjerama za siromašne građane. Dakle pomažu onima koje su zapravo oni sami svojim politikama i odveli u siromaštvo. Ne treba sumnjati da će se i ovaj puta naći dovoljno „predstavnika umirovljenika“ koji će javno pohvaliti Vladu za iskazanu socijalnu osjetljivost i usput sebi pokušati pripisati „zasluge“ za ovu velikodušnu „pomoć“ koja će biti podijeljena. Oni koji tko hvale HDZ su ili već „udomljeni“ ili se pak nastoje ugurati po njihov „šator“ mareći pri tome za interes umirovljenika koliko i za lanjski snijeg.

I tako umjesto da se svi predstavnici umirovljeničkih udruga i stranaka napokon uhvate za isti štap i pokušaju zajedno izboriti za novu i pravedniju formulu izračuna mirovina, razni mešetari i trgovci umirovljeničkim interesima će po već viđenom obrascu i dalje radi isključivo osobnih interesa podržavati ovakve ili slične Vladine akcije “pomoći“ umirovljenicima…. a umirovljenici??? ….umirovljenici će na žalost i dalje tonuti u sve veće siromaštvo. Tako će na žalost biti sve dok ne postanu svjesni koliku im štetu rade oni koji ih već dulje vrijeme „predstavljaju“ u Nacionalnom vijeću za umirovljenike i starije osobe ili pak surađuju odnosno javno na bilo koji način podržavaju Vladu Andreja Plenkovića….

U Zagrebu, 10.04.2022.

Predsjednik BUZ

Milivoj Špika


Podjeli
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Politika