Podjeli

Poštovani čitatelji našeg istraživačkog portala približili smo se zadnjem tjednu u kojem će se održati lokalni izbori. Lokalni izbori su prije svega komunalni izbori, ali i su ključni za upravljanje jedinicama lokalne samouprave. Mi smo se dosada najviše bavili sa Gradom Trogirom, tako ćemo i nastaviti iza lokalnih izbora. Pa krenimo u vaš omiljeni serijal iz Kairosova grada. Kome će Bog sretnog trenutka donijeti sreću, vidjeti ćemo. Ostali smo dužni predstaviti kandidate za gradonačelnika, pa krenimo.

Ante Bilić je po struci diplomirani inžinjer građevine koji je već prije bio pročelnik u gradskoj upravi, a u zadnjem mandatu je gradonačelnik Trogira. Predstavlja na izborima koaliciju SDP-HNS-HSU-Hrvatski laburisti. Na drugoj strani je Siniša Stojan koji je po struci inžinjer brodogradnje, zaposlen trenutno u Brodotrogiru. On je kandidat za gradonačelnika Hrvatske demokratske zajednice, ujedno i predsjednik te stranke. Ivan Šustić predvodi građansku platformu Zajedno za Trogir, po struci je magistar prava i izazivač je velikih stranaka. Zaposlen je kao lokalni asistent europarlamentarke Ruže Tomašić.

Predizborna kampanja prolazi u uobičajenom koloritu, prepuna ambicioznih programa, kandidata, ali i futurističkih vizija. Nas zanima kako će ostale stranke i nezavisne liste proći sa svojim kandidatima na listama za Gradsko vijeće. Ali i kojeg će kandidata za gradonačelnika podržati na izborima. Naš zaključak jest da na listama ima prepoznatljivih imena, ali i prolaznika koji će brzo potonuti u zaborav. Da li će nove liste napraviti iskorak i popuniti mjesta u Gradskom vijeću ostaje za vidjeti. Ali, ne vidimo tu puno prostora za pomak.

Saborski zastupnik Marko Milanović-Litre iz Hrvatskih suverenista u svojem priopćenju je prozvao gradonačelnika iz redova SDP-a Antu Bilića za sukob interesa i svoje veze sa vlasnikom Brodotrogira Dankom Končarom. On tvrdi da je gradonačelnik istodobno obnašao dužnost člana Nadzornog odbora. Gradonačelnik Bilić po njemu je pogodovao Končaru kod smanjenja komunalnog doprinosa, ali i pogodovanju gradnje na području brodogradilišta. Osim toga otac Ivan Bilić bio je član NO Hotel Medena d.d. Fascinantno jest da Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa skoro godinu dana nije odgovorilo na prijavu.

U Slobodnoj Dalmaciji projektant dr. Jure Radnić sa Građevinskog fakulteta u Splitu prozvao je gradonačelnika Antu Bilića zbog nestručne sanacije drvenog mosta, ali i pokušaja uključivanja svojih prijatelja u pokušaj izgradnje novog mosta. Gradonačelnik Ante Bilić mu je odgovorio da se uključio u predizbornu kampanju. Jako je tužna činjenica da je most zatvoren dok prve grupe turista dolaze u Trogir. I da se lakše prebrodi ova krizna godina u turizmu, most se morao otvoriti. Naravno, uz sanaciju i poštivanje sigurnosnih mjera.

Predizborna kampanja se vodi putem društvenih mreža i neposrednog kontakta. Zbog pandemije ovaj put su izostali veliki skupovi, pa se kandidati moraju domišljavati kako doći do svojih birača. I ovaj puta nisu izostali kućni posjeti i razna obećanja. Ali, u nedostatku vizije i programa, ostaje im jedino jeftini populizam. Nadamo se da to ipak neće pasti na plodno tlo. Do novog čitanja vas sve pozdravljamo. Veseli i zdravi bili.

Anđelko Jeličić


Podjeli
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Politika