Podjeli

Dan prije agresije Rusije na Ukrajinu upozorio sam na kartu na kojoj se vidi kako je zamišljen tzv. RUSKI VELIKI PROSTOR:

https://standard.rs/2021/06/03/geopoliticka-perspektiva-rekonfiguracije-postjugoslovenskog-prostora-1/

A danas je cijeli svijet užasnut prizorima iz napadnute Ukrajine.

O toj agresiji dajem pjesmu hrvatskog pjesnika Stijepa Mijović Kočana:

  1. VELJAČE 2022.

(Stijepo Mijović Kočan)

Jutro pred cijelim svijetom

Javno i jasno

Vladimir Putin uzdiže Ukrajinu

A Rusiju srozava

Na dno dna

Koji i nisu znali  gdje je Ukrajina

Danas njezinu zastavu

Boje zemlje i neba

Proglašavaju zastavom slobode

Cijeloga  čovječanstva

Moj  zamalo pa idol

Prosvijećenog apsolutista

Najučinkovitijeg načina vladanja

Zamišljao sam i najboljeg

Opako zaražen udruženim virusima

Carske Rusije i komunističkog esesera

Nenadano je izgubio

I pamet i Rusiju i sebe

Kalo ludi Neron Rim

Zapalio je čitav mnogomilijunski

Ukrajinski narod

A svoje ruske sunarodnjake

Ponizio i osramotio

Kijev jest bio

Središte i ruske i ukrajinske inteligencije

Objedinjene

Mogao je i dalje to biti

Da je za oba naroda  bilo

Jednako slobode i uvažavanja

Bez nasilja

Ruski okupator upravo oslobađa Ukrajinu

Okupanu u vlastitoj krvi

Koja spire s njih

Sve zablude

Tko će i gdje i kada  u svijetu

Čim vidi mladog Rusa

Sportaša ili pjesnika

Reći

Taj pripada velikoj kulturi  i velikom narodu

Dokad će časni ruski narod

Sve to moći podnijeti

Zagreb/24/2/22

Danas svi uspoređuju Putina s Hitlerom, ali se hrvatski političari ne usuđuju to isto uraditi s Miloševićem I reći da je agresija na Hrvatsku bila fašistička agresija. U RH se napadani branitelji. Valjda zbog toga što je točan naslov moje knjige: Živjela nam antifašistička, tj braniteljska Hrvatska, Zagreb, 2015.

Vratimo se karti. Napravio ju je srpski geopolitičar Milomir Stepić poznat po snovima da Srbi osvoje ono što je pokušao Milošević (o tome je pisao npr. Davor Dijanović:

 https://www.hkv.hr/izdvojeno/komentari/d-dijanovi/36958-vodeci-srpski-geopoliticar-ponovno-bi-komadao-hrvatske-teritorije-a-nastala-bi-i-drzava-dalmacija.html)

Vidjeti i:

https://www.vecernji.hr/vijesti/njemacki-mediji-putin-ima-bih-na-nisanu-strategija-im-je-vratiti-dominaciju-1566129

Do agresije analitičari su vjerovali da Putin neće napraviti ni prvi korak – osvajanje Ukrajine, pa je napravio. Zapravo jesmo li već zaboravili da smo prije pet godina imali:

RUSIJA JE PUČEM U CRNOJ GORI POKUŠALA SPRIJEČITI ŠIRENJE EU I NATO-A NA ZAPADNI BALKAN

https://www.vecernji.hr/vijesti/rusija-je-pucem-u-crnoj-gori-pokusala-sprijeciti-sirenje-eu-i-nato-a-na-zapadni-balkan-1208766

da bi poslije tu priču odigrala SPC. Priča u BiH I Hrvatskoj je drugačija, ali je ima.

Međutim da srpski geopolitičar ne sanja potpuno u svojim promišljanjima vidi se i iz teksta Davora Dijanovića:

Deutsche Welle: Die Welt: Je li nakon Ukrajine na redu BiH?

Deutsche Welle: Die Welt: Je li nakon Ukrajine na redu BiH? – Portal Hrvatskoga kulturnog vijeća (hakave.org)

Već sam pisao puno puta da je najvažniji političar u RH Milorad Pupovac, a kao što sam već upozorio u Bujici je bivši potpredsjednik SNV-a Nenad Vlahović to potvrdio:

“Milorad Pupovac je snažniji i jači od cijele Vlade i predsjednika Plenkovića, cijelog Sabora i vlasti Hrvatske države! On je na jednoj strani, a svi ostali su na drugoj. I jači je! Zašto? Zato što je zapravo on na čelu te  trgovačke koalicije, koja drži Plenkovića na političkoj pozornici. Kada Pupovac kaže NE, Plenković jednostavno ostane bez daha!“

https://www.dragovoljac.com/index.php/razno/29697-nenad-vlahovic-u-bujici-pupovcu-je-mjesto-u-remetincu

Jedno objašnjenje daje Ivica Marijačić (“Hrvatski tjednih, 24. 2. 2022.):

Pupovac i Milošević nisu uhićeni ZATO ŠTO JE PLENKOVIĆ IZ NJIHOVE, A NE HDZ-OVE POLITIČKE EPRUVETE, A slično piše i Vjekoslav Krsnik:

Kao sluga Bruxellesa, Beograda i Banja Luke Andrej Plenković je postao dio Pupovčeve “pete kolone” | Otporaš (otporas.com)

Ja mislim da je tu najvažnija osveta i mržnja prema HRVATSKOM predsjedniku Franju Tuđmanu što je protiv njihove volje stvorio Hrvatsku i još su hrvatski branitelji od onih koji su odrađivali njihov prljav posao napravili zečeve. Kolika je njima satisfakcija kada je Pupovac u RH ono što konstatira Vlahović.

Opet je na djelu slijepa politika zapadnih zemalja: protiv su politike RUSKOG VELIKOG PROSTORA a i danas podržavaju politiku SRPSKOG SVETA koja je dio politike RUSKOG VELIKOG PROSTORA.

Istina HRVATSKI predsjednik je zaslužio da ga toliko mrze što se vidi i iz današnjeg dana kada su se oni, kojima je on tako napakostio stvaranjem RH, podijelili pa jedni napadaju, a drugi su na strani Ukrajine.

I da je gornja karta plod želja spskog geopolitičara bila bi doista napredak kod Srba jer bi pokazala da su naučili lekciju “pravljenje zečeva od Srba” pa su svjesni da im Srpski svet može koristiti – kad je RH u pitanju – samo u okviru RUSKOG VELIKOG PROSTORA. Zapravo je i čudno da se nadaju ostvarenju takve politike jer Rusi, moraju osvojiti I niz država koje su u Nato-u. A ni u Crnoj Gori im ne ide sve po planu osim ove priče o rješavanju velikog srpskog kompleksa: HRVATSKA KULTURNA BAŠTINA. O tome sam već pisao

https://bezcenzure.hr/vlad/boka-i-ruski-veliki-prostor/

Đuro Vidmarović mi komentira:

Dragi Joško,

konsterniran sam ovim pokušajem da se oduzme Hrvatima njihov kulturni dom. Jesu li o svemu obavješteni Generalni konzulat u Kotoru i veleposlanstvo u Podgorici?

Naravno obaviješteni su ovi za koje Vlahović tvrdi: “Milorad Pupovac je snažniji i jači od cijele Vlade i predsjednika Plenkovića, cijelog Sabora i vlasti Hrvatske države!“, a i objavljeno je.

Rezultat vidimo:

HRVATSKO NACIONALNO VIJEĆE CRNE GORE: HRVAT ZVONIMIR DEKOVIĆ POZVAN NA SASLUŠANJE U POLICIJI TIVAT

Hrvatsko nacionalno vijeće Crne Gore: Hrvat Zvonimir Deković pozvan na saslušanje u policiji Tivat – Biram DOBRO

Prije skoro 20 godina objavio sam knjigu: Trijumf tuđmanizma, Zagreb, 2003. u kojoj je bilo riječi o detuđmanizaciji i u HDZ-u (Detuđmanizacija i HDZ), a zapravo je najavljeno da ćemo imati HDZ takav kakav imamo danas.

Naslov koji stalno podsjeća sve one koji se bore protiv Tuđmanove Hrvatske (tj. – kako su je nazivali u Domovinskom ratu pa sve do danas Tuđmanove ustaške države) da im je to borba koju će sigurno izgubiti.

Vidi se kako je dočekana pojava inicijalnog kruga Tuđman 100 koji je pokrenuo Stjepan Tuđman sin HRVATSKOG predsjednika i jedan od 50 osnivača HDZ-a. Ljudi prepoznaju novo okupljanje istinskih tuđmanista. U mom prethodnom tekstu dana su neka imena:

https://bezcenzure.hr/vlad/tudman-100-2/

https://www.dragovoljac.com/index.php/razno/29705-tudman-100-2-dio

aPosebno ja značajno da je tu I veliki hrvatski književnik i suradnik HRVATSKOG predsjednika kojega citiram već u početku spomenutog teksta:

      Čini mi se da bi naslov ovog mog teksta mogao biti “Zašto Soros hvali Sanaderov HDZ?” On bi u sebi sadržao i bit odnosa HDZ-a prema detuđmanizaciji – glavnoj zadaći koju je dobila trećesiječanjska vlast u Hrvatskoj od svjetskih moćnika. Da bi razumjeli zašto je to bila njihova glavna zadaća moramo znati što svjetski moćnici podrazumijevaju pod tim pojmom. Na promociji knjige “Dr. Franjo Tuđman – vizije i postignuća” Ivan Aralica je rekao (vidjeti Dom i Svijet, 23. svibnja 2002. ili drugo izdanje te knjige): “Prva se u procesu detuđmanizacije na udaru našla nacionalna država kao prvorazredna vrijednost. U čitavom nizu postupaka uslijedilo je njeno poniženje. Poniženje njenih oltara, insignija i njena postojanja.” Usudio bih se poistovjetiti sam pojam detuđmanizacija sa željom svjetskih moćnika da neovisne i samostalne Hrvatske uopće nema. Da je vrate u nekakvu tvorevinu u kojoj bi opet vladali Srbi pa zvali je Zapadni Balkan ili, kako više vole reći u poslijednje vrijeme, četvrta Jugoslavija.

        Kako se prema detuđmanizaciji odnosio HDZ? Aralica u istom tekstu kaže: “Bio bi propust (…) ne reći da je detuđmanizacija zahvatila i Tuđmanove političke sljedbenike. Organizacijska prestrukturiranja među njima  mogla su se očekivati. Personalna nadmetanja također su bila neizbježna. Ali su se dogodile i neke nesmotrenosti u formulaciji stava prema Tuđmanovu nasljeđu i, kao posljedica tih nesmotrenosti, krivi koraci u prilagodbi Tuđmanove političke misli suvremenim prilikama. Nije trebalo prihvatiti tezu detuđmanizatora da se njegovi nasljednici trebaju demokratizirati ako žele sudjelovati u budućem političkom životu, jer je Tuđman uveo demokraciju, a ne neokomunisti koji čine jezgru detuđmanizatora. Nije trebalo od neokomunista prihvatiti podvalu da je u vrijeme Tuđmana bilo pogrešaka i od toga napraviti povod za unutarnja trvenja, jer se na taj način činjenica da u svim velikim pothvatima ima i grešaka, predimenzionirala i postala žarištem unutarnjeg razdora. Nije trebalo davati izjave da je netko nekoga izvukao iz blata, jer se ta metafora pretvarala u značenje da smo deset godina blato mijesili, a ne ispisivali najsvjetlije stranice hrvatske povijesti. Nije trebalo davati isprike onima koji su, navodno, patili za vrijeme Tuđmanove vlasti, jer, ako je netko za to vrijeme patio, nisu to bili protivnici te vlasti, nego su to bili oni koji su se žrtvovali da vizije prvog predsjednika pretvore u ostvarenja. Ništa od toga nije trebalo, jer je to išlo u prilog detuđmanizatora.”

         Aralica je sigurno u pravu jer poslije trećesiječanjskih izbora pritisak na HDZ-ovce je bio ogroman, a oni nisu praktično ništa učinili da se odupru detuđmanizaciji. Pače, čini se da im je mnogo važnija bila borba za vlast unutar stranke. Tako oni ne održavaju Sabor stranke odmah poslije Tuđmanove smrti već mnogo kasnije. Možda je i to razlog što se njihov otpor detuđmanizaciji u tim vremenima uopće ne osjeća….

Da tako je govorio veliki Aralica prije 20 godina.

Josip Pečarić


Podjeli
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Politika