Podjeli

Je li hrvatska država ili hoće li reagirati i na najnoviji napad na Hrvate u Crnoj Gori:

PRIOPĆENJA

NAPUSTITE DOM U DONJOJ LASTVI U TIVTU: RADIO, HRVATSKO NACIONALNO VIJEĆE CG – A, 6. 000 TISUĆA KNJIGA NA ULICU ISPOD ŠTANDOVA NA MUO…

 

Biram DOBRO, 22. 2. 2022.

Hrvatsko nacionalno vijeće Crne Gore najoštrije osuđuje zadnje ucjenjivačke poruke koje su upućene hrvatskoj zajednici iz Općine Tivat koje potpisuje sekretarka Općine

Iza ove odluke stoji gradonačelnik Željko Komnenović, predsjednik tivatske skupštine dr. sc.  Andrija Petković i njihov PR novinar.

Radi se, naime, o dopisu kojim se dio hrvatske zajednice mora iseliti iz Doma kulture ,,Josip Marković” do 15. travnja 2022. godine.

Mržnja koju demonstrira vlast Općine Tivat prema hrvatskoj zajednici prelazi sve dozvoljene granice i može se podvesti pod sintagmu zatiranja hrvatskog imena u Općini Tivat i ciljanog širenja osjećaja ugroženosti kod pripadnika hrvatskog naroda u Crnoj Gori.

Varaju se oni koji misle da će ovakvim ucjenama, i to samo zbog  političke pragmatičnosti djelovanja Hrvatske građanske inicijative u tivatskoj skupštini, zastrašiti ili uspjeti s ucjenama. Dakle, najgora karakterna osobina je sposobnost ucjenjivanja kada si jači, a mi, shodno tome, dajemo obećanje da ćemo nastaviti sve naše započete aktivnosti.

Žalosni smo što dio naših sugrađana želi u javnom prostoru  iskazati i potvrditi svoje europejstvo odobravanjem isticanja hrvatskih simbola, a u stvari priželjkuju da budemo onemogućeni u tome da djelujemo kao hrvatska zajednica.  I ovo će bit zapisano u povjesnici Tivta.

Dom kulture ,, Josip Marković” u Donjoj Lastvi sagradili su Hrvati 1922. godine kao Hrvatsku čitaonicu. Kraljevina Jugoslavija je Dom oduzela i preimenovala u Jugoslovenski Dom. Nakon Drugog svjetskog rata Dom dobiva ime Josipa Markovića.

Nakon potresa 1979. godine jedini dom kulture u Crnoj Gori koji nije obnovljen je Dom kulture u Donjoj Lastvi, a 2011. godine Hrvatska krovna zajednica,,Dux Croatorum“ obnavlja Dom, ulaže ogromna sredstva, stavlja ga u funkciju i čini mjestom okupljanja i poprištem  brojnih  kulturnih događanja.

U Domu je smješteno sjedište Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore, Radija Dux i Hrvatske  knjižnice ,, Ljudevit Gaj” s preko 6000 knjiga.

Umjesto da se oduzeti Dom vrati hrvatskoj zajednici, Hrvati se tjeraju iz Doma. Pristajali smo na sve nepravedne uvjete koje je Općina Tivat od nas tražila. Bili  smo jedini zajmoprimac u Općini koji je morao svaka tri mjeseca slati izvješća, dokaze o plaćenim računima,  izvode iz banke, ulaz sredstava, izlaz sredstava itd.  Neki zakoni važe samo za Hrvate. Na kraju i u Ugovoru stoji da će, ako  bude Domom upravljala u dobroj vjeri, prilikom produžetka ugovora Hrvatska krovna zajednica imati prednost. Nekoga ne obvezuje ni javno dana riječ pred dvama predsjednicima država i visokim dužnosnicima i Republike Hrvatske i Crne Gore da će biti razmatrana opcija o  dugoročnom zakupu ili prodaji objekta hrvatskoj zajednici. Bio bi to treći put da Hrvati kupuju ovaj Dom.

Bahatost u pokušaju da se Hrvati u Tivtu javno ponize smo sigurni da neće uspjeti. Ovo smatramo otvorenim pokušajem iz tivatske općine da se na ideološko- moralnoj matrici razvije doktrina u kojoj nema mjesta za autohtoni hrvatski narod. Jedino sebe smatraju pravom stranom, iako smo svjedoci  nedavne prošlosti u kojoj je biti na pravoj strani zapravo značilo da je ,,dopušteno ubojstvo protivnika bez suda“.

S dopisom iz Općine Tivat upoznat ćemo sve relevantne institucije u Crnoj Gori, Republici Hrvatskoj, Europskoj uniji, kao i sva europska veleposlanstva u Crnoj Gori.

Zvonimir Deković, predsjednik Hrvatskoga nacionalnog vijeća Crne Gore, s. r.  

https://biramdobro.com/napustite-dom-u-donjoj-lastvi-u-tivtu-radio-hrvatsko-nacionalno-vijece-cg-a-6-000-tisuca-knjiga-na-ulicu-ispod-standova-na-muo /

https://zbh.hr/protjerivanje-hrvatskih-institucija-iz-njihovih-prostora-u-boki-kotorskoj/

Sjetimo se i napada na Bunjevce i na hrvatski jezik u Srbiji, zakonsko svojatanje dubrovačke kulturne baštine. Politika Srpskog sveta je sveobuhvatna, a vlast u RH joj pomaže na razne načine.

Nedavni događaji u Crnoj Gori i najnoviji događaji u Ukrajini pokazuju da bi hrvatska politika, ako je doista hrvatska, itekako trebala voditi računa da Srbi smatraju svojim interesom da se politika Srpskog sveta uklopi u nešto što nazivaju RUSKI VELIKI PROSTOR.

Pri tome je očito da Srbi ne odustaju od onoga što su imali tijekom domovinskog rata u Hrvatskoj i šire. Novi Memorandum SANU 2. samo im pomaže u ostvarivanju tih ciljeva.

Nadam se da su hrvatskim političarima političari poznati i ‘znanstveni’ radovi srpskih ‘znanstvenika’ u kojima oni sanjaju o ostvarenju tih ciljeva koji nisu ostvarili u Domovinskom ratu koji je završen neslavno po njih jer je završen poznatim pravljenjem zečeva od njihovih ‘hrabrih ratnika’.

Ako nisu sugeriram im da pogledaju članak:

 

O rekonfiguraciji postjugoslovenskog prostora (1)

Milomir Stepić03.06.2021. 19:01

Balkan mora biti rekonfigurisan. Njegova deatlantizacija je neophodna ne samo radi stabilizacije, već i iz geopolitičkih motiva

Karta 2: Veliki prostori na zapadu Evroruskog „bloka“ (Obrada autora)

Geopolitička perspektiva rekonfiguracije postjugoslovenskog prostora (1) (standard.rs)

Da, dovoljno je dati ovu kartu Velikih prostora iz tog članka i pogledati Hrvatsku na njoj, bolje je reći ono što je ostalo od je.

Naravno i nadati se da će hrvatski političari i pročitati ono što politika Srpskog sveta provodi, a danas u RH su na vlasti predstavnici te politike. Dapače Nenad Vlahović u Bujici, 21. 02. 2022. tvrdi da je Milorad Pupovac važnija osoba u RH od svih hrvatskih političara zajedno:

https://www.youtube.com/watch?v=mdBWynnPH94

A Strossmayer je još 1863. godine pisao:

Ja mnijem da Srbima ne treba prostiti gdje ne imaju pravo, jerbo upravo tim bivaju smjeliji i drzovitiji.

Jesu li to naučili hrvatski političari?

Jesu li naučili i one u svijetu koji – zapravo – na ovim prostorima podržavaju politiku Srpskog sveta i samim tim i RUSKI VELIKI PROSTOR?

Josip Pečarić


Podjeli
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Politika