Podjeli

Kako god bilo produljenje roka od strane Europske komisije (EK) za korištenje bespovratnih sredstava, koja su namijenjena za obnovu potresom pogođenih područja, za daljnjih 12 mjeseci odnosno do lipnja 2023. godine je svakako dobra vijest za sve potencijalne korisnike pomoći u obnovi. Ipak, shodno dosadašnjoj brzini korištenja bespovratnog EU novca bojim da ni tih 12 dodatnih mjeseci neće značajnije utjecati na brzinu obnove, a samim time i osjetnijeg povlačenja bespovratnog novca.

Ipak, sagledavajući malo širu sliku, nedavna odbijenica EK  za produljenje roka trošenja bespovratnog novca za obnovu potresom porušenih područja je bila sasvim očekivana baš kao i obrazloženje koje je uz odbijenicu iz EK stiglo na adresu Vlade RH. Potpuni obrat koji se dogodio danas produljenjem roka od strane EK je teško promatrati isključivo u duhu nekog naglo promijenjenog  mišljenja od strane činovnika EK samo radi „usklađivanja“ novog roka poradi argumentacije o „progresivnoj šteti“ koju je ponudila Hrvatska Vlada. Koliko god mi je drago da je rok produljen, a iskreno jeste, toliko mi se sve više nameće misao koja ide u prilog tezi da se u ovom slučaju, zapravo presedanu, ipak radi i o neće drugom a ne u prvom redu radi produljenja roka.

Nije ovo prvi puta da nakon što Plenković sa svojim pulenima iz Vlade poradi, sada već gotovo svakodnevnih afera, upada u političku krizu koja ozbiljno prijeti da krene prema bezizlaznoj situaciji. Isto tako nije prvi puta ni da pred samu katastrofu po HDZ iznenada  uslijedi neko veće političko iznenađenje kojim u trenu mijenjaju odnosno potpuno preusmjere fokus medija a time i cjelokupne javnosti. Razbuktavanje afere u kojoj se posljednjih dana nakon Frke Petešića sve češće spominje i ime Tomislava Čorića, jednog od najbližih Plenkovićevih ljudi, je očiti znak da bi daljnji razvoj događaja mogao ozbiljno ugroziti Vladu HDZ-a, a moguće u sve uvući i samog Plenkovića, je već dovoljno dobar razlog za novi radikalni PR potez kojim bi se još jednom pokušalo preusmjeriti pažnju javnosti.

Kako je potres i obnova nakon njega u fokusu javnosti već dulje vrijeme, a javnost veoma senzibilna oko svega vezano uz obnovu, posebno na mnoge ljude koji i dalje žive u lošim smještajima, tako je ovo ponovno naglašeno skretanje pozornosti na temu obnove vjerojatno još jedan školski primjer dobrog PR-a i još bolje odrađene distrakcije. Nekako se čini da su Plenkovićevi prijatelji iz EU zaključili da je zbog silnih afera svojih „podanika“ ponovo u velikoj opasnosti, a time i njihovi interesi, pa su očito radi sebe odlučili da ga (još jednom) treba spašavati…

Biti će zanimljivo narednih dana promatrati političare i medije…..

U Zagrebu, 17.02.2022.

Predsjednik BUZ

Milivoj Špika


Podjeli
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Politika