Podjeli

Objavom kako će izbori biti na proljeće pokrenula se odmah i lavina obećanja koja je krenula prema umirovljenicima. Vlada je već najavila novi 8. po redu paket pomoći umirovljenicima što je bilo i očekivao u izbornoj godini, no ono što je posebno zanimljivo je pokretanje Peticije od strane SUH.. Peticijom se naime ne traži od ispunjenje obećanja HDZ-a iz 2016. godine kada je obećano da će se prosječne mirovine povećati na 60% prosječne plaće što znači da bi to sada bilo 700 €.

Peticijom pod krinkom VEĆE MIROVINE ODMAH SUH zapravo radi neviđen presedan u „borbi“ za veće mirovine. SUH Peticijom želi povećanje mirovina za mizernih 50 € usprkos činjenici da to za umirovljenike zapravo znači odricanje ili manju mirovinu svaki mjesec za 150 – 250 € od onoga što je sam HDZ ponudio u svom programu još 2016. godine. ZAŠTO to SUH radi ako im je interes umirovljenika na prvom mjestu, ZAŠTO ne traže da se mirovine povećaju do obećanih 60% prosječne plaće već se zadovoljavaju sa 45%? Znaju li ljudi što podržavaju potpisivanjem Peticije??

Mnogi bez razmišljanja potpisuju Peticiju umjesto da su promislili i zapitali se zašto SUH ne traži, ako ne više od onoga što je sam HDZ obećao onda barem isto odnosno prosječnu mirovinu od 60% prosječen plaće  što je 700 €. Jasno je naravno SUH-u i HSU-u, kao naravno i Vladi odnosno HDZ-u, da je prijedlog Umirovljenici zajedno – Političke platforme jedini kojim se dostiže prosječna mirovina od 60% prosječne plaće odnosno  700 €. Naš je prijedlog da se napravi novi izračun mirovina na bazi 75-80% neto plaće umirovljenika kroz 10 najboljih godina, da AVM bude 20 € po svakoj godini staža i da se sa navršenih 65 godina života ukine penalizacija.

Jedino se navedenim prijedlogom Umirovljenici zajedno – Političke platforme prosječna mirovina sa trenutnih 41% ili  500 € podiže odmah na cca 700 € ili 60% prosječne plaće što se poklapa sa obećanjem HDZ-a iz 2016. godine. Kada bi SUH i HSU uistinu i iskreno zastupali umirovljenike onda bi umjesto predlaganja povećanja mirovina sa 500 € na 550 € (SUH) ili na 590 € kroz 4 godine (HSU) bez i trenutka premišljanja inzistirali na ispunjenju obećanja HDZ-a i prosječnoj mirovini od 700 € čime bi udružili napore sa Umirovljenici zajedno – Političkom platformom dokazujući su i njima interesi umirovljenika na prvom mjestu.

Ovo što rade SUH i HSU je zapravo dokaz da oni ne žele riješiti problem malih mirovina jer znaju da umirovljenika sa pristojnom mirovinom ne mogu „pomagati“ sa mrvicama koje umirovljenici stjerani u siromaštvo moraju prihvatiti poput žednih u pustinji kojima svaka kap vode produžava život, ali ga ne spašava od laganog umiranja već samo produžava agoniju.

SUH, MUH i HSU-u zapravo i nije cilj uvjeriti javnost da su njihove laži istina jer su svjesni da umirovljenici nisu ni naivni ni glupi. Oni zapravo žele samo sačuvati svoje pozicije stoga im je nužno uvjeriti javnost da smo svi isti i da nikome ne treba vjerovati, što onda znači da ih i ne treba mijenjati „istima“. 

 

… ALI MI NISMO ISTI NITI ČEMO TO IKADA BITI…

Zagreb, 06.03.2024.

UMIROVLJENICI ZAJEDNO – Politička platforma

Milivoj Špika – Koordinator za medije


Podjeli
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Politika