Podjeli

Poštovani generale,

U obnovljenom sudskom postupku, već tko zna koji puta, opet Vam – sude. Neki Vaš slučaj nazivaju i „beskrajni sudski proces“, jer mu se i dalje ne nazire kraj. A možebitno već sutra  o Vama će se pisati romani i snimati filmovi. Da ste kojim slučajem bili američki general i da ste tamo prošli samo djelić onoga što u Hrvatskoj doživljavate zadnjih petnaestak i više godina, kao istaknuti vojskovođa pobjedničke vojske, budite uvjereni da bi o tome već znao dobar dio svijeta. A ovako… Vas hapse, zatvaraju, sude, pa poništavaju presude, pa opet sude, sve po tzv. zapovjednoj odgovornosti, odnosno ponižavaju Vas kako se sjete.

Nu, dobro, već su Vas jednom osudili  i Vi ste dobar dio kazne izdržali. Čak su Vam vratili i ratna odličja. Međutim, ako je suditi po onom za što su Vas teretili i terete, stječe se dojam da ste Vi, kao hrvatski branitelj, dragovoljac, general Hrvatske vojske, jedan od najodlikovanijih hrvatskih ratnika – “glavni ratni zločinac”, pa ispada da Vi niste branili Osijek i Slavoniju, već da ste tijekom hrvatskog obrambenog Domovinskoga rata samo nanosili blato, prašinu i smrad na prvu crtu obrane.

Naime, ako ste Vi „ratni zločinac“, kako Vas pojedinci sramno i neopravdano i dalje prikazuju, onda se postavlja pitanje: tko je u Osijeku u vrijeme rata ili velikosrpske agresije, ubio oko tisuću Hrvata,  civila, muškaraca, žene i djece, tko je to ranio oko pet tisuća ljudi, tko je u ovome gradu srušio na stotine obiteljskih kuća, niz katoličkih crkava, dječjih vrtića, škola, gađao bolnicu, uništavao gospodarske i ine tvrtke, tko je zapravo napadao i bio agresor na Slavoniju, odnosno Hrvatsku?

Ne, to danas nitko ne pita, kao ni to: što bi se dogodilo s Hrvatima i Hrvatskom da je pod vašim vodstvom Osijek pokleknuo, da su srpski agresori zauzeli ovaj grad, kao što su okupirali Vukovar?

Oni koji su zajedno s Vama branili i obranili ovaj dio Hrvatske ne mogu se načuditi: zbog čega svi ti silni srpski agresorski vojnici, domaće izdajice, dezerteri i doušnici nisu ni problem ni predmet istraga? Kako to da ni jedan, ali baš ni jedan okupatorski general nije prošao ni desetinu ili bolje rečeno nikakvu životnu kalvariju koja bi se mogla usporediti s Vašim dugogodišnjim progonom?

Kad je Haaški sud sudio hrvatskim generalima Gotovini i Markaču u prvo vrijeme svi smo govorili i pisali da je riječ o političkom sudu i da je taj sud nepravedan, pa čak i na strani agresora. Međutim, tek se danas vidi da su Vas kojim slučajem sudili u Hagu Vi biste vjerojatno već odavno bili slobodan čovjek.

Vi ste, poštovani generale, još jednom pokazali da ne bježite od istine, od lica pravde, ali da se ne možete pomiriti s nepravdom, tim više što mnogi znaju da je u Vašem slučaju riječ o tzv. političkom procesu. Onaj tko je sve to dobrano smislio nije ni sanjao da će završiti iza rešetaka, (zbog kriminala), a riječ je, među ostalim, o dr. Ivi Sanaderu, najvećem hrvatskom političkom cirkusantu, koji već godinama ne izlazi iz Remetinca.

Čudi nas da se jače ne čuje glas protivljenja Vašoj sudbini, ali i niz drugih hrvatskih branitelja koji su pod neopravdanim optužbama ili iza rešetaka, od  nevjerojatno velikog broja hrvatskih generala, čudi nas, s tim u svezi “tišina” tzv. Hrvatskog generalskog zbora (HGZ), kao da su se prepali, (svaka čast iznimkama), a u vrijeme rata nisu se bojali ni tenkova.

Nu, na kraju bi ipak dodali, ako se u nas i dalje želi progoniti one koji su branili i obranili hrvatsku Domovinu, neka to, prije svih, učine s onima koji su čak bili i saborski zastupnici i koji su svojedobno pisali: “Nakon žestokih borbi konačno je palo i posljednje ustaško uporište u Vukovaru – vukovarska bolnica”, a ne da se takvi danas ismijavaju s ljudima koji su poput Vas bili – prvi kad je trebalo!

Mladen Pavković,

predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91.(UHBDR91.)


Podjeli
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Politika