Podjeli

Već nekoliko dana, a počelo je u stvari od trenutka kada je postalo jasno sa kime će HDZ koalirati kako bi formirao parlamentarnu većinu, se postavlja pitanje iskrenosti suradnje odnosno lojalnosti SDSS-a Andreju Plenkoviću odnosno HDZ-u, a ako ćemo korak dalje možemo dodati na prethodno i samoj Hrvatskoj.  Teško je i zamisliti da se neki potpredsjednik Vlade  RH u 2020-oj uopće i premišlja o tome da li treba sudjelovati na obilježavanju 25. obljetnice  VRO Oluja, a još je manje prihvatljivo da to iz bilo kojeg razloga odbije ili se 05. kolovoza naprosto ne pojavi u Kninu, a uvjetovati svoj dolazak bilo čime je pak nešto najgore što se može dogoditi.

To pitanje kvalitete suradnje i lojalnosti se još intenzivnije počelo postavljati od trenutka kada je postalo jasno da će SDSS dobiti i potpredsjednika Vlade RH, kao i još niz drugih dužnosničkih pozicija, u novoj Vladi Andreja Plenkovića. Jedno od prvih pitanja ovih dana uoči 25. obljetnice vojno redarstvene operacije Oluja koje se javno postavlja je pitanje tko će od članova Vlade sudjelovati na obilježavanju obljetnice misleći pri tome prvenstveno na potpredsjednika Vlade za ljudska prava i društvena pitanja Borisa Miloševića  i još poznatijeg člana SDSS-a Milorada Pupovca koji se prethodnih godina navedenog datima znao naći na nekim sasvim drugim obilježavanjima koja operaciju Oluja gledaju sa potpuno suprotnih stajališta.

Kako se najavljuje ovogodišnji govor bi u ime branitelja trebao održati general Ante Gotovina kojeg Hrvati doživljavaju kao ratnog junaka, no kada se takvo pitanje uputi Miloradu Pupovcu ili Borisu Miloševiću stajalište je veoma slično ili istovjetno onome o VRO Oluja, barem ako je suditi po njihovim dosadašnjim izjavama, posebno Milorada Pupovca. Da u srijedu 05. kolovoza na Kninskoj tvrđavi uz Plenkovića bude i njegov potpredsjednik Vlade iz redova SDSS-a bi bila sasvim normalna stvar, ne zato jer je potpredsjednik Vlade iz član SDSS-a već zato jer je normalno da su članovi Vlade tamo gdje i trebaju biti, dakle uz predsjednika Vlade na obilježavanju obljetnice koja je obilježila noviju povijest Hrvatske.

Ako se potpredsjednik Vlade Boris Milošević iz bilo kojeg razloga ne pojavi 05. kolovoza u Kninu onda bi to uistinu bila velika i posve neočekivana pljuska Andreju Plenkoviću.  Poznajući Plenkovića nije za vjerovati da o tim temama nisu razgovarali i prije sklapanja postizborne koalicije odnosno da se o tome već tada nisu dogovorili svi detalji, no ako ipak nisu onda će 05. kolovoz biti prvi veliki ispit za obje strane. Kada bi uz eventualni izostanak Borisa Miloševića kojim slučajem i Milorad Pupovac po istom pitanju i datumu završio u društvu u kojem je posljednjih godina daleko od Knina „obilježavao“ isti događaj, ali sa potpuno suprotnim značenjem, onda bi to zasigurno trebao bez ikakvog odlaganja biti znak da Andrej Plenković svojoj tajnici da nalog  za pisanje razrješnice svom potpredsjedniku, ali i za promptni raskid koalicije sa SDSS-om. Sve drugo bi bilo nešto što je potpuno neprihvatljivo za veliku većinu građana Hrvatske, a vjerujem i ogromnu većinu članova i simpatizera HDZ-a.

Treba napomenuti da nitko normalan ne poriče niti može opravdati počinjene zločine nad jednim brojem civila srpske nacionalne manjine nakon VRO Oluje, no ti tragični događaju ni u kom slučaju ne mogu niti smiju zasjeniti veličanstvenu VRO Oluja koja je pobjedničkim ishodom označila završetak četverogodišnjeg krvavog Domovinskog rata tijekom kojeg su srpske paravojne snage potpomognute jedinicama JNA pobile na tisuće hrvatskih civila za čije se grobove mnogih od njih još uvijek ne zna.

U svakom demokratskom društvu je puno pravo svakog pojedinca na slobodu mišljenja i govora, pa bilo ono čak i u potpunoj suprotnosti sa svim prihvaćenim vrijednostima tog društva, no sasvim je sigurno da osoba sa suprotnim vrijednosnim stavom u odnosu na onaj ogromne većine ne može niti smije biti dio struktura koje vode odnosno upravljaju državom jer bi u tom slučaju to bila potpuna negacija  svega onoga pozitivnog što predstavlja Domovinski obrambeni rat i obezvrjeđivanje svih žrtava.

Kako god bilo jedno je posve sigurno, a to je da će nam 05. kolovoza dati odgovore na mnoga pitanja i nedoumice…

 

U Zagrebu, 28.07.2020.

Predsjednik BUZ

Milivoj Špika

 


Podjeli
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Politika