Podjeli

U  četvrtak 16. srpnja 2021.  u Knjižnici u Hrvatskom domu u Glini organizirano je predstavljanje nove knjige „Jasenovac i poslijeratni jasenovački logori – geostrateška točka velikosrpske politike i propagandi  pokretač njezina širenja prema Zapadu“ , istraživača i autora Stipe Pilića i Blanke Matković. Prije same promocije primljen je dopis Srpskog narodnog vijeća s potpisom predsjednika SNV-a  g. Milorada Pupovca i Antifašističke lige RH potpisan od g. Zorana Pusića.

Dopis obiluje lažnim tvrdnjama da su autori članovi revizionističkoga  „Društva za istraživanje trostrukog logora Jasenovac“ koje po njima „negira da je Jasenovac od 1941.- 1945. godine bio logor smrti u kojem su masovno ubijani Romi, Židovi Srbi i Hrvati po političkim kriterijima, već da je bio sabirni i radni logor sa malim brojem žrtava, a nikako stratište za bezbrojne tisuće muškaraca , žena i djece nestalih u masovnim likvidacijama.“

Vidi se da autori dopisa nisu uopće upoznati sa činjenicama, budući da su autori članovi Hrvatskog  društva povjesničara – HPD „Dr. Rudolf Horvat“ i bave se sasvim drugom tematikom – istraživanjem poslijeratnih Jasenovačkih  logora. Nadalje autore  knjige optužuju da su od ranije poznati po lažnim istraživanjima i po negiranju genocida u NDH  kao i za promociju  „opskurne publikacije“ što su lažne optužbe i totalno iskrivljavanje činjenica.  Navode da je 1969.godine na na mjestu porušene glinske pravoslavne crkve, u kojoj su 1941.godine stradali srpski civili,  izgrađen Spomen dom sa kojeg su uklonjene spomen ploče i koji je nakon Oluje 1995.godine preimenovan u Hrvatski dom, što nazivaju cinizmom kojemu nema ravna u civiliziranom svijetu. Žalosno je da za više od 400 tisuća bez suđenja  pobijenih Hrvata iza završetka II svjetskog rata, čiji zemni ostaci leže u više 1700 masovnih grobnica, rudnika , jama i  rovova širom bivše Jugoslavije, najčešće bez ikakvih obilježja i spomen ploča nemaju nikakvih osjećaja niti sažaljenja  i to ne priznaju izvršenim genocidom.  Štoviše njihovi predstavnici  su u Saboru izjavili da ih je i „premalo pobijeno“.

Nadalje predstavnici SNV-a i  ALRH optužuju tribinu za „javno poticanje na nasilje i mržnju“ po njima kažnjivu po Kaznenom zakonu RH po članku 325., stavak 4. I traže od ravnateljice Knjižnice i čitaonice u Glini sprečavanje „okupljanja revizionista“  te prijete da ukoliko to ne urade postaju “saučesnici u kršenju zakona.“ Slučaj žele proslijediti na postupanje Državnom odvjetništvu RH (DORH-u) te sa time upoznati ministarstva kulture i pravosuđa!

Iz svega je moguće izvesti samo jedan zaključak, da su spomenuti  autori dopisa željeli prijetnjama spriječiti  predstavljanje znanstvenog rada afirmiranih autora i istraživača, kao “opskurne publikacije i okupljanje revizionista“  unaprijed prijeteći svima kaznenim prijavama. A sve bez vlastitog prisustvovanja tribini uz mogućnost argumentiranog osporavanja navoda autora. Umjesto toga oni  krivo i lažno unaprijed optužuju autore. Po njima ništa se ne smije niti istraživati niti publicirati bez obzira na dokumentiranu argumentaciju koju oni ne žele niti proučiti niti prihvatiti. To je za njih REVIZIONIZAM, koji oni unaprijed osuđuju jer može raskrinkati njihovu lažnu povijest (npr. o 700 tisuća jasenovačkih žrtava i 80 tisuća srpskih žrtava u Šaranovoj jami bez ijedne ljudske kosti!) kao i floskulu o genocidnosti hrvatskog naroda i pritom eventualno ugroziti njihove pozicije u društvu!

Bilježim se s odličnim štovanjem!

Boris Vidović


Podjeli
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Politika