Podjeli

Nakon više od mjesec dana opće društvene psihoze  izazvane pandemijom korona virusa vrijeme je za trezvene ljude da se postavi zdravorazumsko pitanje: je li Hrvatska odgovorila na pravi način, uključujući se u svjetski trend širenja panike zbog opasnosti koju ovaj virus predstavlja za čovjeka i čovječanstvo. Pogledajmo kako funkcionira hrvatski državni odgovor na tu prijetnju. Briselski ultrabirokrat koji pritišće cijelu zemlju svojim manipulacijama, dakle predsjednik Vlade Andrej Plenković čak je pokušao na samom početku pandemije korona virusa, kad još nije bilo jasno o čemu se u stvari radi, protuustavnim putem preuzeti ovlasti koje postoje jedino u izvanrednom stanju. To se odnosilo na njegov prijedlog da Vlada naredbama sa zakonskom snagom kontrolira situaciju u kojoj se Hrvatska našla suočena s korona virusom. To je na svu sreću odbijeno, pa smo umjesto toga opet protuustavno dobili Nacionalni stožer civilne zaštite na čelu s bivšim kosovcem a sada ministrom unutarnjih poslova Davorom Božinovićem.

 

Ovo je prilika da se podsjeti tko je uopće taj Davor Božinović. Potječući iz jugoslavenske obitelji i završivši Fakultet političkih nauka, koji je nastao iz komunizma kad se zvao Viša partijska škola, uoči raspada Jugoslavije bio je uposlen u tadašnjem Republičkom sekretarijatu narodne obrane. To nije mogao biti da nije bio suradnik KOS-a. Tog podatka nema u njegovoj službenoj biografiji kao ministra unutarnjih poslova. U Hrvatsku demokratsku zajednicu primljen je znakovito zajedno s Andrejom Plenkovićem 2011. za vrijeme mandata Jadranke Kosor Vlaisavljević. U njezinoj Vladi bio je ministar obrane na kojem položaju je nastavio programom slabljena Hrvatske vojske, što je počeo u prethodnom mandatu Kukuriku koalicije njegov prethodnik Jozo Radoš. Davor Božinović obavljao je niz diplomatskih dužnosti kao uposlenik Ministarstva vanjskih i europskih poslova kao rasadnika vodećih političara aktualne hrvatske politike. Između ostalog bio i veleposlanik u Srbiji. Na posljednjim izborima za Hrvatski sabor dobio je samo 473 preferencijalna glasa, pa nije prošao, ali očito sa svojim političkim zaleđem nije trebao brinuti za uhljebljenje. Nakon pobjede HDZ-a na izborima 2016. godine Davor Božinović, iako nije bio u kampanjskom timu Andreja Plenkovića odmah mu se prilijepio. Čak je i sam Andrej Plenković izjavio da mu je Davor Božinović nametnut kao predstojnik ureda, da bi potom bio imenovan ministrom unutarnjih poslova i potpredsjednikom Vlade. Kao takav postavljen je za šefa protuustavno ustanovljenog Nacionalnog stožera za borbu protiv pandemije korona virusa.

 

Nakon što nije prošla ideja da Vlada uredbama djeluje u neproglašenom izvanrednom stanju iz Nacionalnog stožera civilne zaštite, a to je podržao i Andrej Plenković, predložen je po hitnom postupku zakon o elektroničkim komunikacijama koji je imao cilj kontrolu cjelokupnog stanovništva preko mobitela, što je srećom spriječeno povlačenjem tog zakona iz hitne procedure. U ovih mjesec dana provedbe protuustavnih mjera koje ograničavaju ustavna prava građana Davor Božinović je cijelo vrijeme vodio stožer ne s ciljem da se epidemiološkim i drugim mjerama reagira na primjeren način na stvarnu ugrozu, ne stvarajući psihozu panike. Upravo obrnuto, način na koji je svakodnevno stožer komunicirao s javnošću potencirala se u javnosti bespotrebna panika. Medicinska struka je na čelu s ministrom zdravstva i ravnateljicom Klinike za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“ uspješno odigrala svoju ulogu, ali u svakodnevnom istupu pred medijima potpuno se pogrešno predstavljala hrvatska strategija protiv širenja virusa. Uvijek je bio naglasak na broju novozaraženih i umrlih, a ne na broju izliječenih.

 

Osim toga tek nakon mjesec dana od pojave virusa na zastupničko pitanje u Saboru ministar zdravstva dr. Vili Beroš je odgovorio da preminule osobe nisu umrle od korona virusa nego s korona virusom, budući da se radi uglavnom o starijim osobama koje su bolovale od drugih teških bolesti. Dosad su izvješća s dnevnih presica govorila o smrti od korona virusa, pa se u javnosti stvarala lažna slika o velikoj opasnosti u ovoj pandemiji. Sasvim bi drukčiji utisak na javnost imao prvo izneseni podatak da je dosad od korona virusa ozdravilo 600 zaraženih, nego da se u prvi plan stavlja broj novozaraženih i smrtnih slučajeva. Konačno da bi se stekla stvarna slika o opasnosti od korona virusa uopće se ne koriste podatci koji bi to usporedili s nekom sličnom infektivnom bolešću kakva je sezonska gripa, dajući tako realnu a ne prenapuhanu sliku o stvarnoj opasnosti kakvu predstavlja korona virus. Od sezonske gripe prema podatcima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo godišnje oboli oko 50.000 ljudi, a umre ih prema procjeni istog izvora oko 500.

         

          Davor Božinović kao šef Nacionalnog stožera civilne zaštite i  ministar unutarnjih poslova bez stvarnog legitimiteta pokazao je i na primjeru splitskog župnika u Sirobuji da ima dvostruka mjerila kad se radi o Katoličkoj crkvi i Srpskoj pravoslavnoj crkvi u Hrvatskoj. Dok je inicident u Splitu s novinarkama provokatoricama, jer su one nasilno ušle u tamošnju crkvu ekspresno procesuirao zbog navodnog kršenja pravila izolacije, u istom slučaju kršenja pravila o izolaciji u pravoslavnoj crkvi u Daruvaru tek je naredio istragu cijelog slučaja, ali ne i progon kako je to učinio u Splitu. U posljednjih nekoliko dana epidemija je očito počela popuštati, pa treba vidjeti kako će ministar unutarnjih poslova s ambicijom da protuustavno kontrolira cijelo pučanstvo djelovati da se protuustavne mjere konačno ukinu..

Vjekoslav Krsnik

 


Podjeli
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Politika