Podjeli

Dana 20.10.2011.g., od strane neoliberalnih kapitalista i njihovih plaćenika ubijen je dugogodišnji lider Libije: Arapski socijalist, iskreni muslimanski vjernik, državnik, a ponajprije čovjek pukovnik Muammar al Gaddafi. No za podsjetiti je da je taj bosanskohercegovački student (Zrakoplovna akademija JNA, Rajlovac) pri svojoj prvoj posjeti bivše nam SFRJ, posjetio naš kraj, Istru i Kvarner.

Na poziv predsjednika SFRJ Josipa Broza Tita, generalni sekretar Generalnoga narodnoga kongresa Socijalističke Narodne Džamahirijske Libije pukovnik Muammar al Gaddafi zajedno sa suprugom Safijom Farkash al Gaddafi i visokim libijskim izaslanstvom posjetio je SFRJ, a predsjednik Tito i drugarica Jovanka Broz, supruga predsjednika SFRJ, dočekali su ga na Brijunima. Posjet je trajao od 21.06.1977.g. do 25.06.1977.g.! U delegaciji za doček bili su još slijedeći visoki jugoslavenski rukovodioci: Stevan Doronjski, Jakov Blažević, Miloš Minić, Veselin Đuranović i Mirko Popović.

Nakon svečane večere, nastavili su dva državnika razgovore o situaciji u svijetu, te o rješavanju palestinskoga pitanja. Kada je bliski istok u pitanju, predsjednik Tito je zaključio da nema rješavanja toga pitanja, dok se Izrael ne povuče sa okupiranih područja. Nadalje vodili su se razgovori o ekonomskoj suradnji SFRJ i Libije, te odnosima u okviru Pokreta Nesvrstanih.

Drugi dan zaputile su se: Safija Farkash al Gaddafi, Jovanka Broz, Vera Ribičič i Lidija Šentjuc u razgledavanje, grada Pule, Arene, Arheološkoga muzeja i Postojnske jame.

Slijedećega dana maršal Tito i pukovnik Gaddafi zaputili su se u obilazak Hrvatskoga primorja, na brodu Galeb, te su razgovarali o Konferenciji o međunarodnoj sigurnosti i suradnji koja se treba održati u Beogradu. Usprkos kišnom vremenu dva lidera posjetila su Titovo brodogradilište Kraljevica te razgovarali sa radnicima te radne organizacije. Pukovniku Gaddafiju pokazano je radno mjesto, gdje je predsjednik Tito radio, kao mladi mehaničar.

Dana 25.06.1977.g. pukovnik Gaddafi sa suprugom i delegacijom, napustio je Jugoslaviju i pri rastanku dva lidera utvrdili su visoki stupanj podudarnosti u stavovima glede stanja na bliskom istoku i Sredozemlju.

Libija i Jugoslavija, te Gaddafi i Tito bili su prijatelji i imali su visok stupanj podudarnosti na vanjskopolitičkome i ideološkome polju. Gaddafi je došao u taj posjet na poziv Tita, ali ne znamo da li su zajednički dogovorili mjesto sastanka, ali ako su, onda je sigurno pukovnik kao bosanskohercegovački student znao koji dio tadašnje države će za susret izabrati, jedan od najljepših dijelova naše bivše i današnje domovine, Istru i Kvarner!

 

Jadranko Paškvan-Stjepanović, mag.iur.


Podjeli
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like

1 Comment

  1. […] iskoristio kao povod za pisanje teksta „Posjet pukovnika Gaddafija Istri i Kvarneru…“ (http://bezcenzure.hr/vlad/posjet-pukovnika-gaddafija-istri-i-kvarneru/).Zanimljivo je da je tekst identičnog naslova i identičnog sadržaja objavljen 2018. i na portalu […]

Comments are closed.

More in:Politika