Podjeli

HDZ je s partnerima dobio gradonačelnika ali nema većinu u GV grada Zadra, naime Marko Vučetić iz kluba SDP-a uz podršku nezavisne liste Enia Meštrovića postao je predsjednik GV, dok je Branko Dukić ostao gradonačelnik pobijedivši u drugome krugu istoga.
Razgovarali smo s brojnim građanima i gotovo svi su mišljenja da su novi izbori neizbježni.
Hoće li se oni ponoviti prije proračuna ostaje nam za vidjeti.
Naš prvi sugovornik je mišljenja da HDZ jako teško pod prisilom smjenjuje svoje ljude a zapravo to ih je dovelo do situacije u kojoj se sad nalaze. Pojedini direktori i pročelnici kao i afere kao Rita Oro i Mercedes zapravo su i dovele nakon 30 godina vladajuću stranku u ovu mat poziciju. Meštrović poznatiji kao Ričard nije preuzeo odgovornost na konstituirajućoj sjednici i zapravo kao Enio on je u silaznoj putanji. S druge strane svaki njegov daljnji potez je pod povećalom javnosti, i svakim daljnjim će gubiti na popularnosti iako je njegov rezultat iz prvog kruga impresivan-smatra drugi sugovornik.
Svi se slažu s jednim a to je da u slučaju povlačenja, ili neizglasavanja proračuna te ponavljanja izbora HDZ-u trebaju velike promjene.
Tko će isprovocirati nove izbore i da li grupacije okupljene oko Vučetića imaju hrabrost i volju za pokušajem preuzimanjem izvršne vlasti saznati ćemo uskoro.
Damir Biloglav iz DP-a jedini je samostalno uspio prijeći izborni prag. Dok MOST-u to nije pošlo za rukom.
Mate Lukić koji je podnio ostavku na mjesto šefa CZ nakon slučaja “Beroš” u Zadru te žestoko kritizira i argumentirano traži ostavke i otkaze loših upravljačkih kadrova uživa simpatije među glasačima te jednim dijelom HDZ-ovih birača koji se svjetonazorski slažu s njime iako je on iz HSP-a. Za njega se očekivalo da će biti kandidat za gradonačelnika. Na kraju je podržao Branka Dukića.
Marko Vučetić nošen novom titulom i ovlastima najavljuje referendume, načine na koje će raditi promjene i svakako pokazuje da zna što radi.
Meštrović je kako kaže odlučio biti korektiv mada nikakvih konkretnih poteza zasad od njega nema.
Gradonačelnik Dukić zasad ne povlači nikakve poteze, reklo bi se da čeka
Kadrovi koji su ga koštali ove situacije također su zahvaljujući čekanju-na čekanju. Neupitno je će se promjene dogoditi a vidjet ćemo tko će ih odraditi i kako. Bitno je i vidjeti tko će prvi krenuti u provociranje novih izbora.
Stanje u Zadru je politički nikad zanimljivije a građanima nikad turbulentnije.
 portal : bezcenzure.hr


Podjeli
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Politika