Podjeli

Predmet: Zastupničko pitanje gospodinu Andreju Plenkoviću, predsjedniku Vlade RH

 

Temeljem članka 140. Poslovnika Hrvatskog sabora gospodinu

Andreju Plenkoviću, predsjedniku Vlade RH, postavljam slijedeće:

 

 ZASTUPNIČKO PITANJE

Lisabonskim ugovorom te Poveljom EU-a o temeljnim pravima, Europska unija je definirala ciljeve Europske unije i osnovne vrijednosti.

Promicanje mira te poštivanje međunarodnog prava ciljevi su Europske unije. Nepovrjedivost ljudskog dostojanstva, jednakost i vladavina prava su temeljne vrijednosti Europske unije.

Republika Hrvatska članica je Europske unije te je dužna pridržavati se temeljnih ciljeva EU-a i poštivati temeljne vrijednosti EU-a.

Nažalost, hrvatska javnost u posljednje vrijeme sve češće svjedoči neprihvatljivom toleriranju nacionalističkih ispada, slavljenju fašistoidnih tvorevina te negiranju zločina.

Nazočnost zastupnika Milorada Pupovca na proslavi nezakonitog dana Republike Srpske, na kojemu se slavilo ratne zločine te negirao genocid u Srebrenici, te izostanak reakcije DORH-a u potpunosti su neshvatljivi.

Napadom udarcem čekićem u glavu, državljanina Republike Srbije na hrvatskog vojnika, koje je policija ublaženo okarakterizirala iako je riječ o teškom kaznenom djelu koje podrazumijeva istražni pritvor, zabrinula je hrvatsku javnost.

Nacionalistička proslava u Mirkovcima, na kojoj su se Dubrovnik i Knin proglašavali srpskim gradovima, ostala je bez ikakove reakcije policije i DORH-a.

Odgovorite mi na sljedeća pitanja:

 

1. Tko sprječava DORH da procesuira kazneno djelo negiranja genocida kojega je počinio Milorad Pupovac? Gospodin Pupovac je u Banja luci 09. siječnja 2022. na pozornici stajao uz osuđenika za genocid u Srebrenici te odobravao neprihvatljive poruke koje su se izgovarale na tom skupu, od negiranja genocida u Srebrenici do klevetničkih laži protiv Države Hrvatske.

 

2. Tko je iz Vaše vlade naložio policiji u Kninu da protivno zakonskim odredbama umanji težinu kaznenog djela u slučaju državljanina Republike Srbije, kojega je počinio 08. kolovoza 2022. godine u Ramljanima Donjim kod Knina?

 

3. Na proslavi u vinkovačkom naselju Mirkovci, 9. kolovoza 2022. u ugostiteljskom objektu koji je radio izvan dopuštenog radnog vremena, Grad Dubrovnik i Grad Knin su proglašavani srpskim teritorijem. Tko iz Vaše vlade sprječava zakonito postupanje policije koja je dužna djelovati protiv osoba koje vrijeđaju hrvatsku javnost te pozivaju na otimanje hrvatskog teritorija i negiraju teritorijalnu cjelovitost Republike Hrvatske?

Karolina Vidović Krišto

Zastupnica​


Podjeli
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Politika