Podjeli

Poštovani gospodine Jandrokoviću,

Vaša odluka, raspravu o opozivu ministra Marića staviti na dnevni red u srijedu, isti dan s raspravom o rebalansu proračuna, u potpunosti je neprihvatljiva. Vi na ovaj način ograničavate i sprječavate vršenje Ustavom opisanih obveza Hrvatskoga sabora, čime nanosite štetu demokratskim vrijednostima u Hrvatskoj.

U svakoj iole funkcionirajućoj demokraciji rasprava o proračunu je čin koji ima visok interes javnosti, te se uvijek u parlamentima raspravlja na posebnim sjednicama. Putem proračuna svaka vladajuća većina pokazuje svoja istinska politička usmjerenja koja, razumljivo, oporba kritički analizira.

Isto tako rasprava o opozivu ministra, i to zbog ozbiljnih optužbi za korupciju i kršenje zakona, mora biti provedena na transparentan način, pred cjelokupnom zainteresiranom javnošću.

Građani imaju pravo na profesionalan i javan rad institucija. To pravo hrvatskih građana ne može nitko ograničavati, jer je riječ o elementarnom političkom standardu današnjice.

Raspraviti dvije tako važne teme u jednome danu iracionalno je, te ima isključivi cilj količinom iznošenih informacija manipulativno umanjiti težinu prijestupa Vlade i ministra Marića u poticanju i skrivanju korupcije, te sudjelovanju u korupciji.

Politika blokiranja rada hrvatskih institucija rezultirala je sustavnim iseljavanjem hrvatskih građana te sve većim siromaštvom u Hrvatskoj. Ovo potvrđuju i sve relevantne međunarodne institucije, od Europske komisije do Svjetskog gospodarskog foruma.

Uzročnik te porazne politike jest devastiranje institucija kako bi se uska skupina odabranih mogla neometano, besramno i protupravno bogatiti, naravno na štetu ogromne većine hrvatskih građana.

Ako Hrvatski Sabor ne djeluje suvereno, te ne vrši svoju Ustavom propisanu nadzornu ulogu nad izvršnom vlašću, onda ta izvršna vlast može bez nadzora raditi što god želi.

Lord Acton je još davno ustvrdio da „vlast korumpira, a apsolutna vlast apsolutno korumpira“.

Vaše neodgovorno i netransparentno vođenje Hrvatskog sabora omogućava hrvatskoj vladi apsolutnu vlast.

Pozivam Vas da promijenite ovu odluku, te da raspravu o rebalansu proračuna i opozivu ministra Marića Hrvatski sabor provede u dva dana kako bi hrvatska javnost, na temelju argumenata koji će u Hrvatskom Saboru biti izneseni, mogla formirati svoj stav o ovim pitanjima.

S poštovanjem,

Karolina Vidović Krišto

Zastupnica


Podjeli
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Politika