Podjeli

Bliži se zasluženi odmor Saborskom zastupnicima, zaboga veliki su to napori pa je i logično da odmaraju uzevši u obzir i ljetnu stanku, puna tri mjeseca u godini. Javnosti su posebno interesantni ovih 15 zastupnika koji ostvaruju tanku većinu HDZ-u od 76 ili 77 ruku. Već godinu i pol se oni svojski trude da im stranka hraniteljica osigura tih 20.000 kuna mjesečno a još pride i zastupnici koji su nakon prestanka obnašanja dužnosti sve do početka ostvarivanja plaće po drugoj osnovi ili do ispunjenja uvjeta za mirovinu imaju, šest mjeseci od dana prestanka obnašanja zastupničke dužnosti, pravo na naknadu u visini plaće koju ostvaruje zastupnik na toj dužnosti, a sljedećih šest mjeseci pravo na naknadu u visini 50% plaće koju ostvaruje zastupnik na toj dužnosti (ovo zadnje je prepisano iz Zakona). Dakle 4,5 godina pune plaće i pola plaće šest mjeseci. Čovjek se pita što se očekuje od njih i za kakve se principe bore u najvišem domu u državi. Sagledavajući opću ekonomsku situaciju jasno je da te ljude ništa ne može izgurati iz sigurnih fotelja jer u suprotnom mogu se uputiti u Irsku, Njemačku ili Švicarsku. Naravno, da se taj nemili „akcident“ ne dogodi oni će poslušno slušati vođu čak i ako neki prijedlozi HDZ-a nisu u skladu s njihovim ljudskim i političkim principima i idejama. Premalo je mjesta u ovom osvrtu (jer se duži rijetko čitaju) da ih se podsjeti za što su glasali ovih 18 proteklih mjeseci, ali ću spomenuti za primjer ravnatelja Zagrebačke televizije kojeg su izabrali na svoju i našu sramotu. Poglavito našu, jer  mi njih, još živi građani ove opustošene zemlje plaćamo od mizernih mirovina i nikako velikih plaća (služimo se internetom pa znamo kakve su plaće u EU, hvalospjevi o rastu i blagostanju koje govori premijer nas opasno frustriraju). Ta ista državna televizija, braniteljica umrežene interesne skupine koja vlada ovom državom već trideset godina, trebala bi biti privatizirana na način kako ste to učinili sa cijelom privredom u zemlji. Nažalost to je jedini način da se Hrvatska oslobodi od oprostite na izrazu pranja mozga koje dirigirani dužnosnici serviraju javnosti, barem triput dnevno!

Stoga bih želo ovoj grupi dizača ruku postaviti nekoliko pitanja koja su vezana za njihov status u Saboru i poglavito odgovornost prema hrvatskom narodu i građanima.

 

 1. Broj mandata u Hrvatskom Saboru nije ograničen, prema mojem saznanju neki obnašaju sedmi izbor, nije li to nakaradno i treba li se broj mandata limitirati na 2 maksimalno 3? U mnogim je EU parlamentima to slučaj, a provesti preko pola radnog staža u parlamentu je kontraproduktivno za državu a i za same zastupnike. Osim u slučaju da nisu ništa korisno sposobni raditi, dakako izvan Sabora !
 2. Glasanjem za HDZ akte, da li se vi prethodno konzultirate a njihovim predstavnicima ili  su vaše odluke autohtone, rezultat vašeg osobnog stava.
 3. Da li vi imate potpisane obrasce o suradnji s HDZ-om ili se radi o usmenim dogovorima koji se modificiraju prema „zajedničkoj strategiji“ ili kako neki od vas kazuju da je dogovor temeljen na zajedničkim načelima (ma kako to smiješno zvuči)?
 4. Imate li vi osjećaj da se politika Vlade Republike Hrvatske, a tako i Sabora pod vodstvom HDZ-a provodi pod stalnim pritiskom EU komisije kao i da se vidi iz niza poteza Vlade da je Hrvatska u svojevrsnom podređenom položaju? Suverena zemlja a to Hrvatska jest ne smije slušati savjete/upute Ursule von der Leyen jer njezino okruženje je zaokupljeno lobističkim aktivnostima koje su često u suprotnosti s interesima Hrvata i njenih građana.
 5. Da li ste vi sigurni da se silne donacije koje prima Republika Hrvatska troše transparentno, odnosno da li ste uvjereni da su to besplatni novci ? Krije li se iza toga opterećenost kreditima koji nisu iz iste „kese“, što vodi povećanju zaduženosti Hrvatske tj. dužničkom ropstvu. Svatko od nas starijih zna da pokloni završavaju onom starom: „Boj se Danajaca i kad darove nose“.
 6. Obnova Zagreba i Banije poslije potresa, imate li vi kao koalicijski partner HDZ-u grižnju savjesti za ono što se (ne)događa ljudima koji nemaju krov nad glavom poslije više od godinu dana , a oni koji su pretrpjeli Zagrebački potres skoro dvije godine? Da li raspravljate na hodnicima Sabora ovu mučnu situaciju s vašim koalicijskim partnerom HDZ-om?
 7. Takozvana projektna suradnja koju je javnosti „objasnio“ Radimir Čačić, da li razmišljate da ne budete član tima koju vodi zemlju u totalnu nesigurnost, kako ne bih koristio riječ koja se u medijima sve više vrti : katastrofu ?

 

Bilo bi mi drago da se ijedan od petnaestorice anonimnih zastupnika  javi, pa bio to i veliki borac za mirovine i donedavno član koalicije sa SDP-om. Želim mu miran završetak službe u državnom parlamentu i dakako sigurnu i visoku mirovinu. Zaslužio je !

 

Anđelko Jeličić


Podjeli
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Politika