Podjeli

Hrvatski su pravoslavni vjernici, još u Austrijskom Carstvu, sve svoje duhovne i vjerske potrebe zadovoljavali jedino i samo u svojoj Crkvi, od 1707. godine autokefalnoj Srijemsko-Karlovačkoj arhiepiskopiji sa sjedištem u, službeno hrvatskim, Srijemskim Karlovcima.

Na popisu stanovništva iz 1802., na Hrvatskim područjima Austrijskog carstva, od sveukupno 1.678.000 stanovnika živjelo je 410.000 Hrvata pravoslavne vjere. Nažalost, zbog stalnog velikosrbijanskog djelovanja svetosavske Srpske pravoslavne crkve došlo je do utrnuća Hrvatskih pravoslavnih vjernika. Zlodjela kralja Aleksandra koji je Hrvatske pravoslavce dekretom svrstao u Srpsku pravoslavnu crkvu i Josipa Broza Tita koji je ukinuo, za Pavelića kanonskim pravom obnovljenu Hrvatsku pravoslavnu crkvu, i koji je jedini u svijetu krvoločno poubijao kompletno pravoslavno svećenstvo i viđenije vjernike, te izdajnički pravno ništetni Ugovor o „pitanjima od zajedničkog interesa“ između Vlade RH, na čelu s Ivicom Račan i Ustavom i u Hrvatskoj i u Srbiji neregistrirane Srpske pravoslavne crkve, odnosno nepostojeće Srpske pravoslavne crkve u Hrvatskoj, ne poštujući Propis o autokefalnosti pravoslavnih crkava koji je donijet na “Ekumenskom koncilu u Kalcedonu“, davne 451. godine u doba ranog Bizanta, i koji je kao takav bio i ostao temeljni akt ustrojstva nacionalnih-državnih pravoslavnih crkava, a u kojem Edikt o autokefalnosti glasi: „Pravoslavne crkve su vezane uz državu i ne mogu imati izvandržavnu jurisdikciju”, su HPC dovela u stanje u kojem se nalazi danas.

Uprkos navedenim zlima, u Hrvatskoj se Popisom stanovništva 2011. godine 16.647 osoba izjasnilo Hrvatima, vjernicima Hrvatske pravoslavne crkve. Popisom stanovništva 2021. godine, pri kojem se Hrvati pravoslavne vjere nisu, poput ostale 54 vjerske zajednice među kojima i neregistrirana Srpska pravoslavna crkva, mogli jednakopravno opredijeliti za Hrvatsku pravoslavnu crkvu, iskonstruirano je, iako zbog prozirnosti prijevare nije javno obznanjeno, da su uz Hrvatsku pravoslavnu crkvu samo 54 vjernika.

Tužan je pad broja stanovnika Republike Hrvatske u zadnjih deset godina od 9,6 %, ali „pad“ broja vjernika uz Hrvatsku pravoslavnu crkvu od 99,68 % je perfidni pokušaj zatajenja Hrvatskih pravoslavaca i njihove crkve, a nepriznavanje doprinosa Hrvatskih branitelja pravoslavne vjere je još jedan razvidni dokaz da sve dosadašnje, nad narodom vladajuće, političke strukture nisu dostojne upravljati Hrvatskom. Svi su oni, bili tobože lijevi ili desni, glumili da ih vode nacionalni interesi a u stvarnosti su ih vodili osobni interesi, a nama trebaju oni koji će nas voditi naprijed i kojima osobni interesi neće zasjeniti državne.

Dajem punu potporu asocijaciji svih sposobnih i čestitih ljudi koji će sve stranačke i ine interese podrediti svojoj Domovini Hrvatskoj, i koji će bez varanja i laži, uz priznanje 12.600 Hrvatskih branitelja pravoslavne vjere, prihvatiti registraciju Hrvatske pravoslavne crkve i pravično uređenje svih pitanja u vezi pravoslavlja, te provoditi predloženi domoljubni Program.

Tako nam Bog pomogao.

Udruga Hrvatski Ratnik

Branko Smrekar


Podjeli
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Politika