Podjeli

U Loboru je obilježena stota obljetnica rođenja HRVATSKOG predsjednika mnogo primjerenije nego u Zagrebu. Otkrivena je spomen bista akademiku Franji Tuđmanu rad Mirjane Drempetić Hanžić u organizaciji Općine Lobor i Udruge ratnih veterana 1. Gardijske brigade Tigrovi Krapinsko-zagorske županije, a ne njegove stranke. Zapravo više je to obilježavanje podsjećalo na govor Ivana Penave u Vukovaru kada je govorio kakvo je to obilježavanje trebalo biti.

Obilježavanje je najavljeno tako da je istaknuto sudjelovanja obitelji:

SVEČANO U LOBORU: Spomen bistu prvom hrvatskom predsjedniku u petak će otkriti obitelj Tuđman

https://www.zagorje-international.hr/2022/05/17/svecano-u-loboru-spomen-bistu-prvom-hrvatskom-predsjedniku-u-petak-ce-otkriti-obitelj-tudman/

S druge strane na samom obilježavanju se nije osobno pojavio današnji Predsjednik HDZ-a koji je – prisiljen pojavljivanjem Inicijalnog kruga Tuđman 100 organizirao obilježavanje u Lisinskom koje su mnogi – uključujući i Stjepana Tuđmana – doživjeli kao skup HDZ-ovaca u čast njihovog trenutnog predsjednika.

Vjerojatno je netko bio dovoljno inteligentan i objasnio i ovom predsjedniku HDZ-a da on nešto znači samo zato što je na čelu stranke koju je osnovao Franjo Tuđman. Ili su sami organizatori shvatili da bi bilo čudno ako im spomen bistu ne otkrije Stjepan Tuđman.

Bilo kako bilo po završetku svete mise za pokojnog predsjednika Franju Tuđmana te poginule i umrle hrvatske branitelje u župnoj crkvi svete Ane spomen bistu je otkrio sin prvog hrvatskog predsjednika, Stjepan Tuđman.

Znamo da se za postojanje Inicijalnog kruga Tuđman 100 doznalo kada su se u kući Stjepana Tuđmana sastali on, Ivan Penava, Bosiljko Mišetić i Antun Mateš.

A u ime obitelji Tuđman govorio je upravo Antun Mateš:

Evo što su iz njegova govora dali na dva portala.

Portal zagorje.com je već u podnaslovu citirao Mateša:

U ime obitelji Tuđman, okupljenima se obratio akademski slikar Antun Mateš koji je citirao književnika Slobodana Novaka, rekavši da je Franjo Tuđman ‘milenijska sreća Hrvatske’

U ime obitelji Tuđman, okupljenima se obratio akademski slikar Antun Mateš koji je citirao književnika Slobodana Novaka, rekavši da je Franjo Tuđman ‘milenijska sreća Hrvatske’. – Tuđman je bio pravi čovjek u pravo vrijeme, na pravom mjestu. I još je jedna sretna okolnost bila. Poznato je da je Zagorje dalo tri politička velikana. Prvi je bio Matija Gubec – gubitnik. Josip Broz – pobjednik. A Franjo Tuđman nad svima njima najbolji. I sretna okolnost je bila da je on bio partizan. Ja to govorim kao dijete čovjeka koji je bio na Križnom putu, s druge strane, a rođaci moje mame iz Zlatara su zatučeni na Maceljskoj gori. Ali to je bio kapital za Franju Tuđmana jer je naučio kako se to radi i znao je da je pomirba najvažnija stvar. Da se moramo zajedno držati – rekao je Mateš te na kraju čestitao autorici, akademskoj kiparici, dr. Mirjana Drempetić Hanžić, na, kako je rekao, izvanrednom radu, na izvanrednom spomeniku.

https://www.zagorje.com/clanak/vijesti/u-loboru-otkrivena-bista-tudmanu-sretna-okolnost-je-da-je-bio-partizan

Na portalu zagorje-international.hr dano je slijedeće:

Milenijska sreća

U ime obitelji Tuđman, prisutnima se obratio akademski slikar  Antun Mateš, citiravši svog dobrog prijatelja i književnika Slobodana Novaka i njegovo djelo ˝Mirisi zlato i tamjan˝ koji je kazao kako je Tuđman ‘milenijska sreća Hrvatske’.

 – On je bio pravi čovjek na pravom mjestu u pravo vrijeme. Sretna je okolnost bila da je on bio partizan. Tuđman je znao da je pomirba ključ. Ja rado kažem da smo imali dva oca, oca domovine dr. Antu Starčevića i oca hrvatske države Franju Tuđmana. Bio je vrlo dobar, pristojan, ugodan sugovornik, a ja sam bio prijatelj obitelji, posebno Ankice Tuđman. Ne smijemo zaboraviti s istoka Hrvatske samo sunce izlazi dobro i ne smije biti zubato, jer znate što? Svi oni žele naše Jadransko more. Kako je rekao Tuđman, ˝Ni Beč, ni Pešta, ni Beograd˝, nitko samo Hrvatska i Zagreb – poručio je Mateš.

https://www.zagorje-international.hr/2022/05/20/bio-bi-ponosan-da-je-sada-s-nama-ovdje-prosao-bi-mu-jedan-lagani-smijesak-preko-lica/

Što su prigodom otkrivanja spomen biste govorili drugi govornici možete naći na linkovima koje sam dao, a ja bih ovaj tekst završio s fotografijama autorice i Stjepana Tuđmana.

Ono što ne razumiju mnogi pa i u današnjem HDZ-u koji je sve drugo samo ne Tuđmanova stranka kratko se može shvatiti iz riječi koje je moja kćerka – tada doktorandica kod pr of. Dr. sc. Miroslava Tuđmana rekla svom mentoru kada je on nešto govorio kao sin HRVATSKOG predsjednika (Miro je tražio da ga bliski suradnici oslovljavaju imenom):

Miro, Tvoj tata nije samo Tvoj otac. I svi mi koji volimo Hrvatsku njega doživljavamo kao svog oca.

Josip Pečarić


Podjeli
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Politika