Podjeli

U tridesetak godina samostalnosti Hrvatske ne pamtim da je bilo toliko cmizdrenja sa svih strana za nekim ministrom kao što se to sada događa nakon što je ministar Zdravko Marić objavio da napušta ministarsku poziciju. Posebna zanimljivost je i da odlaskom iz vlade prethodno nije osigurao nikakvu rezervnu poziciju, a kamo li neku lukrativnu kao što su neki njegovi prethodnici uradili (Martina Dallić, Tomislav Čorić…..) Rijetko koji ministar  je u prethodnih tridesetak godina uživao toliko poštovanje građana i opozicije, kao i novinara bez obzira što su ga nemilosrdno razvlačili po medijima u više navrata.

Nema toga tko nije pustio „suzu“ za Zoranom Marićem pa se stiče dojam kao da je Bože mi prosti čovjek umro, a ono čovjeku vjerojatno nakon šest godina radeći na vjetrometini i vrlo nezahvalnom poslu vjerojatno dojadilo trpjeti svakakve budale i pri tome raditi za „kikiriki“. Nema sumnje da osoba njegovih referenci može i vjerojatno hoće brzo naći novi i puno lukrativniji posao od ministarskog, vjerojatno izvan granica Lijepe naše jer zbog zakonskih ograničenja najmanje godinu dana to ne može u Hrvatskoj, i dakako uz višestruko veću plaću…. i pri tome konačno otići na jedno ljetovanje bez straha da se nakon toga mora pravdati pred nekim povjerenstvom za ne znam što…

A što je zapravo radio Zdravko Marić tijekom prethodnih šest godina u Vladi da je zaslužio takve hvalospjeve? U Vladu je došao iz koncerna Agrokor kao stručnjak za financije ali se ispostavilo da o navodnim financijskim problemima Agrokora nije ništa znao što je u najmanju ruku neobično. Ostala je nerasvijetljena i njegova uloga odnosno povezanost sa grupom BORG što će prije ili kasnije ponovo doći u fokus a moguće i DORH-a ili USKOK-a. Sudjelovao je u svim odlukama i radnjama koje su na kraju rezultirale ulaskom Hrvatske u eurozonu od 01. siječnja slijedeće godine. Njegov osobni stav o uvođenju eura je da će uvođenjem biti više koristi nego štete je u najmanju ruku dvojbeno, posebno jer mnogi stručnjaci upozoravaju da je uvođenje eura u trenutnim okolnostima pogrešan potez koji će Hrvatskoj natovariti velike probleme.

Činjenica je da Hrvatska nikada nije bila zaduženija (cca 45 milijardi EUR), inflacija nikada veća, siromašnih građana posebno umirovljenika nikada više, hrana nikada skuplja, cijene energenata odletjele u nebo, poreznih rasterećenja gospodarstvu ni traga, proizvodnja nikada manja, brodogradnja pred potpunim gašenjem, poljoprivreda bez ikakve razvojne strategije, gubimo redom sporove i arbitraže odnosno milijarde kuna na međunarodnim sudovima, a jesen koja dolazi puna je neizvjesnosti uz moguće lomove na domaćoj političkoj scene. Možda je Marić zaključio da je za njega bolje u nadolazećem vremenu biti i na „cesti“ ako treba nego postati „Pedro“.

Svaki ministar radi po naputcima predsjednika Vlade pa je tako sasvim sigurno radio i ministar Zdravko Marić, i vjerojatno unaprijed točno znao što će pojedina odluka koja se veže uz njega kao resornog ministra proizvesti. Ne znam hoće li on sam u nekom trenutku javnosti kazati pravi razlog svog odlaska, prije neće nego hoće, no činjenica da napušta Vladu bez „zlatnog padobrana“ je simptomatično i čitajući između redaka daje puno odgovora na još više pitanja koja će se ovih dana postavljati, posebno o odnosu njega i Plenkovića….. a zna se već da mnogi ostajanjem bez pozicije brzo padnu u nemilost DORH-a ili USKOK-a.

Kako god bilo možemo zaključiti da je jako dugo izdržao u jednoj bolesnoj sredini u kojoj je medijsko iživljavanje i lešinarenje postalo “glavni sport” za zabavu narodnih „masa”…

U Zagrebu, 07.07.2022.

Predsjednik BUZ

Milivoj Špika

 


Podjeli
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Politika