Podjeli

Moj govor na predstavljanju knjige IX. Bojna Rafael vitez Boban  TUĐMANISTI I PUTINISTI objavljen je na portalima:

https://bezcenzure.hr/branitelji/tudmanisti-i-putinisti/

https://www.dragovoljac.com/index.php/razno/30837-govor-akademika-pecarica-tudmanisti-i-putinisti

Predstavljanje se može i pogledati na dva portala:

VIDEO Bili smo na predstavljanju knjige o IX. bojnoj postrojbi HOS-a: ‘Ova postrojba je najzanemarenija, a jedna je od najboljih’ (direktno.hr)

https://www.dragovoljac.com/index.php/razno/30836-bili-smo-na-predstavljanju-knjige-o-ix-bojnoj-postrojbi-hos-a-ova-postrojba-je-najzanemarenija-a-jedna-je-od-najboljih

Govoreći o analogijama u ponašanju hrvatskih putinista i samog Putina spomenuo sam i kako hrvatski putinisti održavaju mit o Jasenovcu:

Vidjeli smo kako je žestoko reagirala Srbija na dokument HAZU o zaštiti hrvatskih nacionalnih interesa prilikom pregovora s BiH, Crnom Gorom i Srbijom glede njihova ulaska u EU. A u dokumentu se spominje JASENOVAČKI MIT. Danas sve više i više doznajemo za brojne dokaze o partizanskim zločinima u ratu i komunističkim zločinima poslije rata i da su mnogi zločini koje su navodno napravili ustaše su obično lažna povijest. Danas Putin za svoju blokadu izvoza hrane iz Ukrajine optužuje zapadne sile, a zapravo samo želi izazvati GLADOMOR u svijetu po uzoru na Staljinov GLADOMOR u Ukrajini koji je odnio 6-7 milijuna ukrajinskih života. Naravno hrvatski putinisti podržavaju očite laži braneći tako i svoje pretke čiji zločini svakim danom postaju sve više poznati, ali i zbog toga što njihovim gazdama u svijetu to odgovara. Ne zaboravimo da je i HRVATSKI predsjednik akademik Franjo Tuđman stradao i zbog osporavanja Jasenovačkog mita.

Vjerojatno su hrvatski putinisti nesretni i zato što su istraživanja tuđmanista i poraz srpskih naci-fašističkih agresora doveli do zaustavljanja proširivanja jasenovačkog mita koji je već i opjevan u pjesmi:

Ponovljen je genocid Hrvata

Po treći put Srpskog lažnog brata.

Srbin kamu ponovo dočeka

I progone, ko pre pola veka.

“Srbosek” im izum kraj stoleća

njime seku ruke, noge glave.

Za vađenje očiju i kad Srbe dave

I zato imaju specijalne sprave.

Jasenovac opet logor posta

I stratište i novo ratište.

Razrušiše Spomen obeležje

Razbudiše duše umorenih

Da ih svuda prate njine kletve.

 

Znate li za ovu pjesmu?

Naravno, hrvatski putinisti je skrivaju od hrvatskog naroda jer je jednostavnije ‘prodavati’ laži kada imaš apsolutnu vlast kao što su je imali u prethodnoj državi. Danas mogu uklanjati spomen ploču HOS-ovcima u Jasenovcu. Lakše bi im bilo da su to radili uz ovu pjesmu, ali kad nisu mogli i uklanjanje te ploče i napadi na HOSovce služe istom cilju.

Iz Srbije su stigla ta žestoka reagiranja jer se u  tom HAZU-ovom dokumentu – kako kažu – besramno koriste izrazom ’jasenovački mit.

https://hrvatskonebo.org/2022/05/23/sanu-protiv-hazu-a-zbog-dokumenta-o-postavaljanju-hrvatske-spram-srbiji/

I u današnjem „Hrvatskom tjedniku“ i na naslovnici se izdvaja naslov teksta:

KONAČNO

HAZU, za razliku od Vlade traži da se Srbija, ako želi u EU,

Odrekne jasenovačkog mita, prizna agresiju i plati ratnu odštetu

Izdvojen je i komentar o SANU:

Ovaj dokument HAZU razbjesnio je SANU, što je i logično jer ta ustanova tvorac je zloglasnog Memoranduma

Međutim u samom dokumentu se ne može točno znati što je to JASENOVAČKI MIT.

Naime, odavno sam pisao o postojanju dva velikosrpska Jasenovačka mita kada je u pitanju broj žrtava u Radnom logoru Jasenovac. Prvi o navodnih 700,000 žrtava koji spominju u Srbiji s ciljem da osiguraju drugu brojku o 80,000 do 100,000 koju zastupaju hrvatski putinisti, dakle broj žrtava koju podržava vlast u RH.

Naravno srpska politika ulaže mnogo sredstava u ‘obranu’ prve brojke, i sve dok u RH imamo hrvatske putiniste koji također i ulažu ogromna sredstva da se očuva druga velikosrpska brojka Srbi moraju biti jako zadovoljni. Sve se odvija po onom POTURICA GORI OD TURČINA (u hrvatskoj verziji POSRBICA GORI OD SRBINA).

U kakvom su položaju Hrvati vidi se u veselju zbog raskrinkavanja ‘povjesničara’ Gideona Greifa koji zastupa onu prvu velikosrpsku  brojku. Tekst RASKRINKAN POVJESNIČAR KOJI MANIPULIRA S PODATCIMA O JASENOVCU: NJEMAČKA MU ODUZELA ODLIKOVANJE, IZRAEL GA DEMANTIRA dan je u Prilogu.

A objašnjenje za to sam dao prije nego što se za slučaj Gideona Greifa uopće znalo u Vukovaru na obilježavanju Stote obljetnice rođenja akademika Franje Tuđmana.

Moj govor TUĐMAN I HAZU je tiskan na portalima, a na Z1 TV je bio izravni prijenos pa se vjerojatno može naći na Internetu:

https://bezcenzure.hr/vlad/tudman-i-hazu/

https://www.dragovoljac.com/index.php/politika-i-drustvo/30711-akademik-pecaric-tudman-i-hazu

Tuđman je u prethodnoj državi stradao i zbog borbe za istinu i o Jasenovcu pa evo dijela tog mog govora koji se odnosi na Jasenovac:

Pri kraju Tuđmanovog života povećao se utjecaj nositelja jugokomunističke paradigme u hrvatskoj povijesti. Tako u državnom saboru nije prošlo ni izvješće Komisije za žrtve rata i poraća za razdoblje od osnivanja do te 1999. godine pod lažnom tvrdnjom da se radi o konačnom izvješću. Godinu dana ranije ja sam – iako nisam povjesničar – odgovorio knjigom Srpski mit o Jasenovcu / Skrivanje istine o Beogradskim konc-logorima na knjigu dr. Milana Bulajića Tuđmanov Jasenovački mit. Knjigu sam napisao na poticaj dr. sc. Mirka Valentića tadašnjeg ravnatelja Hrvatskog instituta za povijest koji se o tome konzultirao s Predsjednikom. Ta knjiga je dovela do mog sučeljavanja na raduju Slobodna Europa s dr. Bulajićem koji je završio katastrofalno po njega. On se branio novom knjigom tvrdeći da je moja knjiga uz Cohenovu Srpski tajni rat najantisrpskija knjiga u povijesti i pisao je u njoj o nekakvoj ideologiji genocida Chohen-Pečarić

Krajem 1999. napušta nas jedini hrvatski predsjednik i na pogrebu svjetski moćnici iskazuju svoj bijes prema njemu zato što je postigao ono što oni nisu željeli – stvorio je Hrvatsku. Nisu mu došli na sprovod, a sjetimo se kako su masovno hodočastili kada je umro jedan od 10 najvećih masovnih svjetskih ubojica JB Tito. 

Moja nova knjiga o Jasenovcu, odgovor dr. Bulajiću, tiskana je 2000. godine i na predstavljanju sam najavio da će Bulajićevu ulogu preuzeti njegovi hrvatski učenici.

Zahvaljujući australskim Hrvatima tiskana je engleska verzija obje moje knjige. Tom prigodom pozvao me je stručnjak za pitanja genocida iz Veleposlanstva SAD-a. I on je znao za Srpska pretjerivanja s brojkama žrtava Jasenovca i pitao zašto ne prihvatimo deset puta manje brojke koje zastupaju Goldsteini. Rekao sam mu da mi nikada nećemo prihvatiti neistinite brojke. I u HAZU je organiziran sastanak Žerjavića, Bilandžića i mene. Na moje inzistiranje dogovorili smo rad u širem sastavu u kome će biti predstavnici svih strana. Do toga nikada nije došlo jer je Žerjavića samo zanimalo da se njegove tvrdnje potvrde u HAZU.

 

Naime englesku verziju knjige sam uz pozivnicu na njeno predstavljanje uputio svim veleposlanicima i konzulima u Zagrebu, pa sam dobio poziv na ručak s američkim stručnjakom za holokaust koji je za ta pitanja bio u njihovom veleposlanstvu. Tada je i ova druga velikosrpska brojka koju je spominjao američki stručnjak ili Žerjavić bila manja od ove danas koju zastupaju hrvatski putinisti tj. hrvatska vlast. Nisam je prihvatio pa vidimo da se ta borba za usvajanje lažne brojke održava do današnjih dana. One 1998. godine uz moju knjigu i sučeljavanje na radiju Slobodna Europa s dr. Milanom Bulajićem imali smo i magistarsku radnju i knjigu Josipa Jurčevića, a danas je mnogo istraživača koji ismijavaju sve te lažne istraživače koji žele preko izmišljene brojke žrtava u Jasenovcu ‘dokazati’ genocidnost hrvatskih vlasti.

Dakle, razotkrivanje onih koji zastupaju – kao – srpsku brojku je logična ‘žrtva figura’. Na spomenutom ručku s američkim stručnjakom on se i sam rugao toj brojci rekavši mi da nije neki veliki problem osporiti je, jer je očito besmislena.

Danas su im mnogo veći problem ovi koji bez državnih sredstava ismijavaju i drugu rezervnu brojku ovu hrvatskih putinista tj. hrvatskih vlasti. Zato padaju ‘uradci’ kojima je cilj ‘dokazati’ tu besmislenu brojku kako je o njoj govorio američki stručnjak za holokaust još 2001. godine. Ali te 2001. godine je vlast u RH bila sastavljena od nasljednika onih koji su u Hrvatskoj stvarali mit o 700,000 žrtava u Jasenovcu, pa im je odgovaralo održavanje takvog mita, a vjerojatno je i tada među njima bilo onih koji su razumjeli da to samo služi istom cilju s mitom od 80,000 do 100,000 žrtava.

Josip Pečarić

RASKRINKAN POVJESNIČAR KOJI MANIPULIRA S PODATCIMA O JASENOVCU: NJEMAČKA MU ODUZELA ODLIKOVANJE, IZRAEL GA DEMANTIRA

 –

  1. svibnja 2022.

 U Ujedinjenim narodima u New Yorku 2018. godine je otvorena izložba pod nazivom “Jasenovcu pravo na nezaborav“, u sklopu Međunarodnog dana sjećanja na žrtve Holokausta. Hrvatska je tada isticala da se radi o falsificiranoj povijesti, a kustos izložbe je bio povjesničar Gideon Greif, do tada poznat po protivljenju kanonizacije Alojzija Stepinca.

Od tada je javnost saznala da su iza izložbe stajali napori srpskog Ministarstva vanjskih poslova, te da je Grief intenzivno surađivao sa srpskim institucijama, pa čak i s njima potpisivao ugovore, čiji su rezultati bili stvaranje materijala poput knjiga, u kojima se govori o navodnim velikim stradanjima Srba tijekom 2. svjetskog rata.

Ovog mjeseca izraelski medij Haaretz objavio je opširan tekst o Greifu u kojemu je detaljno prikazan njegov odnos sa srpskim vlastima kao i višestruki demantiji njegovog broja žrtava u Jasenovcu.

U nastavku prenosimo tekst objavljen pod naslovom: “Izraelski povjesničar optužen za izbjeljivanje Srebrenice sada se suočava s optužbama za iskrivljavanje holokausta”.

Prije šest mjeseci, Gideon Greif je bio na vrhu svijeta

“Prije šest mjeseci, prof. Gideon Greif bio je na vrhu svijeta.

Cijenjeni istraživač holokausta, trebao je dobiti najviše njemačko civilno odlikovanje za svoje istraživanje o Sonderkommandosima, židovskim zatvorenicima koji su bili prisiljeni odlagati tijela u nacističkim logorima smrti. Godinama ranije njegovo je istraživanje adaptirano u nagrađivani igrani film “Saulov sin”.

No, civilno odlikovanje u Njemačkoj ubrzo je poništena zbog optužbi da je Greif poricao genocid koji je pokušao negirati da su snage bosanskih Srba ubili 8.000 muškaraca i dječaka bosanskih Muslimana u Srebrenici u srpnju 1995. godine.

>Dok se Hrvatskoj ne dopušta istraživanje istine o Jasenovcu, Republika Srpska osniva međunarodnu komisiju za Srebrenicu

Sada se 71-godišnji znanstvenik, koji je ove godine najavio planove za reviziju kontroverznog izvješća o ratnim zločinima koje je suautor napisao u ime srpskih nacionalista, ponovno suočava s optužbama da je žrtvovao povijesnu točnost kako bi ojačao nacionalistički narativ.

Navodno je povećao broj poginulih u Jasenovcu, hrvatskom logoru smrti u kojem je, prema podacima Memorijalnog muzeja holokausta Sjedinjenih Država, ustaški režim saveznika Njemačke ubio između 77.000 i 99.000 ljudi tijekom holokausta.

Kontroverza se odnosi na Greifovu suradnju sa srbijanskom vladom na izradi izložbe, a kasnije i knjige o Jasenovcu. Prema Greifu, najmanje 700.000 ljudi je umrlo u logoru, što je brojka koju su suvremeni znanstvenici odbacili i koju su promovirali srpski nacionalisti.

I izložba i knjiga slijedili su niz sporazuma o suradnji sa srpskim institucijama

I izložba i knjiga slijedili su niz sporazuma o suradnji koje je uz posredovanje Ministarstva vanjskih poslova Srbije potpisao Greif 2016. i 2017. u ime dvije grupe s kojima je bio povezan, međunarodne grupe stručnjaka “GH7-Stop revizionizmu” i “Shema Olama”, izraelski institut za obrazovanje i istraživanje holokausta. Srbijanski potpisnici bili su skupine civilnog društva i Ministarstvo obrazovanja.

Rezultat je bila izložba UN-a o Jasenovcu 2018. koju je kustosirao Greif i sponzoriralo srbijansko Ministarstvo vanjskih poslova. Ubrzo je uslijedila knjiga na više od 700 stranica “Jasenovac: Auschwitz na Balkanu”, gdje je Greif rekao da su njegovi napori dio “srpsko-židovskog bastiona protiv revizionizma”.

Greif je u knjizi zasluge za svoj prvi susret sa Srbima dao dužnosniku izraelskog Ministarstva vanjskih poslova te je naveo da je izraelski veleposlanik u Beogradu bio prisutan kada je u ime “Shem Olama” potpisao memorandum o razumijevanju s Beogradom.

Greif je tvrdio da su hrvatske ustaše čak nadmašile njemačke naciste u svojoj zloći i krvožednosti, suprotstavljajući statistiku o Auschwitzu i Jasenovcu na naslovnim stranicama i naglašavajući različite procjene broja poginulih na način koji se čini da izjednačava dva logora.

Citirao je i procjene da bi broj poginulih u Jasenovcu, gdje su većina žrtava bili etnički Srbi, mogao biti čak 1,4 milijuna, premašivši čak i Auschwitz, iako je broj koji je promovirao u nizu medijskih istupa znatno manji.

“Rekao bih da je minimalni broj 700.000, a možda i više”, rekao je na srpskoj televiziji 2019. “Dakle, ovo je početni broj. Možda oko 800.000 Srba, 40.000 Židova.”

Srpski narativ i demantij moderne znanosti

Ali ovu je procjenu diskreditirala moderna znanost, rekao je povjesničar Yad Vashema Rob Rozett, koji je dodao da se Greifova procjena temelji na napuhanim brojkama koje je proizvela komunistička jugoslavenska vlada nakon Drugog svjetskog rata.

Znanstvena zajednica, uključujući Yad Vashem, “odbacila je te brojke”, a Greifovi zaključci “su daleko izvan onoga što znanstvenici ovih dana smatraju legitimnom raspravom”, rekao je Rozett.

Ernest Herzog, direktor operacija Svjetskog židovskog kongresa rođen u Beogradu, prisjetio se posjeta Greifa 2019. gdje je povjesničar pokušao pridobiti podršku Kongresa za događaj Jasenovac u Jeruzalemu. Herzog je rekao da je odbio ponudu jer vjeruje da je Greif samo predstavio “srpski nacionalistički narativ”.

“Nisam bio siguran da je svjestan u što se upušta”, rekao je Herzog. “Nije da ja mislim da je nekakav varalica, ali samo mislim da je završio na krivoj strani povijesti što se ovoga tiče jer na Jasenovcu nije istražio sve puteve i istraživao, a potpuno je odbacio sav rad rađen 80-ih i 90-ih.”

Čak se i Zuroff ne slaže s Gideonom

Efraim Zuroff iz Centra Simon Wiesenthal, koji se u Greifovoj knjizi spominje kao stručnjak, imao je drugačije mišljenje.

Osvrćući se na odlikovanja koje je Greif dobio od Srbije – uključujući zlatnu medalju za zasluge u zemlji 2019. – Zuroff je rekao da, iako nije mogao identificirati Greifove motive, „čini se jasnim da je dobio nagrade različitih vrsta i možda su te nagrade motivirale da proizvodi robu kakvu žele vidjeti ljudi koji su mu dali nagrade.

“Pitanje je što ste spremni učiniti da dobijete te nagrade”, rekao je Zuroff, dodajući da je “tužno vidjeti što se dogodilo ovoj osobi”.

Sa svoje strane, Greif je izgledao razjaren kritikama na njegov račun, požalivši se u izjavi za Haaretz na “opako poticanje” i “teroristički pritisak” za koji je rekao da uključuje 23 prijetnje smrću posljednjih godina.

“Ne poznajem ijednog povjesničara u cijelom svijetu koji živi u sjeni prijetnji smrću samo zato što iznosi svoje mišljenje”, ustvrdio je Greif i dodao da njegovo istraživanje o Jasenovcu nije dio ugovora o suradnji koje je potpisao, a koji su “standardni ugovori za akademsku, obrazovnu, pedagošku i istraživačku suradnju”.

Njegove knjige “nije financirao nijedan ured srpske vlade, i nitko osim mene nije imao utjecaja na njihov sadržaj”, tvrdi. “Nisam primio nikakvu uplatu, niti jedan šekel, niti jedan euro, niti jedan dolar.”

Odbacivanje brojke od 1.4 milijuna žrtava

Odbacujući broj od 1,4 milijuna žrtava kao nerealan, Greif je rekao da “statistička pitanja poput broja žrtava manje tiču ​​i da su za mene sekundarna, prije svega zato što je moja pažnja posvećena svijetu žrtve”. Rekao je da je svoj rad temeljio na brojnim djelima koje je prije nekoliko desetljeća objavio Yad Vashem, a koje smatra “najpouzdanijim i najutvrđenijim izvorima”.

Dodao je: “Nemam interesa smanjiti ili povećati broj ubojstava u Jasenovcu. Pokušavam odabrati što realističnije i najvjerodostojnije podatke koji su mi dostupni.”

Jedan izvor koji je spomenuo bio je Memorijalni muzej holokausta Sjedinjenih Država, za koji je rekao da je broj poginulih u Jasenovcu iznosio 500.000.

Emil Kerenji, znanstvenik iz muzeja, rekao je da je u hrvatskom logoru ubijeno između 77.000 i 99.000 ljudi, što je broj u skladu s procjenom Ive Pejakovića, voditelja spomen-područja Jasenovac u Hrvatskoj. Rekao je da njegova baza podataka trenutno sadrži imena preko 83.000 žrtava.

Izraelsko Ministarstvo vanjskih poslova ga se ne sjeća

“Dr. Greif nije radio nikakvo istraživanje o broju žrtava logora Jasenovac. Koliko sam shvatio, on je jednostavno citirao procjenu od 700.000 ili više žrtava, što su bile službene brojke žrtava u vrijeme Jugoslavije”, napisao je Pejaković u mailu.

“Tako je zanemario sva nova istraživanja koja su rađena posljednjih godina i desetljeća. Ne postoji metodologija ili istraživanje koje bismo mogli komentirati.” Ono Academic College, gdje Greif predaje povijest, distancirao se od kontroverzne knjige znanstvenika o Jasenovcu. U priopćenju je navedeno da iako se njegov logo pojavio na naslovnici Greifove knjige, on nema nikakve veze s tim.

U međuvremenu je izraelski dužnosnik osporio Greifovu tvrdnju da mu je Ministarstvo vanjskih poslova omogućilo sklapanje sporazuma o suradnji s Beogradom.

“Ne sjećamo se da smo ga ikada doveli u vezu sa Srbima”, rekao je dužnosnik”, završava članak objavljen u Haaretzu.

Diskreditirana izložba o Jasenovcu, bila je najveća do sada

Inače, 2016. u New Yorku je održana 15. konferencija o Jasenovcu u organizaciji Jasenovac Research Institut (Institut za istraživanje Jasenovca), na kojem je sudjelovao Gideon Grief kao povjesničar i na kojem su govorile žrtve Jasenovca koje žive u Americi.

Prema newyorškom popisu Jasenovac Research Instituta u tom je logoru bilo oko 650.000 žrtava. Prema dostupnim informacijama, iza tog Instituta nalazi se bivši diplomat SFRJ dr. Milan Bulajić, dugogodišnji rukovoditelj Muzeja genocida u Beogradu i predsjednik Srpskog Fonda za istraživanje genocida, navodi Robert Frank u Novom listu.

Godine 2017. Grief je napravio izložbu u New Jerseyju i to u suradnji s Emirom Kusturicom, predstavnicima Srba i Židova koji su preživjeli koncentracijski logor u Jasenovcu i predstavnicima srpske vlade.

Njegova izložba u UN-u koja je sada u potpunosti diskreditirana je bila najveća svjetska izložba o Jasenovcu postavljena sa sedam tona opreme i eksponata.

Izvor: narod.hr/haaretz.com

https://narod.hr/svijet/raskrinkan-povjesnicar-koji-manipulira-s-podatcima-o-jasenovcu-njemacka-mu-oduzela-odlikovanje-izrael-ga-demantira

Josip Pečarić


Podjeli
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Politika