Podjeli

Kao što se očekivalo izbor dosadašnje zastupnice SDSS-a Anje Šimprage za novu potpredsjednicu Vlade koji položaj je dosad obavljao Boris Milošević izazvao više reakcija u javnosti. Prije svega instaliranje Anje Šimprage na dužnost potpredsjednice Vlade zadužene za društvene djelatnosti i ljudska prava još je jedan dokaz sluganskog položaja premijera Andreja Plenkovića prema čelniku Srpskog narodnog vijeća i saborskom zastupniku te vođi svojevrsne “pete kolone” Miloradu Pupovcu.

Izrazito upitnu lojalnost prema hrvatskoj državi u kojoj je dobila visoku dužnosničku poziciju Anja Šimpraga je nakon što ju je predsjednik Suverenista Marijan Pavliček isprovocirao pitanjem smatra li vojnoredarstvenu akciju “Oluja” legitimnom operacijom Hrvatske vojske. Ona je ponovila staru Pupovčevu mantru da “Oluja” za Srbe i Hrvate ne može predstavljati isto čime je prekršila prisegu koju je dala još kao zastupnica u Hrvatskome saboru kao zamjena za Borisa Miloševića. Za podsjetnik ta prisega glasi: “Prisežem svojom čašću da ću dužnost zastupnika u Hrvatskom saboru obnašati savjesno i odgovorno i da ću se u svom radu držati Ustava i zakona i poštovati pravni poredak te da ću se zauzimati za svekoliki napredak Republike Hrvatske.” Odmah se postavlja ključno pitanje je li Anja Šimpraga časna politička osoba, jer negirajući “Oluju” kao  “pravednu i legitimnu, obrambenu i osloboditeljsku” negira Ustav, zakone i pravni poredak hrvatske države kojoj je temelj Domovinski rat s “Olujom” kao završnim udarcem fašističkoj velikosrpskoj agresiji na Republiku Hrvatsku.

Problematično imenovanje članice SNV-a čak na dužnost potpredsjednice Vlade ponukalo je i druge političke osobe da reagiraju, pa je tako nezavisna zastupnica Karolina Vidović Krišto uoči njezinog imenovanja podsjetila  premijera Plenkovića da je “toliko Hrvata srpske nacionalnosti branilo Hrvatsku, vi je niste branili, a sada predlažete osobu koja veliča Ratka Mladića, a negira Oluju”, Reagirali su pored ostalih predsjednik Nacionalnog vijeća Srba u Hrvatskoj Nenad Vlahović te vukovarski branitelj srpske nacionalnosti i zatočenik srbijanskih logora Predrag Mišić koji su također doveli u pitanje politički integritet Anje Šimprage. Vukovarski branitelj Tomislav Josić s pravom se u jednom televizijskom intervjuu upitao kako se moglo dogoditi da umjesto  progonjene vukovarske “djevojčice u plavom kaputiću” Željke Jurić Mitrović u Vladu ulazi “djevojčica s traktora” čija je obitelj sudjelovala u agresiji n Hrvatsku.

Nova Pupovčeva uzdanica koja je nedavno u Hrvatskome saboru srcedrapateljski govorila o svojem iskustvu kao djevojčice kad je sa svojom obitelji traktorom pobjegla iz Hrvatske da bi se vratila 1999. godine, dobila je znakovitu potporu dva istaknuta čelnika SDP-a Peđe Grbina i Arsena Bauka. Predsjednik SDP-a Peđa Grbin je za legitimno i legalno pitanje postavljeno u povodu ovog imenovanja Andreju Plenkoviću optužio zastupnicu Karolinu Vidović Krišto da krši Ustav, iako ga je upravo on kršio osporavajući zastupnici ustavno pravo da iznese svoje mišljenje. I čak joj za to mišljenje kazao da se srami.

Kad se postavlja pitanje je li apsurdno da mali broj hrvatskih Srba odnosno 12 posto od ukupnog broja Srpske nacionalne manjine ima toliki utjecaj na Plenkovićev HDZ odnosno na njegovu forsiranu većinu u Saboru ne treba zanemariti ni prešutnu, pa i javnu potporu koju izboru Anje Šimprage daje oporbeni SDP. Ne radi se samo o Peđi Grbinu. Predsjednik saborskog kluba SDP-a Arsen Bauk išao je ovom prilikom i dalje od HDZ-a. Reagirajući na izjavu Marijana Pavličeka da Anja Šimpraga drži da Hrvati i Srbi ne gledaju isto na “Oluju”:  izjavio je sljedeće “Ne vidim da je to što je rekla, kada gledamo cjelokupni hrvatski i srpski narod, daleko od istine. Sigurno je da pogled s različite strane na taj povijesni događaj nije jednak. Ono što je ustavna obveza svih koji prisegnu na Ustav i zakone je da ih poštuju”. Ovdje je Arsen Bauk najmanje dvaput osporio Ustav Republike Hrvatske.

Kao prvo, utvrdio je da u Hrvatskoj postoji “Srpski narod”. Činjenica je međutim  da je “Srpski narod” prestao postojati u hrvatskoj državi onog trenutka kad je Hrvatska kao priznata država međunarodne zajednic usvojila novi Ustav i uspostavila demokratski poredak koji nikad nije vladao za vrijeme komunizma. U komunističkoj Jugoslaviji “Srpski narod” postojao je ustavnopravno u tadašnjoj SR Hrvatskoj, jer su jugohrvatski komunisti dozvolili Srbima u Hrvatskoj da, iako ih je bilo samo 12 posto, u vladajućim strukturama od politike do kulture imaju mnogo veći utjecaj. Paradoksalno je da danas kad je u Hrvatskoj ostalo samo 4 posto pripadnika Srpske nacionalne manjine jedan manji dio te manjine pod vodstvom vođe njihove “pete kolone” na čelu s Miloradom Pupovcem ima čak razmjerno  veći utjecaj na hrvatsku politiku nego što ga je imao za vrijeme komunističke Jugoslavije. Toga bi trebao biti svjestan svaki zastupnik HDZ-a koji je glasovao u Saboru za Anju Šimpragu. O Arsenu Bauku je uzaludno govoriti jer je on kao i većina preostalih esdepeovaca još uvijek ušančen u jugohrvatski komunistički mentalitet pa tako u 12 posto Pupovčevih sabotera hrvatske države vidi “Srpski narod” u Hrvatskoj. Nitko na tu Baukovu diverziju nije reagirao, kao što nitko nije reagiro ni na Baukovu povredu Ustava, jer ako je prisegnuo na Ustav kao što je to učinila i Anja Šimpraga, onda se on mora poštovati. Po Ustavu i zakonu kad je u pitanju Domovinski rat temeljna pozicija treba biti da je on bio . “pravedan i legitiman, obrambeni i osloboditeljski”, a u Saboru ne bi smio sjediti nitko tko smatra poput Arsena Bauka ili potpredsjednice Vlade Anje Šimprage da taj rat nije bio “pravedan, legitiman, obrambeni i osloboditeljski”. Negiranje takvog karaktera Domovinskog rata jednostavno rečeno spada u akt subverzije..

Vjekoslav Krsnik


Podjeli
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Politika