Podjeli

Jučerašnja objava rejtinga političkih stranaka za veljaču 2021. godine mnoge je ostavila u čuđenju, posebno one koji prate rad umirovljeničkih stranaka. Jučerašnji su rezultati naime prvi takvi u dugogodišnjem nizu objava mjesečnih rejtinga političkih stranaka bez rezultata za neku od umirovljeničkih stranaka. Za dvije koje su prepoznate na nacionalnoj razini (SU i BUZ), a nisu parlamentarne, to i nije ništa neobično jer anketom nisu ni obuhvaćene, no činjenica da u jučerašnjoj objavi nema rezultata za HSU je mnoge iznenadio.

Da li je moguće da je rejting HSU-a koji se već dugo vrti između standardnih 1 – 2% uz poneko minimalno odstupanje poput onog za prosinac 2020. kada je bio 2,3%, pa onda već slijedeći odnosno prošli mjesec malo pao na 2,1% što bi uz prikazani angažman, u prvom redu novog predsjednika HSU-a vjerojatno nastavio padati i ovaj mjesec, no sasvim sigurno ne toliko da ostane nezabilježen odnosno 0%.

Svi koji prate rad političkih stranaka sasvim sigurno znaju i da jučer ne/prikazani rejting HSU-a ne odgovara stvarnom stanju, no ono što treba zabrinuti HSU je činjenica da jučerašnja objava rejtinga dolazi u najgorem mogućem trenutku, trenutku u kojem se dogovaraju lokalne koalicije. Uz ovakav rezultat i uz činjenicu da je na predstojećim lokalnim izborima broj članova predstavničkih tijela smanjen jasno je da će dosadašnji koalicijski partneri manjih stranaka to iskoristit u smislu da će smanjenje vijećnika uglavnom ići na njihovu „štetu“. Nakon jučerašnjih rezultata jasno je će doći do smanjenja i broja članova HSU-a u predstavničkim tijelima.

Nadam se da su nakon jučerašnje ankete sada konačno svi u HSU-u, posebno predsjednik Veselko Gabričević, shvatili zašto sam od 03. prosinca 2020. onako snažno zagovarao promptni i aktivni pristup projektu udruživanja umirovljeničkih stranaka. Umjesto da smo zajedničkim snagama uz pojačan zajednički angažman u javnom prostoru sada došli na rejting od 3 – 4% i imali potpuno otvoren put za ozbiljno povećanje broja mandata u predstavničkim tijelima JLS kolega Gabričević je bez ikakve najave ili obrazloženja nakon preuzimanja HSU-a naglo „povukao ručnu“ tako da sada imamo to što imamo. Mogu samo kazati kao je šteta još jedne propuštene prilike….

Od unutarstranačkih izbora u HSU-u čekamo da se HSU pokaže kao stranka koja okuplja, kao i od novog predsjednika da se političkim potezima pokaže kao lider umirovljenika. Rejtinzi HSU-a u protekla tri mjeseca daju jasne odgovore na puno pitanja…

U Zagrebu, 26.02.2021.

Predsjednik BUZ

Milivoj Špika

 


Podjeli
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Politika