Podjeli

Malo je tko uspio dobiti takvu medijsku propagandu kao – „Kumek“. Riječ je o dugometražnom filmu scenarista i redatelja Darija Juričana, inače autora i sličnih filmova o Miroslavu Kutli i Ivici Todoriću. Ovog puta na „jelovniku“ ovog skromnog „filmadžije“ našao se životopis, ili bolje rečeno navodne kriminalne radnje gradonačelnika Grada Zagreba Milana Bandića.

Film je na redovnom repertoaru u kinima diljem Hrvatske.

Sedam dana se prikazuje i u koprivničkom kinu Velebit. Prvih dana bilo je nekoliko posjetitelja, a kad je moja malenkost bila nazočna ovom „spektaklu“ u dvorani nas je bilo svega – troje. Negdje na pola filma, dva su tiho napustila dvoranu. Prava je „jeza“ kad sam ostanete u dvorani koja prima više od 200 posjetitelja, ali trebalo je ostati i pogledati ovo napuhano „remek-djelo“.

Kao prvo, ono što stane recimo u jedva 15-20 minuta, nadobudni je redatelj razvukao čak u 84 minute. Nismo ništa saznali novo, a poglavito nema scena koje bi ostale zapamćene. Film je više nalik „domaćoj“ proizvodnji. Od svega pomalo. Nabrajanje nekih navodnih Bandićevih kriminalnih radnji, ništa posebno. Više se „slikao“ sam autor nego njegova „lovina“.

Prosječan gledatelj teško može shvatiti što su uistinu krivi ljudi koji se vrzmaju oko Bandića, tim prije jer takvu „ekipu“ kakvu ima gradonačelnik Zagreba manje-više ima svaki gradonačelnik u Hrvatskoj.

Bandić, kaže Juričan, ima Holding u kojem zapošljava svoje „glasače“, a drugi gradonačelnici također imaju desetak tvrtki u vlasništvu grada, pa – nikome ništa.

Film je navodno sniman čak četiri godine, s ciljem da prikaže četiri desetljeća Bandićeva djelovanja. Za to vrijeme autor i njegovi suradnici mogli su pronaći nešto šokantno, ali su se uglavnom zadržali na onom već viđenom i – dosadnom.

Naime, ako je Bandić kriv, prava je šteta što nam Juričan nije objasnio kako uspijeva tolike godine biti i dalje „prva violina“ Grada Zagreba, kako to da ga ni jedan političar i politikant ne mogu skinuti s trona, ili još bolje kako to da navodne brojne kaznene prijave protiv njega odlaze kao voda ispod mosta!

Bilo bi bolje da je napravio film o tima koji ne procesuiraju, koji jedan dan s gradonačelnikom piju kavu, ili nose mu u stanove ekskluzivni namještaj, a drugi ga pokušavaju goniti, sve po onom – lovimo ga  da ga ne ulovimo!

Ima tu i nekih igranih scena, ali sve je to na razini amaterizma.

Bandiću ovaj projekt ne će ni malo štetiti (što je bila namjena i svrha). Kad je u Zagrebu održana premijera filma i kad je gradonačelnik došao, a nije želio ući u dvoranu, imao je i pravo- samo bi se dosađivao.

Dok većina drugih filmova završava s „The End“ ovaj na kraju „pet“ minuta prikazuje brojna imena ljudi, ali i tvrtki koje su pomogle „rušiti“ zagrebačkog hrasta.

Sve u svemu, dvojka bi bila dovoljna.

Gledatelje se ipak ne može prevariti.

Nu, sada od  ovog skromnog autora očekujemo i jedan film u kojem će prikazati život i (ne)djelo nekog ekstremno lijevog kriminalca i bogatuna, odnosno da  Dario Juričan ode tražiti osobnu iskaznicu recimo na ime Tedeschi, Jovanović, Pusić, Mesić, Goldstein, Končar, Linić, Obersnel, Milorad Pupovac…, ili pak da se pretvori u nekog od 120 hrvatskih super milijunaša i  „kampira“ i pred nekih od njihovih prozora.

Mladen Pavković


Podjeli
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Politika