Podjeli

Na žalost većine umirovljenika, posebno onih sa nikakvim ili pak premalim mirovinama za normalan život ili onih koji jedva preživljavanju, njihova budućnost je vidljiva u ogledalu vlastite prošlosti, a to znači da mogu očekivati samo još lošije dane.  Da je tome tako ima dosta razloga, no jedan svakako pada i na leđa umirovljeničkih stranaka koje solirajući nemaju nikakve šanse biti neki važni politički faktor.

U desetom sazivu Hrvatskog sabora biti će i ovaj puta samo jedan zastupnik iz umirovljeničkih stranaka, ali se slobodno može kazati i ni jedan zastupnik umirovljenika. Birači su opet, i sa punim pravom, jasno kazali što misle  o našem nejedinstvu, baš kao što su jasno rekli u anketama koncem prošle godine što o misle o nama kada se okupljamo sa ciljem ujedinjenja. Samo potpisivanje Sporazuma o suradnji HSU, BUZ, DSU i USiB-a u studenom prošle godine je rejting HSU-a sa 1% u samo nekoliko tjedna gurnulo preko 3% sa jasnim naznakama daljnjeg rasta, što je bilo sasvim očekivano i planirano.

Sa cijelim nizom velikih umirovljeničkih udruga koje su bile spremne podržati projekt ujedinjenja, i sa kojima je već sve bilo spremno za potpisivanje Sporazuma o suradnji, rejting bi se sasvim sigurno do proljeća  popeo i do magičnih 5% što bi već otvaralo realnu mogućnost i za samostalni izlazak na parlamentarne izbore. No čak i da se u navedenom slučaju sa rejtingom oko 5% i ne odlučimo na samostalni izlazak na izbore jasno je da navedeni rejting u bilo kojoj koaliciji donosi sigurnih 4 – 6 saborskih mandata, još toliko graničnih ili zamjenskih i sasvim sigurno ministra rada i mirovinskog sustava.

I onda u trenucima kada je na pragu proljeća trebalo najviše povući dogodila se izdaja onoga koji je formacijski bio na čelu cijelog projekta, Silvana Hrelje koji nas je bez ikakve najave, opravdanog razloga, ili bilo kakve naznake doslovno preko noći sve „prodao“ za jedan jedini saborski mandat kojim ga je kupio SDP, baš kao što ga je na gotovo isti način „kupio“ i prije 10 godina za tada tri saborska mandata.  Da Hrelja nije srušio projekt koji smo započeli u studenom 2019. danas bi u ovom desetom sazivu Hrvatskog sabora sasvim sigurno bilo 3 – 5 umirovljeničkih predstavnika sa izvornim mandatom i još isto toliko zamjenskih, od kojih najviše jedan izvorni i po koji zamjenski ne bi bio iz redova HSU-a, ali to kao što svi znamo, na žalost 1,2 milijuna umirovljenika nije prošlo.

Ne treba se nakon svega, niti može, bilo tko od nas čelnika umirovljeničkih stranaka i udruga izuzimati od odgovornosti radi neuspjelog udruživanja pa bila ta nečija odgovornost mizernih 0,01% ili pak 99,99%, ali ono što treba odmah je prihvatiti činjenicu da udruživanje nema alternativu, kao i da to treba biti osnova za sve što dalje slijedi, kao i da nitko u procesu udruživanja ne može postavljati nikakve uvjete prema bio kome.

Dakle hitno treba otvoriti potpuno novu stanicu u djelovanju umirovljeničkih stranaka i udruga kako bi se sa procesom ujedinjavanja krenulo još jednom iz početka, i to što prije.  Dok se to ne dogodi neće biti nikakvih pomaka, i biti ćemo potpuno zasluženo svi kažnjeni od birača, što je i sasvim razumljivo jer njih ne zanimaju naši stranački ili osobni prijepori. Za njih smo svi mi isti odnosno samo oni koji se ne mogu dogovoriti, jer se svi „borimo za fotelje“, što dakako nije istina, no birače to uopće ne zanima.

Parlamentarni izbori su završili 05.07. i od toga dana počinje priprema za novu izbornu „utakmicu“ koja će se odvijati slijedeće godine u svibnju, i opet sa istim igračima na terenu. Pitanje za sve umirovljeničke stranke i udruge je: Želite li i dalje nastaviti igru svatko za sebe i svoje interese ili mislite da je ipak vrijeme za neku veću i odgovorniju razinu, razinu koja bi obuhvatila i interese umirovljenika….

BUZ je tu sa vama, i uvijek spreman za suradnju, na preostalim umirovljeničkim strankama i udrugama je da se odluče……

 

U Zagrebu, 07.07.2020.

Predsjednik BUZ

Milivoj Špika


Podjeli
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Politika