Podjeli

U ime Kluba Hrvatskih suverenista zastupnik Željko Sačić danas je na aktualnom prijepodnevu uputio pitanje predsjedniku Vlade, Andreju Plenkoviću: Kada će Vlada Republike Hrvatske postaviti zahtjev za nadoknadu ratne štete?

Poštovani predsjedniče Vlade, gospodine Plenkoviću kao što vam je poznato još ’96. godine sklopljen je sporazum o realizaciji odnosa Republike Hrvatske i Republike Srbije. Između ostalog u tom sporazumu članak sedmi, spominje da se u roku 6 mjeseci treba pristupiti sklapanju sporazuma o nadoknadi ratnih šteta, obeštećenja itd., to je ’96. bila.

Hrvatska je podnijela tužbu Međunarodnom sudu u Haagu, 2015. godine je taj sud donio, između ostalog po sadržaju presude kao što vam je poznato u završnom dijelu govori da potiče, ohrabruje i na svaki način intenzivira pregovore sukobljene, tužene strane da riješe pitanje obeštećenja iz ratova. Vi ste u jednom kobnom susretu za gospođu Kolindu Grabar Kitarović 2018. godine kad je Aleksandar Vučić došao u Zagreb na margini tog susreta održali sastanak s predsjednikom Republike Srbije i na oduševljenje svekolike hrvatske javnosti domoljubne postavili pitanje ratne odštete. Nažalost odgovor ste dobili takav kakav ste dobili, između ostalog Vučić vam je odgovorio da i on postavlja to pitanje.

U međuvremenu, gospodin Bošnjaković je primio gospođu Nelu Kuburović ovdje prije godinu dana, ministricu pravosuđa Republike Srbije to pitanje uopće nije postavljeno, a ratna šteta iznosi više od 43 milijarde EUR-a što materijalna, što nematerijalna.

Gospodine Plenković, Vlada Republike Hrvatske je trebala učiniti i moglo se učiniti i više. I primjerice nama stoje na raspolaganju mnogi instrumenti i kako za mirno rješavanje spora s pregovorima diplomatskim, političkim, dobrosusjedskim, kako ih već zovete, ovaj s Vladom Republike Srbije jer za to je davno prošao trenutak, a s druge strane postoje i određeni međunarodno pravni instrumenti, od arbitraža i dalje, određeni postupaka.

Al najvažnije g. predsjedniče vlade, vaša ministarstva, u ovoj godini, 2020., Ministarstvo vanjskih poslova, Ministarstvo pravosuđa ograničava i sugerira hrvatskim sudovima da na zahtjev očajnih ljudi, logoraša srpskih koncentracijskih logora ili drugih žrtava ne postupa na način kako to oni postave u tužbenom zahtjevu u RH gdje tuže, znači Republiku Srbiju za nadoknadu štete obeštećenja, a vaša ministarstva im sugeriraju sudovima da odbace te tužbe je l’ da nisu nadležni, što nije točno i međunarodna praksa to odbacuje.

Cijeli govor možete pogledati na linku:

https://www.facebook.com/watch/?v=1069556170149925

Hrvatski sabor

Klub zastupnika Hrvatskih suverenista

Trg Sv. Marka 6

10000 Zagreb

T.: + 385 1 45 69 523

F.: + 385 1 63 03 014

E.: [email protected]


Podjeli
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Politika