Podjeli

Ovo je prvi put u novoj hrvatskoj povijesti da se SABA RH ispričala nekom tko piše faktografski točnu istinu za razliku od njihovog portala koji  objavljuje klevetničke tekstove pune neistina i govora  mržnje. Istina je pobijedila laž!

Na blogu hrvatskepravice U potrazi za istinom od 2017.godine analiziram i komentiram hrvatsku povijest, tradiciju, politička i društvena zbivanja, vjerske i gospodarske teme , uvijek sa pozicije da je Istra moj zavičaj, a domovina Hrvatska, pozicije pluralizma i demokracije,  slobode, jednakosti,  ravnopravnosti, poštivanje prava čovjeka, vladavina prava i demokratskog  višestranačkog  sustava vrijednosti.

Svaki moj tekst argumentiran je, sa fusnotama i fotografijama kojima dokazujem točnost i istinitost svojih stavova.

I onda se na portalu SABA RH pojave tekstovi izvjesnog A.Č , puni govora mržnje, primitivnih i prostačkih izraza, uvreda i kleveta kojima  se obrušio  na mene osobno gomilom nedokazanih i ničim potkrijepljenih optužbi, sa pozicija rigidnog jugo-komunizma, titoizma i Titovog kulta ličnosti, jednoumlja, progona i kleveta.

Kao da još uvijek živimo u Jugoslaviji, po jugoslavenskim vrijednostima.

Obratila sam se državnim institucijama, Agenciji za elektroničke medije, MUP-u i DORH-u. Dobila sam Rješenje od DORH-a da oni po službenoj dužnosti ne mogu ništa poduzeti, jer nema direktnih prijetnji smrću, ali ima elemenata za privatnu tužbu protiv časti i ugleda po Kaznenom  zakonu:

članak 147.: Uvreda, članak 148.: Sramoćenje  i članak 149.: Kleveta.

U pokušaju da te tekstove dovedem u okvir argumentirane rasprave vidjela sam da je nemoguća svaka argumentirana rasprava sa autorom i onda obratila pozornost na portal koji je odgovoran što takve tekstove objavljuje.

Uredništvo se nije potrudilo pratiti zakonske propise, pa su prekršili  Zakon o elektroničkim medijima ne prijavivši portal Agenciji za elektroničke medije, tako da je portal radio piratski i kao piratski portal dobivao sredstva iz proračuna Ministarstva hrvatskih  branitelja. U međuvremenu su prijavili portal Agenciji za elektroničke medije, ali su i dalje objavljivali gnjusne tekstove A.Č. ne ogradivši se ničim od njih.

Takve neargumentirane i lažne objede više nisam htjela podnositi, prešlo je sve granice čak i ljudskosti i odlučila se za tužbu.

Iskreno sam i u dobroj namjeri da se problem riješi, kontaktirala  uredništvo portala sabh.hr , koje je shvatilo da su u problemu i prihvatilo suradnju.

Nije mi bio cilj izvući materijalnu korist od tužbe, meni njihov novac ne treba, jer znam da se financiraju iz Proračuna, kojeg svi mi punimo. Cilj mi je bio da se iz javnog prostora makne govor mržnje i neargumentirani, paušalni napadi na ljude i portale zbog drugačijeg svjetonazora.

Uslijedila je isprika putem maila, a potom i javno na portalu.

Ispriku je uredništvo portala sabh.hr uputilo samo meni osobno, sa obvezom da se citiram“ ubuduće takvi tekstovi Armanda Černjula neće objavljivati na portalu sabh.hr“ Međutim vidim da je njihovo jamstvo kratko trajalo i da je novi tekst A.Č. na portalu sabh.hr  11.svibnja uz ogradu uredništva osvanuo.

A evo o kojim i kakvim  tekstovima se radi, pa neka čitatelji prosude sami

-31.svibnja 2022.godine objavljen je   tekst: https://sabh.hr/tragom-televizijske-emisije-prva-tragedija-koju-je-prikazala-rainews24-o-eksploziji-na-pulskoj-plazi-vargarola-18-viii-1946-gdje-je-poginulo-64-kupaca-i-vise-od-100-ranjenih-novinari-povjesnic/  na portalu 342 dana

-07.srpnja 2022.godine objavljen je  tekst: https://sabh.hr/ultradesnicarski-tjednik-hrvatski-fokus-proglasio-klevetnicku-blogericu-i-kolumnisticu-hrvatskom-heroinom-koja-spasava-hrvatsku-istru/  na portalu 305 dana

-14.srpnja 2022.godine objavljen je  tekst: https://sabh.hr/ultradesnicarski-i-proustaski-mediji-nastavljaju-klevetati-saba-rh-i-povjesnicare-prof-dr-sc-ivu-goldsteina-i-prof-sc-hrvoja-klasica/   na portalu 298 dana.

-8. kolovoza 2022.godine objavili ste tekst:  https://sabh.hr/proustaski-hrvatski-tjednik-iz-zadra-godinama-objavljuju-tekstove-o-zlocinima-tita-komunista-i-partizana-ali-presucuju-krvolocne-pokolje-ustaske-ndh/  na portalu 273 dana

-16.kolovoza 2022.godine objavili ste tekst https://sabh.hr/lili-bencik-blogerica-i-tzv-kolumnistica-brojnih-proustaskih-medija-u-hrvatskoj-i-bih-nastavlja-sotonizirati-saba-rh-tita-komuniste-i-partizane/ na portalu 265 dana

-13.travnja 2023.godine objavili ste tekst: https://sabh.hr/poluistine-i-zlocudne-dezinformacije-lili-bencik-o-povijesnim-dogadajima-u-istri-i-titovim-zlocinima-u-trstu/

Kroz sve tekstove napada na mene osobno ; „ Nastavit ću se pozabaviti s Lili Benčik, blogericom i tzv. kolumnisticom…“ POZABAVITI će se sa mnom, kao da sam ja njegovo privatno vlasništvo?

„Po tekstovima koje je objavila i koji su nezakoniti, već je zaslužila ukupno 30-ak godina zatvora i odštete u visini najmanje 200.000 kuna!“  Sabh.hr objavi takav tekst  bez provjere  po čemu su nezakoniti,  po kojem Zakonu i u kojem to zakonu piše visina kazne zatvora i visina novčane kazne?

„Potom je nastavila pisati i objavila kobasičasti tekst, ispisujući imena i prezimena velikog broj osoba koja su nastradala pod jugoslavenskom vlašću, to izmrcvari čitatelje“

Ovdje čak i priznaje zločine pod „jugoslavenskom vlašću“ ali ne pokazuje ni minimum empatije za žrtve, nego „ kobasičasti tekst… izmrcvari čitatelje“-strašno!?

Ilustracije radi  samo dio njegova „bogatog“ rječnika :

 • filo i ustašoidna Hrvatica
 • najokorjelija i iskvarenija Hrvatica iz Istre
 • simptomatična i vrlo nezgodna blogerica
 • psihijatrijski slučaj
 • falsifikatorica i lažljiva blogerica
 • krivotvoriteljica povijesnih događaja
 • umobolni bolesnik
 • floskule i prevrtljive tekstove
 • pripadam fašističkoj kasti
 • mrziti i samo mrziti antifašističke borce i antifašiste
 • degutantna i mrzovoljna Lili Benčik
 • poznata klevetnica
 • prepotentna mrziteljica antifašizma

Pišem :

 • povijesne krivotvorine i
 • širim zloćudne dezinformacije
 • blogerica i tzv. kolumnistica i istraživačica povijesti Istre desničarskih, ultradesničarskih i proustaških medija opet bljuje…
 • sotonizira iz brojnih proustaških medija
 • blogerica non-stop je u potrazi za lažima i falsifikatima
 • svaštarije koje objelodanjuje

Objede bez ijednog dokaza, citata ili fusnote , kojim dokazuje svoje riječi.

Na par događaja ću se osvrnuti, istine radi, jer A.Č. optužuje teškim riječima koje nemaju opravdanja:

 • U tekstu o Joakimu Rakovcu, napisala sam da su ga ubili njegovi, zbog povezanosti sa istarskim svećenstvom. Zamjerali su mu da je prijatelj sa svećenikom Zvonimirom Brumnićem kojeg su partizani osudili na smrt, pa ga je biskup Radossi sklonio u Bazovicu kraj Trsta, a nosio je u džepu molitvenik Otče budi volja tvoia , biskupa Jurja Dobrile. Tu povezanost sa istarskim svećenstvom komunisti mu nisu oprostili. Priču o sumnjivoj smrti svoga oca potvrdio je njegov sin, pisac, Milan Rakovac , sin Joakima Rakovca u dokumentarnom filmu MILAN, jasno je rekao da sumnja u službenu verziju kako je umro njegov otac. Jer od cijele ekipa koja je kao upala u zasjedu, samo se njegov otac nije vratio!

https://mojtv.net/kanal/tv-program/310/htv3/2023-01-10/emisija/116075132/u-ime-oca–milan-dokumentarna-serija13

 • Što se tiče događaja u Trstu u 40 dana 1945.godine, okupacije JNA i počinjenih zločina, citirala sam dr. Milotića, kojega je papa Franjo odlikovao visokim odlikovanjem  viteza Reda svetog Grgura Velikoga, za izniman doprinos u promicanju kanonsko-pravne znanosti u Republici Hrvatskoj i proučavanju povijesti Crkve u Istri.

Prof. dr. sc. Ivan Milotić autor  je više od stotinu znanstvenih i stručnih članaka te više knjiga iz područja rimskog, rimsko-kanonskog, crkvenog, građanskog, trgovačkog i upravnog prava te jezika u pravu, stručniji je vjerodostojniji od sabh.hr i A.Č.

https://www.youtube.com/watch?v=pl67vOFeveA

U 10,03 minuti dr. Milotić jasno kaže da  su Titovi komunisti  pobili oko 15 000 ljudi u 40  dana okupacije Trsta , a među njima i nekoliko savezničkih časnika, što je izazvalo uzbunu kod Saveznika.

Posebno naglašavam članak u kojem se A.Č bjedno, prostački  i primitivno osvrće na biskupa u miru Ivana Milovana. Taj tekst izazvao je u meni tugu i ogorčenje, kako si netko može uzeti  za pravo obračunavati se  sa biskupom čija je obitelj bila velika žrtva komunističkog terora, a portal sabh.hr takav tekst objavi bez ikakve ograde. https://sabh.hr/tragom-napisa-brijuni-su-bili-komunis ticki-pakao-kaznjenici-odvajali-pepeo-kosti-ubijenih-mons-ivana-milovana-porecko-pulskog-biskupa-u-miru-koji-je-objavio-u-crkvenom-kalendaru-istarska-dani/

Način na koji se A.Č. izražava o biskupu je toliko nemoralan, neetičan da se kosi sa mojim poimanjem kulture življenja, kulture komunikacije i u krajnosti pristojnom ponašanju. Takvi tekstovi odraz su jugo-komunističkog režima, koji  po marksističko-lenjinističkoj ideologiji, ne poštuje nikakav moralno- etički sustav vrijednosti osim partijskog-komunističkog kojeg je krojila primitivna partijska vrhuška totalitarnog jednoumlja.

Moram citirati da se točno vidi o čemu pišem:

Taj Milovan je završio svoju biskupsku karijeru kao nepošten i neugledan čovjek. Ako ovi iz porta narod.hr i zadarskog Hrvatskog tjednika nisu bili upoznati (vjerojatno su znali taj podatak o kome su pisali svi hrvatski mediji i brojni talijanski). Naime, papa Benedikt XVI. je na jednu minutu suspendirao tadašnjeg biskupa Porečko-pulskog kako bi okončao spor biskupije i talijanskih benediktinaca, vlasnika zemljišta i samostana u istarskom naselja Dajla kod Novigrada. Zatim je Kanonskom zakonom 14. lipnja 2012. godine prihvatio OSTAVKU MONS. IVANA MILOVANA OD SLUŽBE PASTORALNOG UPRAVLJANJA POREČKOM I PULSKOM BISKUPIJOM U POREČU!! (pod. A. Č.). Tako je taj pametnjaković prije deset (10) godina postao osramoćen i počeo s pisanjem uvredljivih i klevetničkih tekstova! Ako ima Boga, a moje dvije pokojne bake i djedovi tvrdili su da ima, onda se Bog odavno odrekao Ivana Milovana“

Nekulturno, arogantno, medijski primitivno, polupismeno piše o biskupu u miru koji ima svoje ime i prezime i zvanje kao. „Taj Milovan“  (a   kako će drugačije, kada ne zna napisati jednu kulturnu  rečenicu)  „ završio svoju biskupsku karijeru kao nepošten i neugledan čovjek“ Nije točno !

Sramotna izjava! Ljudski nedostojna!

Biskup u miru Ivan Milovan još uvijek je aktivan, ugledan i poštovan od istarskog vjerničkog  puka.  Postupio je časno, borio za istarsku zemlju. Borio se da Talijani ne preuzmu ponovno Dajlu. I na kraju Černjul ne napiše da je Vlada RH poništila sva rješenja  i Dajlu upisala je kao vlasništvo RH.

Naravno da Armandu Černjulu  nije do istine, cilj je oklevetati i diskreditirati.

Talijanski su se benediktinci , pokazalo  se kasnije na temelju krivotvorenih dokumenata, htjeli  domoći  vrijednog zemljišta kod Novigrada u Istri.

Uz tadašnjega porečko-pulskog biskupa Ivana Milovana, koji se tome protivio, stali su u početku svi hrvatski biskupi, ali i domaći sudovi, no nije bilo dovoljno, jer je kao član komisije kardinal Bozanić potpisao  da Dajla ide Talijanima. Tada moćni kardinal Tarcisio Bertone nevjerojatnom je igrom doveo biskupa Milovana u situaciju da mora podnijeti ostavku, zemljište je dodijeljeno Talijanima, a mladi  svećenik Dražen Kutleša, postao je novi porečko-pulski biskup.

Biskup Milovan ipak je doživio satisfakciju; novi papa Franjo poslao mu je apostolski blagoslov i čestitku za pedesetu godišnjicu svećeništva, a Općinski sud u Puli 2015. godine je donio presudu  da benediktinci iz Praglije nemaju pravo na zemljište samostana u Dajli ni na naknadu za njezinu prodaju drugim osobama i tvrtkama.

https://hrvatskepraviceblog.com/2023/01/13/degutantno-novinarstvo-armanda-cernjula-nasuprot-takvog-beskrupuloznog-nemoralnog-i-neetickog-novinarstva-stoji-samo-istina-casno-i-vjerno-sluzenje-svom-narodu-mons-ivana-milovana/

SABA HR.  i dalje daje medijski prostor i objavljuje tekstove A.Č. uz ogradu da „Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav Uredništva portala sabh.hr“ , ali ih ta rečenica ne oslobađa odgovornosti što takvim tekstovima punim govora mržnje, bez poveznica, bez fusnota ili nekog drugog dokaza obmanjuju čitatelje i  zagađuju javni medijski prostor! A ja pomno pratim i nadopunjujem dokumentaciju.

Lili Benčik/ hrvatskepravice


Podjeli
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Politika